Pakete övgü

Avrupa Komisyonu, Demokratikleşme paketini olumlu buldu. Raporda, "Avrupa standartları göz önüne alınarak paketin uygulanmasının kilit önem taşıdığı" vurgulandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2013 Güncelleme 17 Ekim 2013, 02:16
Pakete övgü

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği Komisyonu, dün İlerleme Raporu'nu açıkladı. Rapora, 30 Eylül'de açıklanan Demokratikleşme Paketi ve daha önce devreye sokulan yargı reformu paketleri damga vurdu. "Hükümetin daha fazla demokratikleşme ve siyasi reformlara yönelik taahhüdünü koruduğu" mesajının verildiği belgede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine atıf yapıldı. Paketin içeriğine detaylı şekilde yer verilen belgede, "demokratikleşme paketinin Avrupa standartları göz önünde bulundurularak uygulanmasının kilit önem arz ettiği" vurgulandı. Yargı reformu paketlerine geniş yer ayrılan raporda, 3. ve 4. yargı paketlerinin Avrupa standartlarıyla uyumlu uygulanması halinde Türkiye'deki ifade özgürlüğüne olumlu katkıda bulunacağı belirtildi.

GEZİ OLAYLARI
Raporda Gezi olaylarıyla ilgili, "Türkiye'de büyüyen ve aktif bir sivil toplum var. Aşırı güç kullananlarla ilgili idari soruşturma uygulamaları devreye sokuldu" denildi. Sivillerin güvenlik birimleri üzerindeki kontrolünün daha sağlamlaştığının belirtildiği belgede, Genelkurmay Başkanı'nın görev alanına girmeyen siyasi konularda baskı uygulamaya çalışmaktan kaçındığına işaret edildi.

YENİ ANAYASA
Yeni anayasa hazırlama çalışmalarının sürdüğü ancak uzlaşıya varılan madde sayısının 60'la sınırlı kaldığına dikkat çekildi. Çözüm süreciyle ilgili, "Hükümetin terörü durdurma ve ülkeyi terk eden PKK üyelerine güvenli geçiş sağlama konusunda kararlı hareket ettiği" belirtildi.

ERGENEKON DAVASI
Ergenekon'la ilgili de "Karar, demokratik yollardan seçilmiş hükümeti yıkmak amacını güden bir suç ağının varlığını tescil etmiştir" denildi. Komisyon, Azınlıklarla ilgili ise azınlık hakları, Aleviler'in karşılaştığı sorunlar, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmaması ve Kıbrıs sorunu gibi konularda da daha önceki belgelerde yer alan tespit ve eleştirilerini büyük ölçüde korudu.

AB, DİRENMEDİ
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bir konferans için İstanbul'a geldiğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti. Daha önceki raporlarda Türkiye'yi eleştiren komisyon, bu defa görüşlerini değiştirdi.

ÜÇ FASIL AÇILSIN
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, İlerleme Raporu'na göre Türkiye'ye verilen yeni fasıl açma sözünün yerine getirilmesini talep etti. Füle, adalet reformu paketi ve çözüm sürecini övdü. Üyelerin onay vermesi halinde "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı fasıl açılacak. Füle temel hakları düzenleyen 23, adalet, özgürlük ve güvenlik alanını kapsayan 24 numaralı fasılların da açılmasını istiyor.