Milyonlara vergi müjdesi

Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs’ta sona erecek. Şartları sağlayan emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları bu vergiyi ödemeyecek. Ödemişse de geri alabilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2019 Güncelleme 15 Mayıs 2019, 07:58
Milyonlara vergi müjdesi

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde bazı dezavantajlı kesimlere devletin destekleri devam ediyor. Özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi gruplara hem belli şartlarda parasal destek hem de bazı muafiyetler tanınarak hayatları kolaylaştırılıyor. Bu istisnalardan birisi de emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınlarına tanınan emlak vergisi istisnası. Belli şartlarda bu kişiler emlak vergisi ödemiyor. Yanlışlıkla ödenmiş vergileri de geri alma imkanı bulunuyor. İşte bu istisnanın detayları:

HER EMEKLİ YA DA ENGELLİ YARARLANABİLİYOR MU?
Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emeklilerin, gazilerin, engellilerin, şehitlerin, dul ve yetimlerinin, işsizlerin bu istisnadan yararlanma hakkı bulunuyor.

AYNI EV İKİ KİŞİNİN ÜZERİNDEYSE NE YAPILACAK?
200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar.

YURT DIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR DA HAK SAHİBİ OLABİLİYOR MU?
Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Dolayısıyla yurt dışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda.

VERGİ İSTİSNASINDAN FAYDALANMAK İÇİN İLGİLİ KONUTTA OTURMA ŞARTI VAR MI?
Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada bulunuyorsanız da vergi ödemiyorsunuz.

ÖLÜM MAAŞI ALANLAR DA İSTİSNADAN YARARLANABİLİR Mİ?
Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

YANLIŞLIKLA ÖDENEN VERGİLER GERİ ALINABİLİR Mİ?
Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.

ARSASI OLAN EMEKLİLER BU HAKTAN YARARLANABİLİR Mİ?
Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. İşyeri olanlar da yararlanamıyor.

KAT İRTİFAKLI TAPU SAHİPLERİ İÇİN DURUM DEĞİŞİR Mİ?
Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemez.

HEM KENDİSİNİN HEM EŞİNİN EVİ OLAN EMEKLİ VERGİ ÖDER Mİ?
Hayır ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor.

FARUK ERDEM SORULARINIZI YANITLIYOR - TAKVİM'E SORUN / ekonomi@takvim.com.tr



İŞSİZLİK MAAŞINDA
3 YILDA 600 GÜN ŞARTI/ SİZDEN GELENLER

28 yaşındayım. 09.10.2017 tarihinde işe girdim. Hâlâ aynı yerde çalışmaktayım. Şirketimizin küçülmeye gitmesi durumunda işsizlik maaşı hakkım olur mu? Ya da kendim çıkarsam işsizlik maaşı alabilir miyim? Gözde YAKAR
Şirketinizin küçülmesi ya da başka sebepler dolayısıyla kendi isteğiniz dışında işten çıkartılırsanız, işsizlik maaşı alırsınız. Tabii son 3 yılda 600 gün priminizin olması da gerekiyor. Kendiniz çıkarsanız işsizlik maaşı alamazsınız.

HAKLARINIZ KORUNUR

İşverenin personeli başka işverene devretmesi sonrası, eski işverenin sorumluluğu kaç yıl sürer? Yeşim AKALINLI

İşyeri devirlerinde çalışanlar da tüm haklarıyla devrediliyor. Dolayısıyla artık sizin haklarınızı verecek kişi yeni işveren oluyor. Eski işverenle bir irtibatınız kalmıyor. Ama kişisel bir alacak söz konusu ise o başka tabi.

İKRAMİYEDE KARAR AĞUSTOS'TA

Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi? Alper MALKARA
Bu konu sendikalar tarafından toplu sözleşme görüşmelerine getirilecek. Ayrıca emeklilerin aile yardımı da gündeme gelecek. Ağustos ayında bu konu netleşecek.

TAZMİNATIN GARANTİSİ DEVLET

Yeni kıdem tazminatı sistemi ile aynı işyerinde uzun yıllar çalışan insanların kıdem tazminatları yanacak mı? Çünkü hiçbir işveren anlaşmaya yanaşmayacaktır. Gözde BADEMLİ
Bunların hepsi söylenti. Kimsenin tazminatı yanmaz. Kanuni hakkınız şu an nasılsa, o zaman da aynı olacak. Üstelik fon sisteminden sonra, tazminatınızın garantisi devlet haline gelecek.

