120 BİN İSTİHDAM:
Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin kişi işe alınacak.
VERGİ İNDİRİMİ ARTIRILACAK:
Yatırımcılara 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, vergi indirimi uygulanacak.
2015 YATIRIMLARINA DAHA ÇOK DESTEK:
2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31 Aralık 2015'e kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek.
SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ:
Sigorta primi işveren hissesi artırılacak. Buna göre; teşvik uygulanmayan ve 1 ve 2'nci bölgelere de 31 Aralık 2015 tarihine kadar başlanılan yatırımlar için teşvik uygulanacak. Bu süre 1'nci bölgede 2 yıl, 2'nci bölgede 3 yıl olacak. 3'ncü bölgede 3 yıl olan teşvik süresi 5 yıla; 4'ncü bölgede 5 yıl olan süre 6 yıla; 5'nci bölgede 6 yıl olan süre 7 yıla; 6'ncı bölgede 7 yıl olan süre ise 10 yıla çıkarılacak.
ÖZSERMAYE İLE FİNANSMAN DESTEKLENECEK:
TBMM'de 26 Mart'ta kabul edilen kanun ile özsermaye ile finansmana vergi kolaylıkları getirildi. Böylece, nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için artırılan sermayenin belli bir kısmı her yıl kurum kazancından indirilebilecek. Bu uygulama ile; şirketlerin borç yerine özkaynak kullanımı özendirilecek. Ekonomideki atıl kaynaklar sisteme kazandırılmış olacak. Ayni varlıklar nakde dönüştürülerek şirketin sermaye yapısı güçlendirilecek. Şirket kurma ve halka arz özendirilecek.
SIFIR KKDF:
Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranı yüzde 6'dan yüzde 0'a indirilecek. Böylece sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.
AR-GE VE TASARIMA DESTEK:
Tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek. Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak. KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek.
KADIN GİRİŞİMCİYE İLAVE DESTEK:
Mevcut durumda her bir KOBİ için 1.5 milyon TL ve her bir risk grubu için 2 milyon TL olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2.5 milyon TL'ye, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyon TL'ye çıkarıldı. Ayrıca diğer KOBİ'ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ'ler için 10 yıla çıkarıldı. Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması amacıyla yeni bir düzenleme yapıldı. Düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak.
KOBİ'LERE TEMİNAT KOLAYLIĞI:
KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak.
KURSİYERE ASGARİ ÜCRET
Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programı'nda çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülebilecek. İşbaşı Eğitim Programı sonrası kursiyerler aynı iş kolunda işe alınırsa; imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek. 2015 Temmuz ayına kadar işbaşı eğitimine başlanmış olması halinde ilave 6 ay daha desteklerden faydalanılabilecek.
HERKES MEMNUN
Rıfat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı): Yeni destek paketi, sanayicilerimize, yatırımcılarımıza, iş dünyasına moral ve şevk getirecek. Özellikle istihdam ve vergi teşviklerinin hem süresinin uzatılması hem de kapsamının genişletilmesi, yeni istihdam imkanlarının ve yatırım fırsatlarının hayata geçmesini sağlayacaktır.
İbrahim Çağlar (İTO Başkanı): Sayın Başbakan'ın açıkladığı tedbirlerin her bir unsuruna yürekten katılıyoruz. Bu tedbirleri Türkiye'nin geleceğinin sigortası olarak görüyoruz.
Erdal Bahçıvan (İSO Başkanı): Paket, sanayi ve sanayici açısından moral vericidir. Özellikle teşviklerde teknolojik yatırımların nerede olursa olsun desteklenmesini işlevsel buluyoruz.
Nurettin Özdebir (ASO Başkanı): Alınan tedbirleri sanayiye pozitif ayrımcılık olarak değerlendiriyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz.
Hikmet Tanrıverdi (İHKİB Başkanı): Genel olarak paketi üretim anlamında çok olumlu buldum, KKDF için ayrıca teşekkür ediyorum.
Bendevi Palandöken (TESK Başkanı): Paket, istihdam ve üretim artışını sağlayacak olumlu adımlardır. KOBİ'lere ve kadın girişimcilere sıfır faizli can suyu kredisi verilmesinin tam zamanı. Üretim ve istihdam artışı, vergi, prim ve iç talep artışı sağlayacak.
Ali Kopuz (İstanbul Ticaret Borsası Başkanı): Paket, yeni Türkiye'nin yeni ekonomisini kurmayı hedefliyor. Pakette dile getirilen 11 başlık, Türkiye ekonomisinin yeni ihtiyaçları çok iyi tespit edilerek belirlenmiş.
Nail Olpak (MÜSİAD Başkanı): Yatırımcıya vergi indirimi, yeni yatırımcıya verilen desteklerin artırılması başta olmak üzere, destek kapsamındaki yeni uygulamalar, yatırımların yeniden canlandırılmasını sağlayacak.
Mustafa Koca (ASKON Başkanı): Paket doping etkisi yapar. 120 bin kişiye açılacak olan istihdam alanının, istihdam dışında da önemli katkıları olacaktır. En kritik noktalardan bir tanesi de üretimi destekleyecek tedbirlerin devreye alınmasıdır.
Tarık IŞIK