Bu toprağın çiçekleri

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında ölenlerin sayısı 284'e ulaşırken, umutlar da giderek tükendi. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürerken, 217 işçinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Şehit madenciler dün Türkiye'nin dört bir yanında toprağa verildi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mayıs 2014 Güncelleme 16 Mayıs 2014, 02:17
Bu toprağın çiçekleri

İÇİNDEKİLER

Soma İlçesi Eynez mevkiindeki kömür madeninde yaşanan facia sonrası kurtarma çalışmaları dün de devam etti. Ekipler hava akım yönünün değiştirilmesinin ardından galerilerde biriken karbonmonoksit gazını tahliye etmeye çalıştı. Hava akım yönünün değiştirilmesinin ardından, ocaktaki havalandırmalardan yoğun duman çıkışı gözlendi. Madenci yakınlarının endişeli bekleyişi ise sabaha kadar sürdü. Bu arada gaz sızıntısı olduğu gerekçesiyle dışarıda bulunan vatandaşlara ve görevlilere de gaz maskesi dağıtıldı. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürerken dün saat 11.00 sıralarında maden ocağında tekrar yangın çıktı. Kurtarma ekipleri zorunlu olarak çalışmalara ara verdi. Elektrik kesik olduğu için yangını söndürmek için kullanılan su tahliye edilemedi. Madenin bazı bölgelerini bu nedenle su bastı. Tüm uğraşlara rağmen yaklaşık 100 işçinin bulunduğu sanılan 2 bloğa henüz ulaşılamadı.

SOMA'DA GÖZYAŞI DİNMİYOR
Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna konulan işçilerin cenazeleri, işlemlerinin ardından ailelerine teslim edilmeye devam edildi. 217 işçinin cenaze işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edildiği ve memleketlerine gönderildiği bildirildi. Soma'da bir yandan maden ocağında kalanları çıkarma çalışmaları sürerken bir yandan da hayatını kaybedenler toprağa verildi. Gözyaşının eksilmediği Soma Mezarlığı'nda kurulan Madenci Şehitliği'ne dün 43 işçi defnedildi. Soma'da gün boyunca dualar ve ağıtlar susmak bilmedi.

DOKUZ ŞEHİRDE MATEM VARDI
KÜTAHYA: İbrahim Sungur, İsmail Arsla, Ali Yanar, Recep Türk, Mehmet Gülşen, İsmail Kalkan, İlyas Öztan, Süleyman Ulusoy, Şerif Genç, İsmail Gülpınar, Yahya Alpak, Süleyman Akcan, Yüksel Akcan, Davut Ağız, Cengiz Kargı, Seyit Ali Çetin ve Fatih Köse'nin cenazeleri, Kütahya'da toprağa verildi.
ISPARTA: Osman Sümer, Isparta'da defnedildi.
ZONGULDAK: Muharrem Şen, Nurettin Kara, Kenan Avcı'nın cenazesi, Zonguldak'ta toprağa verildi.
AYDIN: Zeynel Uzar'ın cenazesi Aydın'da kaldırıldı.
İZMİR: İlkay Yıldırım, Bilal Ay, Doğan Yıldırım, Erol Uysal, Hüseyin Kılıç, Hüseyin Kılıç, Sezai Kılıç, Ersin Çetin ve Turgut Yılmaz, İzmir'de toprağa verildi.
BARTIN: Mithat Özdirik, Bartın'da defnedildi.
MERSİN: Mustafa Kaya'nın cenazesi, Mersin'de son yolculuğuna uğurlandı.
ÇORUM: İsmail Yıldırım, Ramazan Çatar ve Ahmet Erol, memleketleri Çorum'da toprağa verildi.
ÇANKIRI: Maden mühendisi Burak Karayel'in cenazesi, memleketi Çankırı'da toprağa verildi.

YÜREKLER YANDI
Soma'da kurulan maden şehitliğine dün 43 madenci defnedildi. İşçilerin hikayeleri ise kalpleri burktu.
BABA-OĞUL YAN YANA DEFNEDİLDİ: Ordu'dan Soma'ya gelen binlerce işçiden biri olan Hüseyin Avkaş (46) ve oğlu Ferhat Avkaş (19) da hayatını kaybetti. Ferhat Avkaş, kısa bir süre sonra askere gidecekti. Askeri muayenesini yaptıran Ferhat, 'Mehmetçik' olmak için gün sayıyordu. Baba ve oğul, Ordu'dan gelen yakınları tarafından şehitliğe yan yana gömüldü.
HEM EŞİNİ HEM KARDEŞİNİ KAYBETTİ: Soma'da en büyük acılardan biri de Güllü Çoban oldu. Eşi Kemal Çoban, 24 Mayıs'ta 10 yaşındaki oğulları Talha'nın sünnetini yapacak olmanın heyecanını yaşıyordu. Herkese davetiye dağıtıyordu. Öldüğünde bile cebinden davetiye çıktı. Eşinin mezarı başında kızı Rüveyda (8) ile birlikte gözyaşı döken Güllü Çoban, bir yandan eşine bir yandan kardeşi Davut Köse'ye (32) ağladı.
8 AYLIK HAMİLE: 8 aylık hamile olan Vesile Çiftçi, 8 ay önce evlendiği en büyük aşkı eşi Yılmaz Çiftçi'nin gözleri önünde toprağa verilmesine dayanamadı.
BİR ANNENİN AĞIDI: 26 yaşındaki Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak'ın mezar başındaki "Oğlum beni bırakıp nerelere gittin" feryatları yürekleri dağladı.

Erdoğan YAPIK-Tuna ÇAM-Deniz DERİN-Gül KİREKLO-Ali OKTAY-Ceyhan TORLAK-Muharrem DOĞANTEZ-Mehmet Ali BERBER-Ahmet KÜLSOY-Metin ARABACI-Rıdvan KÖRPE-Ali FİLİZKAN



Katil trafo mu?Katil trafo mu?

Kaçak işçiye soruşturmaKaçak işçiye soruşturma



Bakan Çelik'ten önemli açıklamalarBakan Çelik'ten önemli açıklamalar

Ucuza mal etmiş!Ucuza mal etmiş!

Bakan Yıldız son durumu açıkladıBakan Yıldız son durumu açıkladı

Yırtık çoraplı kahramanlarYırtık çoraplı kahramanlar

SGK'dan önemli açıklamaSGK'dan önemli açıklama

Maden faciasında son durum!Maden faciasında son durum!

Yabancı basında manşetYabancı basında manşet

Dünyadaki en büyük maden kazalarıDünyadaki en büyük maden kazaları