TOPLANTILAR İLE BELLİ OLUR
Yeni sistemde ihbar tazminatı devam edecek mi? Şenol ÇOLAK
Yeni sistemin henüz nasıl olacağı ile ilgili toplantılar yapılmadı. Kıdem tazminatı reformu yapılacak. İhbar tazminatı biliyorsunuz hem işçiyi hem işvereni koruyan bir tazminat türü. Farklı değerlendirilir diye düşünüyorum.

ALO 170'E BİLDİRİN
1 ay çalıştım. Sigortamı yapmamışlar. Nereye şikayet etmem lazım? Güven ERTEKİN
Bu tür durumlarda en hızlı ve kolay yöntem ALO 170'i aramak. Ancak Çalışma Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine ya da SGK müdürlüklerine de yazılı başvurabilirsiniz.

BABANIZDAN AYLIK ALAMAZSINIZ

Eşi ölmüş dul bayanım, SSK'dan kendi adıma emekliyim. Babam da SSK'dan emekli idi, vefat etti. Babamdan ayrıca SSK maaşı bağlanabilir mi? Yasemin BALCI
Kız evlatlarının anne veya babadan yetim maaşı alabilmeleri için bazı şartlar vardır. Bunlar, evli olmamak, kendi adına sigortalı çalışıyor olmamak ve yine kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almıyor olmak. Bakıldığında her ne kadar eşinizin ölümünden dolayı evli olmasanız da kendi çalışmalarınızdan dolayı emekli olduğunuzu belirtmişsiniz. Kendi emekliliğinizden ötürü babanızdan ya da annenizden ölüm aylığı alamazsınız. Ölmüş olan eşinizden dolayı eğer bağlanmış ya da bağlanacak ölüm aylığı varsa, onu alabilirsiniz. Ölen eşten dolayı ölüm aylığı almaya, çalışmak ya da kendi çalışmalarından dolayı emekli olmak engel teşkil etmemektedir.

TÜM EMEKLİLERE İKRAMİYE VAR

1800 günden malulen emekliyim. İkramiye hakkım var mı? Emine DEMİRCİ
İkramiye SGK'dan emekli maaşı alan tüm emeklileri ve hatta vefat edenlerin hak sahiplerini de kapsıyor.

HİZMET TESPİTİ YAPTIRIN

Eşim 1993-1994 öğretim yılında anaokulunda staj yaptı. SGK'ya primi bildirilmemiş. Staj prim başlangıcı olmadığı için borçlanma yapamıyor. Okulu mahkemeye verebilir miyiz? Zaman aşımı var mı? Şenol OKTAY
Okulu mahkemeye vermeden önce SGK'ya hizmet tespiti için başvurmak lazım. Fakat buradaki staj sigorta gerektiren zorunlu staj mı bu da önemli.

EMEKLİLİK HESABI

02.10.1975 doğumluyum. 01.05.1997'den sigorta başlangıcım var. Şu anki işimde 11.05.1999'dan beri çalışıyorum. Yüzde 55 engelliyim. Kadir UZUN
25 yıl, 56 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Tabii 1997 yılındaki girişiniz eğer staj değilse. Yüzde 55 size avantaj sağlayacaktır ama bu oranda vergi indirimi almanız lazım. Vergi dairesine giderek sevkinizi isteyin. Eğer yüzde 55 vergi indirimi alıyorsanız, 17 yıl, 3920 gün ile emekli olursunuz. Yılınız dolmuş, prim de tamam ise hemen emekli olabilirsiniz. Giriş 1999 ise yaş şartı 58 olur, engellide 18 yıl, 4080 gün olur.

01.10.1997 ilk sigortalı oluş tarihim. 13.11.1976 doğumluyum. 3350 sigorta günüm bulunuyor. Normal şartlarda kaç yaşında emekli olurum, 3600 günden kaç yaşında emekli aylığı bağlanabilir? Fatma SERİCİ
20 yıl, 54 yaş ve 5975 gün şartlarınız var. Prim ve yaş eksik. 3600 günü doldurursanız da bu kez 58 yaşını bekler ve emekli olursunuz.

01.01.1994 Bağ-Kur girişim. 01.01.1999'da SSK girişim var. Gün sayım 5706. Doğum tarihim 22.12.1975. Dilek ŞAHİN
Eğer SSK'lı olarak devam ederseniz, 50 yaşında emekli olursunuz. Bağ-Kur'dan devam ederseniz bu kez 7200 prim gün gerekir.

ekonomi@takvim.com.tr