Dünyanın yeni merkezi New İstanbul geliyor

Michigan Üniversitesi'nde hazırlanan yeni İstanbul projesinin, Başbakan'ın açıkladığı 'çılgın proje' olduğu iddia edildi. Projeye göre, Karadeniz kıyısına yeni bir İstanbul kurulacak. Bu şehir Avrupa ve Asya'nın merkezi haline gelecekÇ

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2011 Güncelleme 11 Ocak 2011, 17:04
Dünyanın yeni merkezi New İstanbul geliyor

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul için "Çılgın bir projem var" açıklamasının ardından ortaya atılan iddialara bir yenisi daha eklendi. Bu kez iddia ABD'den geldi. Michigan Üniversitesi'nde hazırlanan New İstanbul (Yeni İstanbul) adlı proje ile şehrin kuzeyine yeni bir yerleşim yeri kurulması planlanıyor.

FAY HATTINDAN UZAKTA
Bir internet sitesinde yer alan projede; yeraltı şehri, yamaç oteli ve sığınağı, Eminönü'ne kadar ulaşan su kanalı, yeni havalimanı, ulaşım ağları, limanlar gibi ayrıntılar yer alıyor. Yeni İstanbul projesinde üç hilal yapısı ve Atatürk Parkı öne çıkıyor. Yeni inşa edilecek ve mevcutlarıyla entegre hale getirilecek ulaşım ağlarıyla İstanbul'a, Türkiye'nin geri kalanına ve dünyaya kolayca bağlanabilecek. Avrupa ve Asya'yı kara, hava ve deniz yollarıyla birbirine bağlayacak Yeni İstanbul, bu 2 kıtanın merkezi olacak. Proje uyarınca, Yeni İstanbul bölgenin kuzeyinde Karadeniz kıyısına, Marmara fay hattından güvenli bir uzaklığa inşa edilecek. Bu da acil bir durumda bölge halkının korunmuş olması anlamına gelecek.

Projede, New York ve Tokyo ile aynı enlemde ve her ikisine de eşit uzaklıkta olan Yeni İstanbul, entegre demiryolları, su kanalı, karayolları ve hava taşımacılığı ile yakın çevresine ve tüm dünyaya kolay ve hızlı şekilde bağlanacak. Sahile paralel olarak tasarlanan yeni şehir üç hilal modeli etrafında şekilleniyor. Projede yer alan Atatürk Parkı, Manhattan'ın Central Park'ı, Londra'nın Green Park'ı ve Tokyo'nun Imperial Palace bahçeleri ile yarışacak. Proje uyarınca Yeni İstanbul'da şehir için gerekli enerji deniz, rüzgar ve güneşten sağlanacak. Binalar inşa edilirken, 2 katlı, akıllı cephe mantosuyla kaplanacak. Böylece aşırı enerji tüketimi engellenecek.

KARADENİZ KIYISINDA KURULACAK
74 kilometrekarelik alan üzerinde inşa edilecek.
Gece nüfusu 2.96 milyon olacak, kilometrekare başına 40 bin kişi düşecek.
Gündüz nüfusu 3.4 milyon olacak, kilometrekare başına 58 bin kişi düşecek.
Geliştirilebilir arazi alanı 30 kilometrekare.
Ticari alan 1 milyon 475 bin metrekare.
İkamet alanı 2 milyon 600 bin metrekare.
Kurumlar için ayrılan alan 1 milyon 592 bin metrekare.
Oteller için ayrılan alan 1 milyon 625 bin metrekare.
Üniversite için ayrılan alan 462 bin 500 metrekare.
Şehrin genişleme payı 10 kilometrekare.
Parklar ve açık alanlar 35 kilometrekare.