Kabare kriz

Şehir Tiyatroları'nda başrolü 'kriz' kaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'özelleştireceğiz' sözünün ardından TAKVİM'e konuşan sanatçıların da fikri farklıydı! Kimisi tiyatroların özel olmasını savundu. Kimisi ise yenilenmesini uygun buldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2012 Güncelleme 02 Mayıs 2012, 01:39
Kabare kriz

İÇİNDEKİLER

İstanbuL Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu'nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak belediye bürokratlarına devredilmesi kararı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Özelleştireceğiz" sözlerinin üzerine tartışmalar daha da alevlendi. Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde bir araya gelen tiyatro sanatçıları, burada sabahlayarak protesto eylemi düzenledi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP eski milletvekili Çetin Soysal ve BDP milletvekili Sırrı Sakık da sanatçılara destek verdi. Öte yandan sahne tozu yutan birçok isim görüşlerini TAKVİM'e açıkladı. Kimine göre özelleştirme yapılmamalı ama tiyatroların işleyişi değişmeliydi. Kimine göre ise özelleştirme en doğru çözümdü. İşte krizden sahneler:

HALDUN DORMEN:
Özelleştirmeye karşıyım. Bana göre şehir ve devlet tiyatroları, devletin elinde kalmalı. Ancak bu şekilde de devam edemez. Hiç çalışmayan sanatçılar var. Örneğin oyunculara, senelik kontrat yapılabilir. Bu nedenle tiyatroların bütçeye girmesi gerekir.

YALÇIN ÖZBEK:
Kesinlikle özelleştirme olması taraftarıyım. Böylece daha iyi eserler çıkacağını düşünüyorum. Çünkü şehir tiyatroları, topluma duyarsız hale gelmiş. Belki bu sayede tiyatrocuların toplumdan haberi olur. Dışarıda olan bitenleri görebilirler.

SÜHEYL UYGUR:
Biz, özel tiyatro sahibi olarak devletten yardım istemedik. Ama çok yüksek vergi veriyoruz. Bu çözülebilir. Devlet özel tiyatrolara para yardımı yapacağına yüksek vergiyi düzenleyebilir. Ayrıca özel tiyatrolara salon verebilir. Desteksiz olmuyor.

ALTAN GÖRDÜM:
Özelleştirmeyi desteklemiyorum. Tabii ki devlet ve şehir tiyatrolarının hantal bir yapısı var. Ancak bu yapı, bizim de içinde olduğumuz bir kurul oluşturularak giderilebilir. Prim sistemi getirilebilir. Bir de ücretsiz izin sistemi getirilmeli.

YILDIZ KENTER:
Özel ve belediye tiyatroları olmalı. Şehir tiyatrolarının özelleştirilmesine gerek yok. Bizler özgürlük arenasında yani tiyatro arenasında ayakta durmak, ilerlemek için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Özelleştirip ne kazandıracaklar? Sanatın özgürlüğüne inanan biriyim. Sanat her türlü eleştiriyi gerçekleştirme hakkına sahiptir.

DEVLET TİYATROSU 'AVRUPA' YOLUNDA
Tiyatro polemiğinde, Devlet Tiyatroları için de Avrupa ülkelerindeki modellerin masaya yatırıldığı ortaya çıktı. İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde tiyatrolara devlet desteği veriliyor. İşletme profesyonelce yapılıyor, ayrıca sanatçıların oluşturduğu üst kurul, oyunları seçiyor.

* Tiyatro oyuncuları, Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde sabahlarken halay çekip türküler söyledi. Sanatçılar, tiyatro yönetiminin belediye bürokratlarına verilmemesi
gerektiğini belirtti.


MEVLÜT YÜKSEL- Burcu ÇALIK