Tarihi ziyaret

20 yıl sonra Küba'ya giden ilk Türk lider Erdoğan'a ilgi büyük oldu. Küba Devlet başkanı Castro tarafından özel bir törenle karşılanan Erdoğan, 'İki ülke arasındaki bağ çok güçlenecek" dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2015 Güncelleme 12 Şubat 2015, 03:03
Tarihi ziyaret

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kolombiya'daki temaslarını tamamladıktan sonra Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyaretinin ikinci durağı olan Küba'nın başkenti Havana'ya gitti. Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak 'TUR', dün Türkiye saati ile 06.30'da Havana Jose Marti Uluslararası Havaalanı'na indi. Erdoğan'ı, Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Roglio Sierra, Türkiye'nin Havana Büyükelçisi Hasan Servet Öktem ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Başkent Havana'da Jose Marti Anıtı'nı ziyaret eden Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun resmi töreni ile Başkanlık Sarayı'na geçti.

İKİNCİ CAMİ BAŞVURUSU

Heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, onuruna verilen resmi öğle yemeğine katıldı. Eski Havana ile Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi'ne ziyarette bulundu. Erdoğan, Küba'da da büyük ilgi gördü. Ziyaretler güzergahında sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan, iki ülkenin ticaret hacminin yakın zamanda istenilen seviyeye ulaşacağını söyledi. Büyükelçi Öktem, Küba'nın yabancı sermaye ihtiyacının hat safhada olduğunu, ülkenin, son 5-6 yıldır Latin Amerika'ya yönelik ciddi bir açılım içinde olan Türkiye'den yatırımcıları beklediğini söyledi. Öktem, "Küba yönetimi, yapılacak camiye ilaveten bizim teklifimizi de olumlu bulursa Havana'da ya da başka bir şehirde ikinci bir cami yapılması mümkün olabilir" dedi.



ABD GÜVENİLMEZ

ABD ile Küba arasında sürpriz şekilde gündeme gelen normalleşme sürecini başlatacak adımların ardından Küba'nın başkenti Havana'da halk ülkelerinin ABD ile ilişkilerini geliştirme sürecine umutlu yaklaşmıyor. Fidel Castro ve Raul Castro yönetimine güven duyduklarını belirten Kübalılar, "ABD, eskiden de güvenilmezdi, şimdi de" dedi.



FİDEL CASTRO İLE GÖRÜŞECEK...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Küba'da efsane lider Fidel Castro ile de görüşecek. Ardından da Latin Amerika seferinin son durağı Meksika'ya doğru yola çıkacak.