Pastırma diyarı şifa dağıtıyor

Kayseri, leziz tatlarının yanında kaplıcalarıyla da sağlık sunuyor. Yeraltı suları; Romatizma, Deri, Kalp ve Böbrek hastalıklarını iyileştiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2011 Güncelleme 25 Ocak 2011, 17:44
Pastırma diyarı şifa dağıtıyor

İÇİNDEKİLER

Doğal güzellikleriyle ve pastırmasıyla ünlü olan Kayseri, farklı bir yönüyle de ün kazanmaya başladı. Bölgede bulunan kaplıcalar solunum yolları, sinir, cilt, mid eve romatizma gibi pek çok hastalığa şifa dağıtıyor. Her yıl binlerce kişinin uğradığı bu özel kaplıcalar, hakrika tesislerde donatıldı. Uzmanların özel tedavi programlarıyla büyük ilgi gören kaplıcalarda, SGK'lı olanlar için ekstra indirimler yapılıyor. İşte Kayseri Kaplıcaları ve tedavi ettiği hastalıklar:

BAYRAMHACI KAPLICASI
Kayseri'nin 65 kilometre batısındaki bu kaplıca, 38 ile 40 derece arasında sıcaklığa sahip. Pek çok hastalığa şifa olan kaynak özellikle mide, romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı ile solunum yolu ve kadın hastalıkları tedavisinde faydalı oluyor.

YEŞİLHİSAR İÇMESİ
Kayseri'ye 33 kilometre uzaklıktaki Kocasinan ilçesinin Yemliha kasabasında bulunuyor. Kaplıcanın 43 derece sıcaklığındaki suyu; romatizma, deri, solunum yolu, böbrek ve idrar yolları, kadın hastalıkları tedavisinde önemli rol oynuyor.

TEKGÖZ KAPLICASI
Şehrin Yemliha Köyü'nde bulunan ve çok eski zamanlardan beri kullanılan bu kaplıca nevralji, yarım felç, kırık ve çıkık ile kadın hastalıklarına iyi geliyor.

HASANARPA MÂDEN SUYU
İl merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Hasanarpa köyünde yer alan bu kaynak mîde, karaciğer ve böbrek hastalarına şifa oluyor.

HACI VELİ KAPLICASI
Kayseri'ye 16 kilometre mesafedeki Adana yolu üzerinde yer alıyor. İçerisinde son derece zengin minareller barındıran ve 36 derece sıcaklığa sahip olan bu su romatizma, sinir ve sindirim yolları hastalıklarına yararlı oluyor.

ÖZEL ÇAMUR TEDAVİSİ
Kaplıca kürünün özgün tedavi biçimlerinden biri olan pelo-idoterapide kullanılan peloid(şifalı çamur)lar jeolojik ve/veya jeolojik ve biyolojik olaylar sonucu oluşan organik veya inorganik maddelerdir. Doğada ince tanecikli halde bulunabilirler veya bazı ön hazırlık işlemleri ile ufak-ince tanecikli hale getirilirler. Doğal olarak su içerebilirler ya da susuz olabilirler. Kullanım sırasında yeterli miktarda termal veya düz su ile karıştırılarak, uygun yoğunluk ve sıcaklığa getirilirler. Çamur banyoları ve çamur paketleri şeklinde bir dizi hastalığın tedavisinde kullanılırlar. İnsan organizması üzerinde belirli hastalıklardaki tedavi edici etkileri kanıtlanmış olmalıdır.