Yeni Yahya Kemaller bekliyoruz

Giriş Tarihi 30 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 01 Ekim 2011, 00:05
Yeni Yahya Kemaller bekliyoruz

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya ziyareti kapsamında Gostivarlılara hitap etti.

Erdoğan sözlerine, ''Sizleri en kalbi duygularımla sevgi ve saygıyla Türkiye'nin, milletimin en kalbi duygularıyla selamlıyorum. Makedonya'da siz değerli kardeşlerimizle, soydaşlarımızla birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum'' diyerek başladı.

Çok kültürlü ve çok dinli bir yapıya sahip olan Makedonya'da yaşayan Türk çocukları ve gençlerinin iyi bir eğitimle donanmalarını önemsediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Kültürlerinden kopmaksızın, Makedonya'da donanım kazanmalarının ve iyi yetişmelerini birikimlerini sonraki nesillere de aktarabilmelerini Makedonya'nın aydınlık geleceği için de hayati derecede önemsiyoruz'' dedi.

''Arnavut kardeşlerimizin bu konudaki başarılı çalışmalarını da takdirle izliyoruz'' diyen Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti olarak soydaşların gerek yaşadıkları Makedonya'da gerekse tahsil için geldikleri Türkiye'de, ileri eğitim almaları için azami çaba gösterdiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, ''Makedonya Türk Toplumu aralarından yeni Yahya Kemallerin çıkacağı bir toplum olarak kalmalıdır. O Yahya Kemal ki İstanbul'un ve Üsküp'ün en güçlü, en güzel şairidir. Biz eğitim konusunda tabiatıyla Gostivar ve Vrapçişte gibi Arnavut kökenli belediye yönetimlerinin olduğu mahalli idarelerden bu konuda çaba bekliyoruz. Bu vesileyle Arnavut kardeşlerimizin takdire şayan başarılı çalışmalarını izlediğimizi vurgulamak isterim. Soydaşlarımızın kardeşlik, birlik ve dayanışma içinde hareket ederek, konumlarını güçlendirecekleri gayretler içinde olacaklarına gönülden inanıyorum'' diye konuştu.



BİRBİRİNİZE SAHİP ÇIKIN
Makedonya ziyareti kapsamında Gostivarlılara hitap eden Başbakan Erdoğan, birlikten kuvvet doğduğunu belirterek, ''Birlik ve beraberlik sayesinde Türk toplumunun arzuladığı, 'temsilde hakkaniyet' meselesi daha kolay olarak sağlanacaktır. Bu vesileyle buradaki Türk toplumuna birlik ve kardeşlik çağrımı bir kez daha tekrarlıyorum'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ne diyorum biliyor musunuz? Bir olun, beraber olun, iri olun, diri olun. Bunu başarmalısınız. Ayrılık, zafiyet getirir. Gücünüzü birleştirerek zorlukların üstesinden gelebilirsiniz. Tüm siyasilerden, dernek temsilcilerinden, anne ve babalardan ricam, buradaki Türk gençlerinin, Arnavut gençlerinin, Makedon gençlerinin gelişerek, eğitimlerini tamamlayarak Makedonya'daki önde gelen yöneticiler olmalarını özellikle burada teşvik etmeniz gerekir. Değerlerinize ve birbirinize mutlaka sahip çıkın. Bu güzel ülkeyi hep birlikte müreffeh yarınlara taşıyın. Tekrar ediyorum, bizler Türkiye olarak daima sizlerin ve dost, kardeş Makedonya Cumhuriyeti'nin yanında olacağız. Sizlerle ele ele olacağız, omuz omuza olacağız.''

EN AZ 3 ÇOCUK!
Ekonomide en büyük gücün insan ve genç nüfus olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Öyle ise diyorum ki en az 3 çocuk. Tabii burada birinci sırada, birinci derecede iş, hanım kardeşlerime düşüyor. Onun için bu tavsiyemi çok dikkate alın, üzerinde önemle durun. Bunu samimiyetle söylüyorum. Bunu başarmanız lazım. Yaşlı bir nüfus olmamalısınız. Yaşlı nüfuslar ekonomide geri gidiyor. Siz de güçleneceksiniz. Bazıları nüfusunu azaltarak güçleneceğim zannetti, batıyor. Ama biz hem nüfusumuzu 74 milyona çıkardık, hem de ekonomi olarak büyüyoruz. İnşallah hedef, 2023'te nüfusumuzu 84 milyona çıkarmak'' dedi.

"DÜNYAYI TİTRETEN ADAM"
Başbakan Erdoğan, Gostivar şehir meydanında çoğunluğunu Türk soydaşların oluşturduğu yaklaşık 10 bin civarındaki topluluğa seslendi. Meydandakilerin ''Dünyayı Titreten Adam'', ''Koca Başkan Evladı Fatih Yurduna Hoşgeldin'' ''Hoşgeldin Peygamber Torunu'' yazılı pankartlar açtığı görüldü.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sık sık tezahüratlarla kesildi. Erdoğan'ın konuşmasının ardından sahneye üzerinde ay yıldız olan kıyafetleriyle çocuklar geldi. Burada kalpağında ay yıldız olan bir çocuğu yanına alan Erdoğan, hatıra fotoğrafı çektirdi. Bir kız çocuğu da İstiklal Marşını okudu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çocuğa teşekkür ederek, ''İnşallah bu marşlar aydınlık yarınlarımızın bir nişanesi olarak devam edecektir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Gostivar sokaklarında yürüdü. Balkonlara çıkıp AK Parti ve Türk bayrakları sallayan Gostivarlıları da Başbakan Erdoğan el sallayarak selamladı.

Başbakan Erdoğan, Makedonya ziyaretinin son durağı olan Ohri ziyaretini zaman darlığı nedeniyle iptal etti.