Kadının sonu Ferdane

15'inde evlendi, bebe yaşında 3 bebesine annelik etti. Ama hiç gülmedi. 13 yıl boyunca ağlayan acılı beden, ilk eşinden ayrılmaya karar verdi. Ancak ikinci hayat denemesi de ona çok geldi. Ferdane Çöl, ikinci eşi tarafından boğazı kesilerek katledildi. En vahimi ise 'Kocam beni öldürecek' diye koruma istemesiydi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2011 Güncelleme 15 Ekim 2011, 00:00
Kadının sonu Ferdane

İÇİNDEKİLER

Son 7 yılda yüzde bin 400 artan kadın cinayetleri, Ferdaneyi de arasına aldı. 28 yaşındaki Ferdane Çöl'ün çöl gibi ıssız hayat hikayesi, bundan 13 yıl önce başladı. İzmir Bornova'da yaşayan Ferdane, henüz 15'inde ilk evliliğini yaptı. Genç kadın, 13 yıllık evliliğine 3 de çocuk sığdırdı. Ancak hiç mutlu olmadı. Çünkü eşi onu hep yumrukladı. Bunun üzerine Ferdane, 2008 yılında eşinden ayrılıp ailesinin yanına taşındı. 1 yıl kadar yalnız yaşayan acılı beden, bir süre sonra komşuları Sedat Çöl (23) ile tanıştı.

6 AY YAKLAŞMAMA CEZASI
Genç kadın, bir okulda hizmetli olan Sedat'a gönlünü kaptırdı. Acılarını geride bırakıp yeni bir hayat kurmak isteyen Ferdane, Sedat ile evlilik kararı aldı. Ancak kısa süre sonra hamile kalan Ferdane, bu evliliğinde de aradığını bulamadı. Doğumdan sonra da şiddet artınca Ferdane, 2 ay önce 4 çocuğunu alıp üvey babası İhsan Maviş'in yanına taşındı. Ne yazık ki elinde avucunda olmayan Ferdane 4 yavrusunu Çocuk Esirgeme Kurumu'na bırakmak zorunda kaldı. Terk edilmeyi kabullenemeyen Sedat ise eşine tehditler yağdırdı. 1 ay önce de bıçakladı. Ölümden dönen genç kadın, şikayetçi oldu. Bunun üzerine mahkeme Sedat ve kardeşi Muhammet'e, Ferdane'ye 6 ay süreyle yaklaşmama cezası verdi.

TAM 7 KEZ POLİSE BAŞVURDU
Defalarca saldırıya uğrayan Ferdane, 7 kez polise başvurup şikayetçi oldu. Bu sırada Sedat Çöl'e Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi tarafından "bipolar affektif bozukluk" tanısı konuldu. İşte "geliyorum" diyen ölüm önceki akşam Ferdane'nin kapısını çaldı. Cani adam, genç kadının kaldığı ağabeyinin evine gitti ve "Bakkal borcunun bulunduğu veresiye defterini ver" diyerek içeriye girdi. Ardından da barışma teklifini yineledi. Ancak reddedilince evde yalnız olan Ferdane'nin boğazını kesip 10 yerinden bıçakladı. Yaralı halde cep telefonu rehberinin ilk sırasında kayıtlı bulunan Aras isimli arkadaşını arayan Çöl, kan kaybından öldü.

'BEN DE ÖYLE OLUR MUYUM'
Ablasını telefonla aramasına rağmen ulaşamayan Birdane Çağan ise hemen 2 sokak ötedeki eve gitti. Acılı kardeş, bu sırada polise haber verdi. Ancak kapı açıldığında artık çok geçti. Feryatlar içinde kardeşinin cesedine sarılan Birdane, "Daha dün bana 'Televizyondaki haberleri görüyor musun? Eski kocaları kadınları öldürüyor. Ben de öyle olur muyum' demişti" diyerek gözyaşı döktü. Cani koca ile birlikte ailesinden 5 kişi gözaltına alındı.

CİNAYET REKORU
Kadına yönelik şiddet, Türkiye'nin kanayan yarası haline geldi. Araştırmalar ise acının boyutlarını gözler önüne serdi. Buna göre kadın cinayetleri son 7 yılda yüzde bin 400 oranında arttı. Son 180 günde öldürülen kadın sayısı 130'a ulaştı. Yine son 6 ayda 26 bin aile içi şiddet olayı yaşandı. İstatistikler bununla da sınırla kalmadı. Zira Türkiye'de her 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor. Şiddetle karşılaşan kadınların oranı ise yüzde 34.

SADECE 1 YIL İSTENDİ
Ferdane'nin boğazını kesen zihniyet İzmir'de bir kapıyı daha çaldı. Zeynep Karadavut, 3 yıl önce evlendiği Hıdır Gökçeoğlu'nun (28) caniliğine daha fazla dayanamadı. Genç kadın, 2 ay önce eşinden boşanarak babaevine döndü. Ancak boşanmayı bir türlü kabullenemeyen cani adam, eşini falçatayla yaralandı. Yüzü parçalanan genç kadın hastaneye kaldırılırken Hıdır Gökçeoğlu, tutuklandı.

KARA SEVDA
İzmir'deki kabuslar Adana'ya da sıçradı. Bilal Kantekin, boşanma davası açan eşi Sevda'yı bıçakladı. Öfkeli koca hakkında 6 ay eve gelmeme tedbiri kondu. Ancak 2 çocuk annesi genç kadın kocasının peşini bırakmadığını söyledi. Sevda, "Cep telefonuma tehdit mesajları atıyor. Bu yüzden kaç kere karakola ve savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bu adamı cezalandırın, yoksa beni öldürecek"
dedi.

BAŞINI KUMA GÖMDÜ
Şiddetin seyir defterindeki duraklardan biri de Gaziantep'ti. Önceki gün Asri Mezarlık'a ait duvarın dibinde bir kadın çesedi bulundu. Cesedin 20 yaşındaki Fatma Erek'e ait olduğu belirlendi. Talihsiz kadının 8 ay önce kuma olarak birlikte yaşamaya başladığı Halil Yiğit tarafından öldürüldüğünü tespit edildi. Bunun üzerine polis, evli ve 3 çocuk babası Cuma Yiğit'i kıskıvrak yakaladı.




Metin BURMALI-Fatih ŞENDİL-Ali EYCE- Nazan ERDEM - Adsız GÜNEBAKAN