Pistifa!

Sütaş çalışanları pislik yaptı. Yöneticiler sendikalıları işten attı. Bu da yetmezmiş gibi eylem yapan işçileri 13 ton tezekle dağıttı. Fabrika sahibi Muharrem Yılmaz ise skandal ortaya çıkınca TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifa etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Haziran 2014 Güncelleme 05 Haziran 2014, 02:38
Pistifa!

İÇİNDEKİLER

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz'ın sahibi olduğu Sütaş, şimdiye kadar görülmemiş bir hakarete imza attı. Yılmaz, 1 Mayıs'ta "Emeğe ve çalışan haklarına saygı demokrasinin vazgeçilmezidir" dedi. Ancak bu sözü hayata geçiremediği gibi işçilere saygısızlıkta da sınır tanımadı. Bursa-Karacabey ve Aksaray'daki Sütaş fabrikalarındaki yöneticiler, işçilerin e-devlet şifrelerini aldı.

EYLEMİ TIR'LARLA GÖLGELEDİLER
Fabrika yönetimi, e-devlet sistemine girip, sendikalı işçileri tek tek tespit etti. Daha sonra da sendikalıları işten attı. Bunun üzerine Tekgıda-İş Sendikası, grev kararı aldı. İşçiler, işten atılan 56 çalışanın işe iadesi için eylem yapmaya başladı. Fabrika ise yaklaşık 2 aydır süren eylemi, farklı bir şekilde durdurmak istedi. Önce eylem duyulmasın diye tesisin etrafı TIR'larla kapatıldı. Ancak işçiler dağılmadı. Bunun üzerine yönetim, işçileri yıldırmak için eylem alanına 13 ton sıvılaştırılmış tezek döktü.



SİNEKLER KUŞATTI
Daha sonra da işçilerin kokuya dayanamayıp alanı terk etmesi beklendi. Ancak fabrika, tezek kokusuna gelen sineklerle doldu. Hal böyle olunca fabrika yöneticileri pisliği temizletip, civar köyleri ilaçlatmak zorunda kaldı. Skandalın kamuoyuna yansımasının ardından dün önemli bir gelişme yaşandı. "İnek dışkılı müdahalenin" gerçeği yansıtmadığını iddia eden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, dün sabah basın açıklaması yaparak, görevinden istifa ettiğini açıkladı. TÜSİAD'ın yeni başkanını belirlemesi için Olağanüstü Genel Kurul'a gitmesi bekleniyor.

YILMAZ KİMDİR?

"İnek dışkısı" skandalıyla gündeme gelen Muharrem Yılmaz, 1957'de Bursa'da doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Babası Sadık Yılmaz'ın kurduğu Sütaş'ta üniversitede okurken çalışmaya başladı. 1989'da şirketin genel müdürü oldu. Babasının 2005'te vefat etmesinin ardından Sütaş'ta Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 17 Ocak 2013'te TÜSiAD Başkanlığı görevini Ümit Boyner'den devralmıştı.



TARİHTE BİR İLK
Kurulduktan 43 yıl sonra Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nde bir ilk yaşandı. İlk defa bir başkan görevinden istifa ettiğini duyurdu. Bu arada TÜSİAD Yönetim Kurulu önümüzdeki günlerde toplanarak durumu değerlendirecek.

EMANETÇİ KİM OLACAK?
TÜSİAD'ın teyamüllerine göre ocak ayında yapılacak genel kurula kadar 3 başkan yardımcısından birinin 'emanetçi' başkan olarak görev yapması bekleniyor. İstifa eden Yılmaz'ın başkan yardımcıları arasında Haluk Dinçer, Tayfun Bayazıt ve Memduh Boydak bulunuyor.



SENDİKADAN BOYKOT ÇAĞRISI
Tekgıda İş Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, tüm Türkiye'yi Sütaş ürünlerini almamak için boykota çağırdı. Karlıkaya, "Bizim için Muharrem Yılmaz'ın TÜSİAD'dan istifa etmesi değil, attığı işçileri geri alması ve özür dilemesi önemli. Kendisinin haberi yoksa bu işi yapanları görevden alsın. Pazartesi gününe kadar bir gelişme olmazsa TÜSİAD önünde eylem gerçekleştireceğiz" dedi.

TÜSİAD'IN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMEM
Hakkını arayan işçilere "tezek ve TIR zulmü" ile dikkat çeken Muharrem Yılmaz, istifa ettiğini söyleyerek şov yaptı. Tezek skandalını yalanlayarak geçiştirmeye çalışan Yılmaz, "Hiçbir TÜSİAD Başkanı siyasi baskı nedeniyle istifa etmez. İstifa sebebim, TÜSİAD'ın itibarına zarar verilmesini engellemektir" dedi. Hayvan dışkısının çevreci kaygılarla döküldüğünü söyleyen Yılmaz, "Tezeği, çevre düzenlemesi için pazar günü dökmüşler. Bu kadar konuşulması basit ve çocuksu. Üst düzey yönetimin haberi olmaz ki böyle şeylerden. Hazırlanmış bir senaryo var. Şov yapmaya çalışıyorlar" ifadesini kullandı. "İşçileri geri alacak mısınız" sorusunu ise duymamazlıktan geldi. Yılmaz, işten atılan işçilerle görüşeceğini söylemekle yetindi.



ESKİ BAŞKANLAR
1971'de kurulan TÜSİAD'da başkanlık yapan isimler şöyle:
Feyyaz Berker..........(1971-1980)
Ali Koçman ..............(1980-1985)
Şahap Kocatopçu....(1985-1986)
Sakıp Sabancı..........(1986-1987)
Ömer Dinçkök ........(1987-1989)
Cem Boyner ............(1989-1991)
Bülent Eczacıbaşı ....(1991-1993)
Halis Komili ............(1993-1997)
Muharrem Kayhan (1997-1999)
Erkut Yücaoğlu ......(1999-2001)
Tuncay Özilhan........(2001-2004)
Ömer Sabancı..........(2004-2007)
Arzuhan D. Yalçındağ..(2007-2010)
Ümit Boyner ............(2010-2013)
Muharrem Yılmaz ..........(2013-)