Bayram göçü

9 günlük bayram tatili önümüzdeki hafta sonu başlıyor. Turizmcilere göre, okullardaki ara tatille birleşen bu dönemde 20 milyon kişi yer değiştirecek. Yoğun taleple otobüs, uçak ve trende yer bulmak zorlaşırken, ek seferler devreye alındı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2024 Güncelleme 30 Mart 2024, 07:02
Bayram göçü

İÇİNDEKİLER

Bu yıl 5 Nisan'daki okulların ara tatiliyle birleşen 9 günlük Ramazan Bayramı tatili, önemli bir seyahat hareketliliğine sahne olacak. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu dönemde memleket ve akraba ziyaretleri dahil olmak üzere 20 milyon kişinin seyahate çıkacağını, 100 milyar liralık ekonomik hacim oluşacağını söyledi. Bağlıkaya, bunların 2 milyonluk bölümünü doğrudan turizm hareketlerinin oluşturacağını söyledi.

6.5 MİLYON OTOBÜS YOLCUSU
Yoğun taleple otobüs, uçak ve trende yer bulmak zorlaşırken, ek seferler devreye alındı. YHT hatlarında sefer sayıları artırılırken, 5 Nisan'dan itibaren başlayacak ek seferlerle 18 bin 84 koltuk kapasitesi artışı sağlanacak. Anahat ve bölgesel trenlerde de günlük karşılıklı 28 vagon ilave edilerek koltuk kapasitesi 15 bin 200 artıracak. Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım da otobüs biletlerinin tükenmesi nedeniyle ek seferler düzenlendiğini belirterek, "Ramazan Bayramı tatili süresince düzenlenecek ek seferlerle günde yaklaşık 15 bin otobüs yolcu taşıyacak. Yaklaşık 6.5 milyon kişinin otobüslerle seyahat etmesini bekliyoruz" diye konuştu. Yıldırım, seçim ve Ramazan Bayramı öncesinde otobüs biletleri fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 artış yaşandığını kaydetti.

5 YILDIZLI OTELLER 11BİN TL'DEN BAŞLIYOR
Antalya'da 5 yıldızlı otellerde her şey dahil 2 kişi için 4 gece 5 günlük konaklama ücreti ortalama 11 bin liradan başlıyor, 350 bin liraya kadar yükseliyor. Bodrum'da 5 yıldızlı otellerde 2 kişi için her şey dahil 4 gecelik konaklama ortalama 18 bin liradan başlıyor, 90 bin lirayı buluyor. Marmaris'te ise 5 yıldızlı otellerde 2 kişi için 4 gece konaklama ortalama 20 bin ile 38 bin lira arasında değişiyor. Butik oteller (oda+kahvaltı) tercih edilirse bu fiyat ortalama 8 bin lira oluyor.

8 BİN TL'YE KÜLTÜR TURU
TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, Akdeniz'deki otellere ve kültür turlarına ilginin yüksek olduğunu, kültür turlarında GAP, Karadeniz ve Kapadokya'nın öne çıktığını belirterek, "3 gecelik otobüslü kültür turlarında kişi başı fiyat 8 bin, 5 gecelik turlar ise 11 bin liradan başlıyor. Uçaklı turlarda fiyat ortalaması 15 bin liraya yükseliyor. Yurt dışı turlarda fiyatlar kişi başı 400 eurodan başlıyor. Ortalama fiyat bin euro" dedi.

KARAVAN KİRALARI 2 BİN-3 BİN TL
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması ve yaklaşan yaz sezonu öncesi kamp yerlerinde hazırlıklar hızlanırken, çadır ve karavanlara talepte artış oldu. Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Ahmet Fazlıoğlu, "Kiralama ücretleri çekme karavanda 2 bin ila 2 bin 500, motokaravanda 2 bin 500 ile 3 bin lira civarında. Parklardaki konaklama ücretleri de 700 ile bin lira arasında değişiyor" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN