Otoda zam şoku

OYDER Başkanı, araç fiyatlarının kademeli artacağını savunarak, ekledi: Yıl sonunda fiyatların % 20-30 arasında, kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmekte...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Şubat 2014 Güncelleme 10 Şubat 2014, 00:00
Otoda zam şoku

İÇİNDEKİLER

17 ARALIK operasyonu ve ardından faiz lobisinin devreye girmesiyle yükselen dolar, otomobil fiyatlarını vurdu. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, "Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20-30 arasında kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir" dedi.

PAZAR 700 BİN OLUR
'Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması'nın sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda konuşan Ilısal, sektörün kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV'nin artışı ile 2014'e olumsuz bir başlangıç yaptığını ifade etti. Şükrü Ilısal, şöyle konuştu: "Bu durumun 2013 yılındaki 853 bin rakamının 700 bine inmesine neden olacağı tahmin edilmekte. OYDER olarak (otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı) tahminini 670 bin-720 bin aralığında tutuyoruz. Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20-30 arasında kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir. Daha öncede belirttiğim gibi 1 milyon adetlere göre yapılanmasını gerçekleştirmiş otomotiv perakendecileri için zor günlerin geri gelebileceği tehdidi ortaya çıkmaktadır. Eğer bu senaryo gerçekleşirse ki büyük bir kısmı gerçekleşecek o zaman istihdam kaybı yaşanması ne yazık ki gerçekleşebilir." OYDER Başkanı Ilısal, 2014 yılında uygun şartlarda hazırlanmış 'hurda teşviki'nin devreye alınmasını istediğini sözlerine ekledi.