Avrupa'ya yasak bize serbest

İzlanda'da volkan patladı, denizde balıklar zehirlendi. EFSA Avrupa'yı uyardı ama bizde ithalat patladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2013 Güncelleme 28 Mart 2013, 00:00
Avrupa’ya yasak bize serbest

İÇİNDEKİLER

İzlanda'daki volkanik patlama sonrası zehirlenen balıkların Türk halkına yedirilmesi ile ilgili skandal büyüyor. TAKVİM'in 3 gündür detaylarını yayımladığı skandal, Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Kubilay Kaptan'ın araştırması ile ortaya çıktı. Patlamanın ardından etrafa yayılan kimyasal maddeler denizdeki balıkları zehirledi. Bu zehirli balıklar ise o dönemde sadece Türkiye ve Güney Afrika'ya satıldı. TÜİK rakamları da o dönemde İzlanda'dan balık ithalatımızın yüzde 150 arttığını gösterdi. Yine İzlanda Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı raporlarda da balıkların zehirlendiği açıkça belirtildi.

'İTHALAT YAPMAYIN' TALİMATI
European Food Safety Authority de (EFSA-Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), 2010'daki raporunda Avrupa Birliği ülkelerini uyardı. Raporda, İzlanda'nın başta balık olmak üzere tarım ve hayvansal ürünlerinin kanserojen madde içerdiği belirtilerek, ilerde sağlık sorunları çıkmaması için bu ürünlerin alınmaması önerildi. ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkelerinin hükümetleri, kendi resmi dairelerine, 2010 ve 2011 yıllarında İzlanda'dan kesinlikle hiçbir ürünün ithalatının yapılmamasının talimatını verdi. İzlanda ve çevresindeki 8 ülkeden ise ülkemize yapılan ürün ithalatı yüzde 200 ile yüzde 700 oranlarında arttı. Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, İzlanda'da yapılan araştırmalarda, toprak, kaya ve deniz suyundaki zehirli maddelerin oranlarının, insan vücudunun tolere edebileceğinin tam 8.5 katına yükseldiğinin belirlendiğini açıkladı.

İTİRAF GİBİ RAPOR
İzlanda Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı resmi raporda şöyle denildi: "Patlama sırasında özellikle deniz ürünlerinde (balıklar dahil) büyük tehlikeler oluştu. Patlamalar bittikten sonra etkilenen yerlerde yapılan incelemelerde, çiftlik hayvanlarının tekrar kuzulamaya başlamadığı, balıkların aynı sorunu yaşadığı açık olarak tespit edildi."

DENİZDEKİ TOPRAK ZEHİRLİ
İzlanda'da yayınlanan resmi raporda yer alan toprak analizleri, denizdeki toprakları da kapsıyor. Yukarıdaki belgede analizlerde görülen değerler bölgede yaşanan zehirlenmeyi de gözler önüne seriyor. Yandaki belgede ise Avrupa'nın referans kabul ettiği EFSA'nın uyarıları yer alıyor. 2010'da yazılan 16 sayfalık yazıda, patlamanın oluşturduğu risk anlatılıyor.

VATANDAŞ TEDİRGİN
Zehirli balıkları yiyen vatandaşlar tedirgin. Kanser, solunum yetmezliği gibi birçok hastalık riskiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar, telefonlarımızı kilitledi. Vatandaşlar, şunları söyledi: "İnsan sağlığı ile neden bu kadar kolay oynanıyor? Bize yedirilen bu balıklarda zehir olduğu ortaya çıktı. Şu anki ithal ürünlerde ne var açıklanmalı. Halk sağlığı ile oynayanlar en ağır cezalara çarptırılmalı."

Özlem Kamer TERCANLI