Kanmayın

Dolandırıcılar sanal alemi mesken tuttu. Kimi ürünün parasını alıp ortadan kayboluyor, kimi dalga geçer gibi cep telefonu yerine salatalık yolluyor. Bazı sahtekarlar 'Hediye kazandınız' diye kargo parası topluyor. Bu oyunlara gelmeyin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Nisan 2014 Güncelleme 23 Nisan 2014, 01:48
Kanmayın

İÇİNDEKİLER

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Sanal alemde dolandırıcılık yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Kredi kartınızla parasını ödediğiniz ürün yerine, 'salatalık, oyuncak, gazete kağıdı' gibi değersiz ürünler gelmemesi için dikkat edin. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, internet sitesi kurarak satış yapan bazı kötü niyetli kişilerin tuzağına düşen alıcılara, sipariş ettiği cep telefonu gibi pahalı ürünler yerine değersiz eşyalar gönderilebildiğini söyledi. Bazı firmaların da talep edilen ürünün Uzakdoğu'dan kaçak getirilen çakmasını gönderdiğini anlatan Ağaoğlu, kimi firmaların da kullanılmış ürünü tüketiciye teslim ettiğini vurguladı. Akıl almaz yöntemler kullanan dolandırıcıların taktikleri bunlarla da bitmiyor. Dolandırıcılar, vatandaşa telefonda tanınmış bir gözlük firmasının ismini vererek, markette yaptıkları alışveriş sonrası yapılan çekilişle 500 lira değerinde Ray-Ban gözlük kazandığını söylüyor.

KARGO YÖNTEMİYLE VURGUN
Gözlüğü kabul eden vatandaştan, kargo bedeli adı altında 50 lira isteniyor. Sahtekarlar, bu parayı kredi kartından tahsil ederek tuzağına bir kurban daha düşürüyor. Gönderilen gözlükler ise birkaç liralık Çin malı ürün oluyor.

7 ALTIN KURAL
İnternetten alışverişte bunlara dikkat edin: 1- www.alexa.com adresinde söz konusu internet sitesinin TR sıralaması 5 bin ve altındaysa, site yüksek olasılıkla düzgün bir sitedir. 2- Sitede 4-5 farklı kart seçeneği varsa, güvenilir olma ihtimali yüksektir. 3- Sadece kapıda ödeme ve havaleyle satış yapan sitelerden kesinlikle alım yapılmamalı. 4- İnternet arama motorlarına sitenin adını yazarak araştırın. Şirket hakkında çok şikayet varsa bu sizi yanıltmasın, zira çok satış yapan çok şikayet alır. 5- Telefonla arayıp almak istediğiniz ürünün stokta olup olmadığını sorun. Konuşma esnasında site hakkında bir kanaatiniz oluşacaktır. 6- Ürünü aldığınızda, kargo fişini imzalamadan mutlaka kontrol etmelisiniz. 7- Tam unvan, telefon, faks, adres bilgileri olmayan siteden asla alışveriş yapmayın.