Gençleri korumak anayasal görevdir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "kız-erkek öğrenci evi" tartışmalarını değerlendirirken, "Oğlum varsa bayanlarla, kızım varsa erkeklerle bir arada kalmasını ben arzu etmem. Öyle zannediyorum ki Türk toplumundaki ailelerin de kahir ekseriyeti, tamamına yakını böyle bir şeyi arzu etmez" dedi.

Giriş Tarihi 06 Kasım 2013, 00:00 Güncelleme 06 Kasım 2013, 13:15
Gençleri korumak anayasal görevdir

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Bakanlığı'ndaki Türkiye-Suudi Arabistan KEK protokolünün imza törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, "kız-erkek öğrenci evi" tartışmalarına ilişkin "Ben oğlumun veya kızımın yurtta veya evde, oğlum varsa bayanlarla, kızım varsa erkeklerle bir arada kalmasını ben arzu etmem. Öyle zannediyorum ki Türk toplumundaki ailelerin de kahir ekseriyeti, tamamına yakını böyle bir şeyi arzu etmez. Bunu her tarafta görüyoruz, biliyoruz. Bunu arzu edenler de olabilir ama bu arzu edenlerin sayısının Türk toplumu içerisinde çok az olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz" dedi.

Bu noktada Başbakan Erdoğan'ın düşüncelerini, tercihini ifade etmesinin gayet normal olduğunu dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"ANAYASAL GÖREV"
"Bunun eleştirilecek bir yönü yoktur. Gazeteciler, siyasetçiler, başka kişilerin beğendiklerini, beğenmediklerini söylemek hakkı olduğu gibi iktidarda olan beğenmediklerini söyleme hakkı vardır. Hoşuna gitmeyen bir şey varsa onu ifade etme hakkı vardır. Bunu değiştirme imkanı varsa onu da yapabilme yetkisi vardır. Dolayısıyla bunlar eleştirilecek hususlar bana göre değildir. Birileri de eleştirebilir. Öteyandan bu yaşam tarzına müdahale olarak da değerlendirilemez çünkü son demokratikleşme paketi içerisinde yaptığımız bir düzenleme ile kişilerin yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale etmeyi suç sayan, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandıran bir düzenlemeyi ilk defa ceza mevzuatının içine koyarak adımı atan hükümet biziz. Başbakanımızın imzası ile TBMM'ye gidecek tasarsı için şuanda imzalar tamamlanmak üzere. O, Türkiye'de yaşam tarzlarının anayasal ve yasal teminatların yanında cezai müeyyideye bağlanarak yeni bir teminatın altına alınmasını ifade eder. Bu açıdan da önemli. Öte yandan Anayasamız devlete gençleri korumak, gençleri kumar, uyuşturucu, alkol düşkünlüğü ve benzeri kötü alışkanlıklardan, cehaletten korumak için tedbirler almasını da görev olarak yüklemektedir. Eğer siz Türkiye'yi yönetiyorsanız Türkiye'nin üniversitelerinde, yurtlarında, okullarında barınan bütün öğrencilerle ilgili yetkiyi de vatandaş sandıkta size vermiştir. Anayasa, yasalar çerçevesinde biz bu emanetin gereğini yerine getirmemiz anayasal olarak bize verilmiş bir görevdir. Açıp Anayasanın 58. Maddesini okunduğunda verilen görev görülecektir. Devletin gençlerini korumak için tedbir alması onların yaşam tarzlarına müdahale olarak asla nitelendirilemez. Bu yönde değerlendirme, çalışma yapması, adım atması Anayasa'dan kaynaklı bir görevdir."

"ÇALIŞMA OLDUĞU ZAMAN SONUÇLAR AÇIKLANIR"
Başbakan Erdoğan'ın "Kızlı erkekli evler için yasal düzenleme yaparız" şeklinde sözlerinin sorulması üzerine ise Bozdağ, "Başbakanımız gerekirse böyle bir adım atılacağını söyledi. Böyle bir adım hemen atacağız diye bir açıklama olmadı. Gerekirse adım atılacağı yönünde bir değerlendirmesi oldu. Bu yönde çalışmalar olduğu zaman sonuçları açıklanır" şeklinde konuştu.