19 saatlik maraton

Muhalefet, 'İç Güvenlik Paketi' görüşmelerini kilitlemek istedi. Tansiyon yükseldi. Maraton 19 saat sürdü. Vekiller yorgun düştü. Polise 48 saat gözaltı süresi tanıyan düzenlemeyle birlikte 6 madde daha Meclis'ten geçti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2015 Güncelleme 25 Şubat 2015, 02:10
19 saatlik maraton

İÇİNDEKİLER

TBMM Genel Kurulu, "İç Güvenlik Paketi" maratonuna sahne oldu. Önceki gün başlayan ve dün sabah 09:00'da sona eren görüşmelerde 132 maddeden oluşan tasarının 6 maddesi daha kabul edildi. Genel Kurul, önceki gün saat 14:00'te toplandı. Dün sabaha kadar süren görüşmeler yine gergin geçti. Sık sık tansiyon yükseldi, muhalefet partileri eylemler yaparak, görüşmeleri kilitlemek istedi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile diğer Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı gece nöbet değişimi yaptı.

MOLOTOFA CEZA, VALİYE YETKİ
Muhalefet, uzun saatler çalışılmasına isyan etti. MHP'li milletvekilleri divan masasına vurarak tepki gösterdi. AK Parti ve MHP milletvekilleri arasında itişmeler yaşandı. Kendilerinin verdiği önergenin okunmadığını iddia eden HDP Mardin Milletvekili Adil Zozani ise katip üyenin mikrofonunu eliyle vurarak kırdı. Bazı milletvekilleri de 19 saatlik maraton karşısında fenalık geçirdi. Tartışmalarla uykusuz bir gece geçiren CHP'li Gürkut Acar ve HDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün tansiyonu yükseldi. Gergin geçen görüşmelerin sonunda, polise 48 saate kadar gözaltı yetkisi veren, bonzainin uyuşturucu kapsamına alınmasını ve uyuşturucu baronlarına verilen ceza artırımını öngören düzenlemenin de içinde bulunduğu toplam 6 madde daha Meclis'ten geçti. Buna göre polis, toplumda infial yaratan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, hırsızlık, yağma ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarda suçüstü yakalamak koşuluyla 24 saate kadar, toplu olarak işlenen suçlarda ise 48 saate kadar gözaltına alabilecek. Toplantı ve gösteri yürüyüşüne molotof kokteyli, demir bilye ve sapan taşıyarak katılanlar tutuklanabilecek. Valiler ise gerektiği zaman, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek.

AZ KALSIN DÜŞECEKLERDİ
Kurul'da çıkan kavga sırasında AK Parti'li Metin Külünk ve Hilmi Bilgin dengesini kaybetti. Merdivenlerden düşmek
üzere olan 2 vekili, AK Parti ve MHP milletvekilleri kurtardı.

KADINA ŞİDDETE HAYIR
TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, isyan etti. 'Kadına şiddete hayır' dedi ve elinin tartışmalar sırasında darbe aldığını söyledi.

SPOR YAPTI
MHP'li Özcan Yeniçeri, gergin geçen görüşmelerin sonunda kollarını sağa sola kaldırarak Genel Kurul'da sabah sporu yaptı. Yeniçeri, objektiflere
renkli görüntüler verdi.

YÜKSEK TANSİYON!
Vekiller, Meclis'teki uzun maratonun ardından yorgun düştü. Bazıları ise fenalaştı. CHP'li Gürkut Acar ile HDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün tansiyonu yükseldi. CHP'li Aytuğ Atıcı ve HDP'li İdris Baluken arka sırada oturan Acar'ın, CHP'li Mehmet Haberal ise Kürkçü'nün tansiyonunu ölçtü.

AĞZINI BANTLADI
HDP'li Hüsamettin Zenderlioğlu ve Demir Çelik, Genel Kurul'daki görüşmeleri, ağızlarını siyah bantla kapatarak prostesto etmek istedi.


Eda IŞIK