4-3'lük karar

17-25 Aralık darbe girişiminin mimarları Savcı Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ile Hakim Süleyman Karaçöl hakkında soruşturma kararı alındı. HSYK'nın 4'e 3 oyla aldığı bu karar, Paralel Yapı ve bağlı olduğu Pensilvanya'da şok etkisi yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2014 Güncelleme 03 Mayıs 2014, 00:11
4-3’lük karar

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyeti'ne darbe girişimi olan 17 ve 25 Aralık operasyonlarının başrolündeki savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ile Hakim Süleyman Karaçöl'e kötü haber... HSYK, Paralel Yapı'nın yargıdaki '4 atlısı' olarak gösterilen bu isimler hakkındaki incelemelerin soruşturmaya dönüştürülmesine karar verdi.

Karar 4'e 3 oy çokluğuyla çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki 17 Aralık operasyonunun usulüne göre yapılmadığı iddiaları üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, o dönemde İstanbul Başsavcılığı'nda görev yapan savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Muammer Akkaş hakkında inceleme izni vermişti. Bakan Bozdağ aynı zamanda 25 Aralık operasyonunda haksız tutuklama kararları verdiği iddiasıyla o dönemde özel yetkili olan Hakim Karaçöl hakkında da inceleme yapılmasını onaylamıştı.

DÜZ SAVCI OLMUŞTU
Müfettişlerin soruşturma sonunda hazırlayacakları "soruşturma raporu" bu kez HSYK'nın 2'nci Dairesi'nde ele alınacağı belirtildi. HSYK 2'nci Dairesi müfettişlerinin, 'kınama'dan, 'meslekten çıkarmaya' kadar varan idari cezalar verebileceği ifade edildi. Bu aşamada savcılarla hakimin eylemlerinin adli cezayı gerektirdiği sonucuna varılırsa haklarında suç duyurusunda da bulunulacağına dikkat çekildi. 17 Aralık'ta İstanbul Başsavcı Vekili olan Zekeriya Öz'ü Bolu'ya düz savcı olarak atamıştı. Kara Afyon'a Akkaş iseTekirdağ'a atamıştı.

BAŞBUĞ'A HAKARET ETMİŞTİ
Paralel Yapı'nın gücüyle 'astığı astık' 'kestiği kestik' tavırlarıyla bilinen Zekeriya Öz, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'u sorgularken de, haddini aşan sözler söylemişti. Yaşanan son gelişmeler nedeniyle büyük panik yaşadığı iddia edilen Öz'ün yurt dışına kaçabileceği belirtildi.