Olimpiyat ruhu

Başbakan Erdoğan, 22 milyar dolarlık nükleer santral imzasından sonra Japon mevkidaşı Abe'ye Olimpiyat vurgusu yaptı: Sayın Başbakan'a 2020 için Tokyo'nun adaylıktan çekilmesini söyledim."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2013 Güncelleme 04 Mayıs 2013, 02:15
Olimpiyat ruhu

İÇİNDEKİLER

Başkent Ankara, dün 3. Havalimanı ihalesinden sonra ikinci büyük anlaşmaya ev sahipliği yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Sinop'taki nükleer santral kurulumu için 22 milyar dolarlık bir yatırıma imza attı. Santralde üretilecek elektriğin fiyatı 12.35 cent/kwh olarak belirlenen Rusya'nın yapacağı Mersin Akkuyu'dakinin altında olacak. Santralin finansmanı Japon Nexi ve Fransız Coface tarafından sağlanacak.

JAPON TEKNOLOJİSİ
Anlaşmadan sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyen her iki lider, çok önemli açıklamalar yaptı. Başbakan Erdoğan, "Nükleer santral projesinin yapımını 10 yıldan daha kısa sürede bitirmek istiyoruz, bu 22 milyar dolarlık bir yatırım. Fukuşima olayından sonra nükleer santral adımını atarken 'Japon teknolojisi şöyledir, böyledir' diyenler var. Nükleer enerji noktasında bize olumsuz yaklaşımlara karşı o dönemde Rusya ile bu adımı attık. Benim onlara şöyle bir sözüm de oldu; 'yani uçak düşecek, düşebilir diye uçağa binmeyecek miyiz, veyahut araç trafik kazası yapacak diye araca binmeyecek miyiz' ifadelerini kullandım. Ayrıca İzmit geçişi projesi ve Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprü için de Japon teknolojisini önemsiyoruz" dedi.





İLK TEBRİK SİZDEN
Erdoğan, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'na adaylığı konusunda Japonya'nın Türkiye'ye rakip olduğunu belirterek, "Sayın Başbakan'a 'Çekilin, bu olimpiyatı da biz yapalım' dedim. Herhalde Tokyo Valisi'ne bu talimatı verecektir" diye konuştu. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise "Olimpiyatlar Tokyo'da yapılırsa ilk tebrik eden herhalde Türkiye olur" sözleriyle adaylıklarının devam edeceğini açıkladı.

29 EKİM DAVET
Marmaray Projesi'nde Türk ve Japon mühendislerin bir arada çalıştığını belirten Başbakan Erdoğan, "29 Ekim'de bu proje bitecek. Açılışa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılacak. Şinzo Abe'yi de davet ettim" dedi. Abe ise, Japonya bayrağındaki kırmızının güneşi simgelediğini, Türk bayrağında ise ay ve yıldız olduğunu söyleyerek bunun bir bir günü tamamladığına dikkat çekti.




AY-YILDIZ'A BÜYÜK SAYGI
Japonya Başbakanı Abe, Ankara'da Türkiye ziyaretinin çok yararlı geçtiğini söyledi. Ayrıca basın toplantısı için kürsüye çıkan Abe, önce Türk bayrağını başıyla selamladı.