'Sırdaş' konuştu

Şüpheli ölümü tartışılan Özel Harekat eski Daire Başkanı Behçet Oktay'ın yakın arkadaşı ve Ecevit'in eski koruma müdürü Recai Birgün, TAKVİM'e konuştu:

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ocak 2012 Güncelleme 03 Ocak 2012, 02:05
’Sırdaş’ konuştu

İÇİNDEKİLER

Öldü mü, öldürüldü mü?
Özel Harekat eski Daire Başkanı Behçet Oktay'ın 25 Şubat 2009 tarihinde kafasına sıkılan bir kurşunla yaşamını yitirmesi üzerine yapılan ilk soruşturmada, olayın intihar olduğu kanaatine varılmış ve dosya kapatılmıştı.
Ancak ailesi "intihar" iddiasına inanmadı ve dosyanın yeniden açılmasını istedi. Bu arada aileye gönderilen bir mektupta, olayı baştan sona gördüğünü söyleyen bir tanık, Oktay'ın araçta bulunan başka kişiler tarafından öldürüldüğünü öne sürdü.

'BENİ ECEVİT'E ÖNERMİŞTİ'
Ailenin talebi ve sürpriz tanığın mektubu üzerine Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı kabul edince, ön soruşturma başlatıldı.
Görevlendirilen savcı olayı yeniden araştırmaya, belgeleri gözden geçirmeye, Behçet Oktay hakkında bilgi sahibi olan kişilerle görüşmeye başladı. Savcının toplayacağı belge ve bilgiler ışığında mahkeme dosyanın yeniden açılıp-açılmamasına karar verecek.

* * *
Oktay'ın ölümüyle ilgili olarak görüşüne başvurulan kişilerden biri de Ecevit'in koruma müdürü ve eski milletvekili Recai Birgün. Daha önce bu olayın "cinayet" değil "intihar" olduğunu söylediği için Oktay'ın ailesi tarafından "yargıyı etkilemeye çalıştığı" iddiasıyla hakkında dava açılan Birgün eski bir özel harekatçı. Behçet Oktay'ın yakın ekibinden. Öyle ki, Recai Birgün "Beni Sayın Ecevit'in koruma müdürlüğüne öneren kişi Behçet Oktay'dı" diyor.
Birgün, Oktay'la sürekli görüştüklerini, onu iyi tanıdığını, son dönemdeki ruh halini de yakından gözlediğini söylüyor.
Peki, Oktay öldü mü öldürüldü mü?
İşte bu kritik soruya Recai Birgün'ün verdiği yanıt:

* * *
"İlk soruşturmada savcının kanaati intihar olduğu yönündeydi. Dosya öyle kapanmıştı. Özel yaşantısını, ruh halini iyi bildiğim için benim şahsi kanaatim de intihar olduğu yönünde. O dönem Ankara Emniyet Müdürlüğü de aynı yönde görüş bildirdi. Hastaneye baygın olarak götürüldü, yanında arkadaşı da vardı, gibi iddialar daha önce de dile getirildi ama bir şey çıkmadı."
O halde ne oldu, Behçet Oktay neden intihar etti? Birgün anlatıyor: "O gün lokantada arkadaşlarıyla alkol alırken, en son bir telefon geliyor Behçet Oktay'a. 'Seni daire başkanlığından yarın alacaklar' diyor telefondaki kişi. Zaten bunu hep sıkıntı yapıyordu. Telefon gelince morali iyice bozuluyor. Alkolün de etkisi var. O sırada bir sevgilisi var. Onunla da kavgalı. Alkollü vaziyette çıkıp sevgilisinin evine gidiyor.
Evin önünde arabası kara saplanıyor. Sevgilisinin erkek kardeşi dışarı çıkıp yanına geliyor. O da yardım etmeye çalışıyor. Ama kara saplanan arabayı çıkaramıyorlar.
Sinirleniyor, 'Ulan bunlar hep benim başıma mı geliyor' diye çıkarıp vuruyor kendisini. Bir anlık sıkıntı yani. Bunalım.
Zaten yan apartmanda bir görgü tanığı var. O her şeyi görüyor. Sevgilisinin kardeşi de bu olayın tanıklarından biri."

* * *
Bir başka nokta?
O dönemde Ergenekon soruşturması başlatılmış durumda.
Recai Birgün "Ergenekon operasyonuna ismi karıştırılacak diye çok sıkıntılıydı.
Bunalıma girmişti"
diyor.
Recai Birgün, Behçet Oktay'la dostluklarını da şöyle anlatıyor:
"91'den beri tanıyorum. Beni Ankara'ya alan da oydu. Güneydoğu'da Özel Harekatçı olarak görev yaparken tayinim İstanbul'a çıkmıştı. O sırada Behçet Oktay, Özel Harekat Daire Başkanı'ydı. Ben başkomiserdim. Bana rütbemin üzerinde görev verdi. Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı oldum.
Onun kanaati özel harekatın araziden çok şehir merkezinde kapalı alanda kullanılması yönündeydi. Rehine, uçak, metro, bina gibi yerlerdeki operasyonlara kapalı alan operasyonları diyoruz. Ben de bu operasyonlar için kurulacak birimin eğitimini üstlenmiştim. Eğitimi verdik 7-
8 ay sonra Ankara'daki bir operasyona müdahale ettik. Bir terörist el bombasıyla uçak kaçırmıştı, sanırım 1998 veya 1999'da. O teröristi etkisiz hale getirdik. En kısa sürede en az zayiatla operasyon yaparak o yıl Dünyanın en iyi özel harekat timi seçildik. Birleşmiş Milletler bünyesindeki bir birim tarafından. Bize hem para, hem madalya verdiler."

'AĞABEYİM GİBİYDİ'
Birgün-Oktay dostluğu bununla da sınırlı değil: "Beni Ecevit'e o teklif etti.
Rahmetli Ecevit'e benim en ciddi referansım oydu. Benim ağabeyimdi.
Onu yakından tanıyordum. Özel hayatını da biliyordum..."

* * *
Recai Birgün, emniyetin de Behçet Oktay'ın daha fazla yıpranmaması için dosyanın hemen kapatılmasını istediğine dikkat çekiyor:
"Bu olaydan sonra Behçet Oktay'ın alkol aldığı, dost hayatı yaşadığı ortaya çıktı.
Şimdi dava kabul edilirse bunlar çarşaf çarşaf yazılacak. Benim kanaatim dosya bir daha açılmaz. Ama intihar olmadığı ispatlanırsa buna en çok sevinenlerden birisi ben olurum.
Çünkü Behçet Oktay gibi birisine intihar yakışmadı..."