Yargıda rüşvet operasyonu

CNR ile İDTM kavgasına 'para' karıştı. Olayla ilgili Yargıtay'dan emekli iki eski daire başkanı ve avukatların da bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2010 Güncelleme 23 Ekim 2010, 04:37
Yargıda rüşvet operasyonu

İÇİNDEKİLER

İstanbul' daki "yer" tartışması yargıda rüşvet operasyonuna yol açtı. Şok operasyonu 2008'deki anlaşmazlık başlattı. Ceyda Erem'in sahibi olduğu CNR Fuarcılık şirketi İstanbul Ticaret Odası'na ait İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nden (İDTM) yer kiraladı. Ancak İDTM, Erem'den kiraladığı yerleri boşaltmasını istedi. Bunun üzerine Erem, "Sözleşmem var" deyip durumu yargıya taşıdı. Adalet Bakanlığı'na gönderilen bir ihbar mektubunda Erem'in hakimlere rüşvet verdiği iddia eliyordu. Ancak konuyu inceleyen Adalet Başmüfettişi Halit Kıvrıl, CNR'ın değil İDTM yönetiminin rüşvet ağında olduğu kanısına vardı. Bu gelişmeler üzerine dün düğmeye basıldı. Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Zonguldak ve Sakarya'da eş zamanlı başlatılan operasyonda aralarında emekliye ayrılan Yargıtay 12. Hukuk Daire Başkanı Mustafa O.'nun da bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın ifadesine başvurulacağı öğrenildi. ABD'de olan Yalçıntaş'ın hemen Türkiye'ye döneceği açıklandı. Bu arada İDTM ile CNR arasındaki anlaşmazlıkta 200 bin dolardan başlayan oranda rüşvet verildiği öne sürüldü. Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı A.Ü.'nün bazı aracılar vasıtasıyla İTO'dan 1.5 milyon TL rüşvet istediği ifade edildi. Ancak İTO'nun bu rüşveti vermemesi üzerine hakimin CNR lehinde karar verdiği iddia edildi.

YARGICA 1 MİLYON $
Yargıçlara rüşvet iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında önemli bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre rüşvet operasyonunun merkezinde avukat N.O. yer alıyor. Avukat O., rüşvet karşılığında kararları bozdurmak için Yargıtay'da girişimde bulunuyor. Bu arada rüşvetin görüntülendiği de belirtiliyor. Görüntüde 1 milyon doların evinin önünde bir yargıca teslim edilmesi yer alıyor.