İş güvenliği için 50 milyonluk üs

İş güvenliğine dev bir yatırım geliyor. Dünyanın beşinci büyük güvenlik ekipmanları üreticisi olan Kaya Grubu, Gebze'de 50 milyon TL'lik özel bir üs için düğmeye bastı. Sektörün ilk Ar-Ge merkezi de olacak proje, yüz binlerce kişiyi eğitmeyi hedefliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Aralık 2014 Güncelleme 30 Aralık 2014, 00:00
İş güvenliği için 50 milyonluk üs

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin temel sorunlarından biri olan is güvenliginde özel sektör dev bir yatırımla tasın altına elini koyuyor. Hali hazırda Avrupa'nın en büyük güvenlik ekipmanları üreticileri arasında yer alan Kaya Grubu, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde is güvenliginde alanının en büyük egitim ve Ar-Ge merkezini kurmak için dügmeye bastı. 50 milyon TL'ye mal olacak proje kapsamında yılda 100 binden fazla kisi en üst düzeyde çalısma ve is güvenligi egitimi alabilecek.

PATENT FABRİKASI GİBİ
Özel simülasyon cihazlarından son teknoloji egitim tekniklerine kadar farklı bir egitim içerigine sahip olacak merkez, aynı zamanda da Türkiye'nin is güvenligi alanındaki ilk Ar-Ge merkezi olacak. Öte yandan yılda ortalama 30'a yakın patent basvurusu yapan sirket, adeta bir bulus ofisi gibi çalısıyor. Basta halat olmak üzere yılda yaklasık 700 degisik üründen toplam 500 bin parça is güvenligi ekipmanı da üreten grup, özellikle savunma sanayisinde olan bulusları ile dikkat çekiyor. Çelikten daha güçlü ve denizde batmayan gemi halatlarından ısı ve alev geçirmez elbiselere kadar bugüne kadar 600'den fazla yenilikçi ürün tasarlayan firma 40 yakın ülkeye de ihracat gerçeklestiriyor. Grup olarak, üretim kadar Ar-Ge ve egitimin de çok önemli olduguna inandıklarını belirten Kaya Grubu Yönetim Kurulu Baskanı Kemal Kaya, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan KAYA Training, Avrupa'nın en büyük yüksekte çalısma simülasyon merkezlerinden biri oldugunu söyledi. Kaya, söyle devam etti: "Özel sektör olarak is güvenligi konusunu kendimize bir misyon edindik. Türkiye'nin 2023 hedeflerine de uygun sekilde bu sorunu kalıcı olarak çözüme kavusturmak istiyoruz. Gelecegin Türkiye'sinde is kazalarının konusulmadıgı bir ortam olusturmalıyız." Kaya Grubu Yönetim Kurulu Ütesi Ali Kaya ise "Son bes yılın is kazası istatistiklerine baktıgımızda her yıl ortalama bin 400 kisi hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin neredeyse yarısı yüksekten düsme sonucu gerçeklesiyor. Yüksekte çalısmayla ilgili yönetmeligin çıkarılması, gerçeklesen kazaların azalmasını saglayacaktır" seklinde konustu.

HAFTANIN GİRİŞİMCİSİ

Genç mucitten akıllı kombi buluşu
Teknolojik gelişmeler evlerimizde kullandığımız cihazların birbirleriyle konuşmalarını sağlıyor. Nesnelerin iletişimi olarak litaretüre giren bu gelişmenin önemli etkilerinden biri de enerji verimliliğinde ortaya çıkacak. Bu konuda yeni bir buluş, dünya devlerine kafa tutan üniversite öğrencisi Melih Ballıkaya'dan geldi. Smarte şirketini kuran ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Melih, geliştirdiği ve kombiye takılan cihaz ile yüzde 30 tasarruf sağlıyor. 2015'te piyasaya çıkacak bu cihazın en önemli özelliği geçmişteki kombi kullanma alışkanlıklarını referans alarak otomatik
programlama imkânı sunuyor olması.

İNOVASYON TURU

1- Era, yeni franchise ortağı arıyor
ERA Türkiye, franchise ağına yeni üyeler kazandırmaya hız kesmeden devam ediyor. Şirket 2015'te de çok sayıda franchise verecek. 32'inci ofisini açan ERA Türkiye'nin en yeni ofisi ERA Enbir, Kocaeli ili, Gebze ilçesinde faaliyet gösterecek. ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, "Amacımız sadece ofis açmak değil, aynı çizgide büyümek" dedi.

2- Tasarımcılara ödül yağdı

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından dokuma kumaşta tasarımcılığın güçlenmesini hedefleyen 'ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda ödüller sahibini buldu. 'Sakura' isimli çalışmasıyla Seher Süleymanoğlu ve "Manipulasyon"
çalışmasıyla Hacer Durmaz birinciliği kazandı.

3- Nano bor teknoloji ısıtmayla buluştu
Türkiye'nin en önemli stratejik madeni bor, Ar-Ge şirketi Estove tarafından ısıtıcıda nano teknolojiyle buluştu. Şirket Başkanı Dr. Malik Çağlar, "Ülkemizin en önemli stratejik kaynağını ekonomiye kazandırdık. Boru ısıtma ve soğutma gibi sektörlerin stratejik değeri haline getirdik" diye konuştu.

METİN CAN