İsrail, Yahudi soykırımının arkasına saklanıyor

Giriş Tarihi 24 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 24 Eylül 2011, 21:26
İsrail, Yahudi soykırımının arkasına saklanıyor

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in tarihteki Yahudi soykırımının arkasına sığınıp her zaman dünyada kendilerini mağdur, mazlum konumda gösterdiğini belirtti.

CNN'den Fareed Zakaria'nın sorularını cevaplayan Erdoğan, Yahudi soykırımı ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "Onun hesabını gitsinler Almanlardan sorsunlar. Sormuşlar Almanlardan, Almanlar da bunun diyetini onlara ödediler. Hl da Almanya İsrail'e diyet ödüyor. Ama ne Türkiye'nin böyle bir sorunu var ne o bölgedeki Müslümanların böyle bir sorunu var. Çünkü onlar böyle bir zulmü İsrail'e hiç yapmadılar. İsrail bu konuda çok acımasız."

Başbakan Erdoğan, İsrail-Suriye görüşmelerinde arabuluculuk yaptıkları dönemde İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmeyi kabul edecek noktaya geldiğini belirterek, "Orada düzeltilecek bir kelime kalmıştı. Biz pazartesi görüşmemizi yaptık, cumartesi günü Gazze bombalanmaya başladı. Yine İsrail…"

"Filistin, İsrail halkını devamlı bombalarla rahatsız ediyor, çok İsrailli öldü." yönündeki açıklamaların kendisini çok üzdüğünü ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bize Filistinlilerin attığı füzelerle, bombalarla bugüne kadar kaç tane İsrailli öldürülmüş, bunu belgelesinler. Kaç tane? 10, 20, 100, 200… Kaç tane? Bu ortaya konulsun, bilelim. Ama yüzlerce, binlerce, on binlerce Filistinlinin öldürüldü. Sadece Gazze saldırısında binlerce insan öldürüldü."

Başbakan Erdoğan, "Ben o plajda öldürülen çocukların, babasının kucağına sığınan ve öldürülen o yavruların çığlıklarını unutamam, o görüntüleri unutamam. Çünkü ben de babayım." ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan insani yardım için yola çıkacak yardım gemilerin Türk donanmasının da eşlik edeceğini bir kez daha yineledi. CNN'den Fareed Zakaria'nın sorularını cevaplayan Erdoğan, Gazze'ye yardım gemilerine Türk donanmalarının eşlik edeceğine dair açıklamaları sordu. Erdoğan, "Şimdi bu tür insani yardım, Gazze olabilir Mısır olabilir, böyle bir olay olduktan sonra artık bir güven bunalımı söz konusu." dedi ve gemilerin nereye giderlerse gitsinler donanma koruması altında olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin taleplerinin karşılanmaması halinde İsrail'le ilişkilerin hiçbir zaman normalleşmeyeceğini de vurguladı. Erdoğan, şunları söyledi: "Biz İsrail'e uyarılarımızı yaptık. Aslında bu savaş sebebi. Çünkü uluslararası sularda siz böyle bir şey yapamazsınız. Ama biz büyük bir devlet olmanın bağışlayıcılığı içerisinde bu işe sabırla tavır koyduk ve dedik ki: Özür dileyecekler, tazminat ödeyecekler, Gazze'ye olan ambargoyu kaldıracaklar. Bunlar olmaması halinde Türkiye-İsrail ilişkileri hiçbir zaman normalleşemez. Yoksa bizim düşmanlığımız İsrail halkına değil, İsrail yönetiminin takındığı tavıradır."

İsrail'in bölgede geçmişte zaten yalnız olduğunu sadece Türkiye'yle dostluğunun söz konusu olduğunu hatırlatan Erdoğan, "İyice kendini yalnızlaştırıyor. Bu yalnızlığa da İsrail mahkumdur." dedi.

Mavi Marmara gemisinde şehit edilen 9 Türk arasındaki ABD vatandaşı Furkan Doğan'a sahip çıkmaması sebebiyle Amerikan yönetimini de eleştiren Erdoğan, "Bu Amerikan vatandaşının hakkını ne yazık ki Amerika korumamıştır. Hl korumuyor. Hl bu konuyla ilgili olarak İsrail'e ciddi bir tavır almış değil." ifadelerini kullandı.