Gamze'ye destek çığ gibi büyüyor

Biricik oğlu Atakan için yaşamak isteyen 28 yaşındaki lösemili anne Gamze Akbaş'a destek hızla artıyor. TAKVİM'in haberinden sonra Türkiye ilik nakli için seferber oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2012 Güncelleme 14 Şubat 2012, 01:20
Gamze’ye destek çığ gibi büyüyor

İÇİNDEKİLER

Bundan 2 yıl önce henüz 26 yaşındayken ve biricik oğlu Atakan'da 1 yaşını henüz doldurmuşken, lösemiye yakalanan bankacı anne Gamze Akbaş'ın yaşam savaşı devam ediyor. Gamze'ye uygun iliği bulmak için Türkiye'nin her yerinden, "Gamze için 1 damla kan" kampanyasına katılmak isteyenler başta Gamze Akbaş'ın tedavi gördüğü 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne giderek kan vermek istedi.

GAMZE'DEN TEŞEKKÜR
Yine Gamze Akbaş için TAKVİM Gazetesi'nin santralini binlerce kişi arayarak kampanya için kan vermek istediğini söyledi. Türkiye'nin gündemine oturan anne "Buradan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu kampanya benim için olduğu kadar, benim gibi hasta durumunda olanlar için de gerekli olan iliğin bulunmasına ön ayak olabilecek. Bu bakımdan sanal dünyadaki kampanyadan sonra TAKVİM'in de kampanyaya katılması çok iyi oldu" dedi. Akbaş'ın amcası Beşir Canseven, TAKVİM'in haberinden sonra onlarca insanın hastaneye gelerek ve telefon ederek kan vermek istediklerini söyledi. Amca Cansever, "Bizim için en önemli sorun kan verecek kişilerin nereye başvuracaklarını bilememeleri. Bu kampanyadan şunu anladım ki, Türk insanı olarak verici bir milletiz. Bu çok güzel ancak bu önemli dayanışmaya hiçbir resmi yetkili tarafından yönlenilmemesi üzücü. En azından hastaneye gelenlere bile bir bilgi verilmemesi bizi çok üzüyor. Buraya gelen kişilerden ricamız şudur; Gittikleri yerde "İlik donörü" olmak istediklerini söylesinler yeter" diye konuştu.

ESKİŞEHİR SEFERBER
Akbaş için Eskişehir'de kan bağış kampanyası başlatan eşinin kardeşi Elif Yaman ise, kurulacak Kızılay çadırına 10 bin kişinin katılacağını belirtti. Görümce Yaman, 3 aylık kemoterapinin sonunda iliğin mutlaka bulunmuş olması gerektiğini de söyledi.

ULUSLARARASI LİSTEYE GİRİYOR
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Muhit Özcan, anne, baba ve kardeşlerde uyumu olmazsa devletin 4. derece akrabalara kadar tarama izni verdiğini söyledi. Özcan, şöyle konuştu: Bir hasta kemik iliği nakil listesine girdiği zaman Dünya İlik Bankası otomatik olarak her ülkede tarama yapıyor. Bu tarama işlemi 4 ile 9 ay sürüyor. Uygun ilikler bulununca bürokratik izinle ilik alınıyor. Dünyada 15 milyon kemik iliği vericisi var. Uluslararası tarama listesine girmek Gamze'nin şansını artıracak.

AMAN! BABUNA GİBİ OLMASIN
Akbaş için tüm Türkiye seferber olurken geçmişte Oktar Babuna vakasında yaşandığı gibi özel şahışlara ilik bankası oluşturma şansı da verilmemesi gerekiyor. Bu nedenle bağışçıların kanlarını mutlaka devlet kuruluşlarına yapmaları lazım.

DEVLET EL ATMALI
Türkiye, seferber oldu. Türkiye'de kemik iliği bankası sadece Ankara ve İstanbul Üniversiteleri'nde var. Onlar da sayısını artırıp 24 saat çalışsa bile üç ayda yeterli tarama yapılamıyor. Bu nedenle devlet gerek laboratuar gerek çalışan sayısını artırmalı.

iŞTE GAMZE'NiN YAŞAM KODU:
* KAN GRUBU: A RH(+)
* HLA-ABC SINIFI : A*03, A*30, B*08, B*08 CW*07, CW*07
* HLA-DQ,,DR SINIF II: DRB1*0301, DRB*0301, DRB3, DRB3, DQB1*0201, DQB1*0201

MEVLÜT YÜKSEL - HÜSNİYE ORAL