Netekim müebbet

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmak' ve "TBMM'yi zorla düşürmekten" müebbet hapis cezası verildi. Ceza kesinleşirse orgenerallik rütbeleri de sökülecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Haziran 2014 Güncelleme 19 Haziran 2014, 01:59
Netekim müebbet

İÇİNDEKİLER

12 Eylül darbecileri, 1980'in Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın kesinleşmesiyle birlikte orgenerallik rütbeleri de sökülecek. Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 22'nci duruşmasında, sanıklar bulundukları hastane yataklarından SEGBİS yöntemi ile salona bağlandılar. Gergin başlayan duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, sanıkların bir yıl önce darbeyi planladıklarını belirterek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi. Sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın avukatı Bülent Hayri Acar, 12 Eylül 1980'deki eylemin Türk pozitif hukuk düzenini başlatan ilk işlem olduğunu savundu. Ankara GATA'da bulunan ve hüküm öncesinde sesli ve görüntülü sistemle savunması sorulan Kenan Evren, "Avukatıma iştirak ediyorum" dedi. İstanbul GATA'daki Tahsin Şahinkaya da aynı sözleri tekrarladı.

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK
Mahkeme kısa bir aranın ardından tarihi kararı açıklarken, salondakiler ayakta alkışladı. Mahkeme Başkanı Oktay Saday, Evren ve Şahinkaya'nın 21 Aralık 1979'da dönemin Başbakanı'na verdikleri muhtırayla Anayasa'yı ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçunu işlediklerini, 12 Eylül 1980'de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM'yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri gerekçesiyle eylemlerine uyan 765 sayılı TCK'nın 146/1'inci maddesi gereğince 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanıklar hakkında, zincirleme suç maddesi uygulanmazken, ceza 'iyi halden' müebbet hapse çevrildi. Cezanın Yargıtay'da onanmasıyla birlikte sanıkların rütbelerinin de sökülmesi kararlaştırıldı.

CEZA, ÖZAL AFFIYLA 8 YILA DÜŞECEK
12 Eylül Davası'nda müebbet hapis cezasına çarptırılan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın cezaları temyiz sonrası kesinleşse bile 1991'de çıkan ve kamuoyunda "Özal Affı" olarak bilinen yasadan yararlanacakları için fiilen 8 yıla düşecek. Evren ve Şahinkaya, Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını Yargıtay'da temyiz edecek. Yargıtay kararı bozar ve yerel mahkeme kararında ısrar ederse kesin karar Yargıtay Daireler Kurulu'ndan çıkacak.

'ARKASINDA OLANLAR DA YARGILANSIN'
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya verilen müebbet hapis cezasına siyasilerden şu tepkiler geldi:
HÜSEYİN ÇELİK (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı): Ceza, kesinleşmemiş olmakla birlikte, bu haliyle bile adaletin tecellisidir.
SALİH KAPUSUZ: Türkiye'de bir dönemin kapandığı mahkeme kararı ile tasdik edilmiştir. Darbe yapanın yanına kâr kalmayacağı, zaman geçse de darbe yapanın layıkını bulacağı görülmüştür. Verilen karar darbeler tarihinde bir ilktir.
ŞAMİL TAYYAR (AK Parti milletvekili): Her darbecinin kulağına küpe olsun.
OKTAY VURAL (MHP Grup Başkanvekili): Milletin aklıyla da alay etmesinler. 12 Eylül'ü uygulayanlar, o darbeyi yapanlar 2 kişi değil, bunu takip edenler de 2 kişi değil. 12 Eylül zihniyetinin arkasında olanlar da sorgulanmalı.
ALİ RIZA ÖZTÜRK (CHP milletvekili): Ceza darbe ile hesaplaşıldığı anlamına gelmez. Darbenin arkasındaki güçler tespit edilmeli ve bunlardan hesap sorulmalı. 1980 darbesinde bu ülkeye yerleştirilen anlayışın ortadan kaldırılması gerekiyor.
HASİP KAPLAN (HDP millvetvekili): Şekli bir yargılama. 12 Eylül'de yaşananlar sadece 5 generalden ibaret değil. Generallerle beraber uygulayıcılar da hesap vermeli.
Darbecilere de indirim yapıldıktan sonra... Bu yargıyı kutlamak lazım.
Bu kadar kişi öldü. Bunları nasıl iade edecekler?
RIDVAN BUDAK (Eski DİSK başkanı ve eski milletvekili): Yargılamayı formalite olarak görüyorum. Ama önemli bir dava. 12 Eylül darbesi demokrasiyi sakatlamıştır.

Aliye ÇETİN KAYA / Ersan ATAR