Büyüksün 'AZİZ'im

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, göğsümüzü kabarttı. Türkiye’nin tanıtımı için kolları sıvadı. Kurduğu Türk Evi’ni genişletmek için destek çağrısı yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Temmuz 2017 Güncelleme 10 Temmuz 2017, 00:00
Büyüksün ’AZİZ’im

İÇİNDEKİLER

Bilimsel çalışmalarını ABD'de sürdüren Prof. Dr. Aziz Sancar, hepimizi gururlandırdı. Mardinli Sancar, "DNA onarımına" yönelik bilimsel çalışmasıyla 2015'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Türkiye'ye büyük bir gurur yaşatan Sancar, Türk kültürünü dünyaya tanıtmak için varını yoğunu harcadı. ABD'ye ilk gittiğinde yaşadığı zorlukları unutmayan ve o yıllarda kamu binasında kaldığı için yakalanan Sancar, ABD'ye okumaya gelen Türk öğrenciler için çok önemli bir adım attı. Türkiye'nin yüz akı Sancar, 2008 yılında kendi birikimi olan 1 milyon dolar ile Kuzey Carolina'nın Chapel Hill kasabasında Türk Evi açtı. Burada hem Türk öğrencilere sahip çıktı hem de Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladı. Sancar, Nobel'den kazandığı yaklaşık 2.8 milyon liralık ödülü de Türkler için harcama kararı aldı. Sancar, Türk Evi'ni genişletmek amacıyla Kuzey Carolina'da 8 bin 100 metrekarelik arsa satın aldı. Prof. Dr. Sancar, arsaya öğrenci yurdu açmak için destek beklediğini anlattı. En büyük gayesinin Türkiye'yi tanıtmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sancar, "Ben ABD'ye gelirken bir binanın bodrum katında kaldım. Sonra kamu binalarında yattığım için yakalandım. Buraya gelen tıp öğrencileri için bir yurt yapıyoruz. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacımız var" ifadesini kullandı. Ünlü bilimadamının eşi Gwen Sancar da "Bağışlar bizim için çok önemli, yaklaşık 4 milyon dolara mal olması planlanıyor. Ama bizim o kadar paramız yok. Bu yüzden işadamlarının desteği çok önemli. Sadece arsayı aldık" açıklamasını yaptı.

ABD'Lİ PROFESÖR ATATÜRK'Ü TANIMADI
Prof. Dr. Aziz Sancar, yabancıların Türkiye hakkında hiçbir bilgilerinin olmadığını söyledi. ABD'li bir profesörün bile Atatürk'ü tanımadığından yakındı. Sancar, Türk Evi ve öğrenci yurdu için yardım beklediklerini vurguladı.