Kara lastik

Kurtuluş Savaşı'nın yadigarı ayakkabılar Ramiz Dayı'da vücut buldu. Yaşlı adam kara lastikleriyle Antalya'dan Soma'ya yürüyüp madencilere dua okudu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2014 Güncelleme 22 Mayıs 2014, 02:23
Kara lastik

İÇİNDEKİLER

Soma'nın kara kömürü, Türkiye'yi yaktı yıktı kül etti. 301 madencinin acısı hem aklımıza hem de kalbimize hiç unutulmayacak bir şekilde işlendi... Kimi gönlüyle kimi de bedeniyle Soma'ya gidip şehit madencilerin kabri başında dua etti... Onlardan biri de 72 yaşındaki Ramiz Dayı adlı ziyaretçiydi... Antalya'da yaşayan Ramiz Dede, faciadan bir gün sonra Soma'ya gitmek istedi. Ancak gönlü zengin, cebi eksikti... Ne olursa olsun Ramiz Dayı şehitlerin kabrine gidip dua edecekti.

'BİZİM DE OCAĞIMIZ SÖNDÜ...'
Ve koca yürekli o adam, Anadolu insanına savaş kazandıran, İstiklal Mücadelesi'nde tarih yazdıran kara lastiklerini giyindi... Ardından da Antalya'dan Manisa'ya doğru gitmek için "Ha gayret" dedi... Gecenin ayazında kuytuluk yerlerde mola verdi. Yanına aldığı yolluğuyla karnını doyurup yürümeye devam etti. 1 haftada 464 kilometre yolu aşıp Soma'ya girdi... Tam 773 bin 450 adım atan yaşlı adam dün madencilerin kabristanına gitti. Hepsini tek tek gezip duasını etti. Koca yürekli o adam, Haber Müdürümüz Mevlüt Yüksel'e şunları söyledi: "O kahrolası maden ocağımızı yaktı. Bir daha böyle kazalar olmasın."

DİPNOT!
Soma'
da can veren 301 maden şehidimizden bir tanesiydi Hayrullah Baygül (27)... Solunum cihazına bağlı yaşayan oğlu Enes'in (2.5) tedavisi için maden ocağında işe başlamıştı. Vefakar babanın tek amacı, para biriktirmek ve oğlunu özel hastaneye yatırmaktı. Ancak hayaller karalar bağladı! Baygül'ün gülerek girdiği madenden 13 Mayıs'ta cansız bedeni çıktı. 4 yıllık eşi Zemine (20) ise kara haberi, oğlunun tedavi gördüğü Celal Bayar Üniversitesi'nde aldı. Acısını içine gömen anne Baygül'ün hemen Soma'ya gitmesi gerekiyordu. Ancak oğlunu emanet edebilecek kimsesi yoktu.

ANNENİN EN ACI GÖREVİ
Bunun üzerine çaresiz bebeğinin yatağının başucuna, "Eşimi madende kaybettim. Bebeğim önce Allah'a sonra doktorlara emanet ediyorum" yazılı bir not bıraktı. Sonra da eşinin cansız bedenine ulaşmak için Soma'ya koştu. Ve o aileden geriye sadece fotoğraf kareleri kaldı.

YAVRUMU KURTARIN
Eşinin ölümüyle yıkılan Zemine Baygül'ün şimdi tek isteği eşinin yadigarı olan oğlunun iyileşmesi. Şehit eşi, bilinci kapalı olan evladının cihazlarla yaşadığını ve bu nedenle 300 lira elektrik faturası geldiğini belirterek, "Oğlumun ilaçlarını alamıyorum. Sadece eşimin maaşıyla geçiniyorduk. İdare ediyorduk ama şu an zor durumdayız" dedi.

CENNET'E DAİR VASİYET
301 şehit... Kimi baba, kimi amca, kimi kardeş ve kimi de eşti... Şehitlerin en acı emanetleri evlerinin direklerini kaybeden kadınlardı... İşte o kadınlardan olan Cennet Çiftçi, yürek yakan bir istekte bulundu. Faciada eşi Özgür Çiftçi'yi kaybeden acılı kadın, "Bir tek isteğim var; şehit mezarlarının yanına eşleri için yer ayırsınlar. Bundan başka da bir şey istemiyorum. Şehit hatırı için bunu yapsınlar" diye konuştu.

VİCDANSIZLARA DERS OLSUN
Soma yaktı. Kara madenin aldığı isimler arasında Ramazan Şahin de vardı. Ramazan, gündüzleri maden ocağında çalıyıyor akşamları da Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu Madencilik Bölümü'nde okuyordu. Talihsiz genç, okul masraflarını çıkarmak için yerin metrelerce altında kömür arıyordu. Ve Ramazan diplomasını almasına günler kala ihmaller zincirinin yaşandığı madende hayatını kaybetti. Aynı ocakta çalışan ağabeyi ise ölümden döndü.

MEVLÜT YÜKSEL