Uçus kodu Murat

Murat Akpınar ve Murat Ağca'ya karşılık bırakılmaları istenen 9 Lübnanlı, Suriye'de ateş hattında kaldı. Rehinelerin başına bir şey gelmesi, pilotlarımızı da riske atacaktı. Bunun üzerine MİT özel bir birlik hazırladı. Sıcak bölgeye gidip Lübnanlılar'ı aldı ve Türkiye'ye ulaştırdı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2013 Güncelleme 21 Ekim 2013, 03:33
Uçus kodu Murat

İÇİNDEKİLER

Türkiye bayramı, bayram gibi bir haberle uğurladı. 2.5 ay önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kaçırılan pilotlarımız, kurtarıldı. Bu gelişmenin ardında ise Milli İstihbarat Teşkilatı'nın film gibi bir operasyonu vardı. Gizli operasyon şöyle gelişti: Akpınar ve Ağca'nın kurtarılması için çalışmalar sürerken, gözler Suriyeli muhaliflere çevrildi. Zira muhaliflerin bir kolu olan Kuzey Kasırgası Tugayı, Mayıs 2012'de Lübnanlı 9 hacıyı kaçırmıştı. İşte pilotlarımızı kaçıran grup, bu 9 kişinin serbest bırakılmasını istiyordu. Türkiye bunun için diplomatik trafik yürüttü. Ancak, 15 Ekim'de olumsuz bir gelişme yaşandı. 9 hacıyı kaçıran Kuzey Kasırgası Tugayı ile El Kaide'ye bağlı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü arasında Azaz'da çatışma çıktı.

BAŞBAKAN'DAN ONAY ALINDI VE...
9 hacının hayati tehlike yaşadığı bir durumda Türk pilotların serbest kalması da riske girecekti. Bunun üzerine MİT, hazırlığa başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Gidin alın" onayı vermesiyle MİT'in Dış Operasyonlar Başkanlığı'na bağlı ekip, 16 Ekim'de hava yoluyla Suriye sınırına götürüldü. Tam teçhizatlı ekip, Lübnanlı hacıları ateş hattından çıkarmak için kara yoluyla Azaz'a geçti. Doğrudan çatışmanın olduğu bölgeye girdi. Hacıları muhaliflerin elinden alarak kara yoluyla Türkiye'ye getirdi. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye sokulan Lübnanlı hacılar, hava yoluyla Ankara'ya, oradan da İstanbul'a nakledildi.

ELLER HEP TETİKTEYDİ
MİT'in özel ekibi, Türkiye'ye dönüşte de tedbiri elden bırakmadı. Eller sürekli tetikdeydi. Ama taciz ateşi olmayınca çatışma yaşanmadı. Özel ekip, film gibi bir operasyonla 9 Lübnanlı hacıyı tereyağından kıl çeker gibi kurtardı. Hacılar karayoluyla Kilis'e, ardından da Ankara'ya nakledildi. Ardından İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ülkelerine gönderildi.

YAHYA BOSTAN