Aydın'da söz DP'nin

Menderes'in memleketinde Demokrat Parti gücünü koruyor. Bu nedenle AK Parti, CHP ve MHP yarışında, yüzde 12'lik DP oyları belirleyici olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2011 Güncelleme 08 Haziran 2011, 00:00
Aydın’da söz DP’nin

İÇİNDEKİLER

Merhum Adnan Menderes'in memleketindeyiz. Aydın'da üç parti birbirine yakın mesafede yarışıyor. AK Parti 2007'de yüzde 29.19 oy alırken, 2009 il genel meclisinde oy oranı yüzde 26.06'ya gerilemiş.
MHP, 2007'de yüzde 25.89 oy kazanmış ama 2009'daki il genel meclisinde oranı yüzde 23'e düşmüş.
CHP ise 2007'deki yüzde 24.40'lık oy oranını 2009'da yüzde 28.3'e yükseltmiş. CHP'nin yükselişinde Belediye Başkanı seçilen eski milletvekili Özlem Çerçioğlu ana faktör olmuş. Aydın'ın köklü ailelerinden birinin gelini olan Çerçioğlu hem AK Parti, hem MHP tabanından oy almış.
Belediyecilikteki performansıyla beğenilen Çerçioğlu, bu seçimde de partisinin itici gücü olarak görülüyor.

'BU KEZ YÜZLER GÜLÜYOR'
Menderes'in memleketinde "Demokrat Parti"ye hala vefa gösteriliyor. DP'nin adı bile 2009'daki il genel meclisinde yüzde 11.7 oy almaya yetmiş. Ancak bu seçimde DP'liler 3 büyük partiye yönelecek gibi görünüyor. Başbakan'ın Adnan Menderes'i sık sık anması, anıt mezardaki törene katılması, AK Parti'yi DP'nin devamı olarak göstermesi Aydın'da karşılık buluyor. AK Parti Aydın Merkez İlçe Teşkilat Başkanı Şuayip Yeğen, 8 yıldan beri partide olduğunu, ilk kez köylüleri güler yüzlü gördüğünü söylüyor. Kırsal kesimden oylarını artıracaklarına kesin gözüyle bakıyor. Yeğen, MHP ve DP tabanından AK Parti'ye oy kayması olacağını öne sürüyor. "Cindorukçu değil ama Menderesçi DP'lilerin bize yöneldiğini hissediyorum" diyor.

MHP DE İDDİALI
Yeğen, Aydın Menderes'in de bir kanaat önderi olarak kendisine ulaşanlara AK Parti'yi destekleme mesajı verdiğini söylüyor. Buna karşılık Demirel'in ve Cindoruk'un CHP'ye desteği, oyların bir bölümünün CHP'ye kayabileceğini gösteriyor.
MHP'liler ise kırsal kesimdeki sıkıntıların ve bölücü tehdidin Aydın'da kendilerine yönelişi teşvik ettiğini düşünüyor. MHP Aydın İl Başkanı Hasan Muti, "Vatandaş Aydın'dan kaçıyor. Çünkü 8 yılda tarım kesimi bitme noktasına geldi. Çiftçi kurbanlık koyununu dahi dışarıdan karşılıyor. Hayvancılık bitti. Bunların sandığa yansıması olacak."
Muti, kaset olaylarından sonra partiden ayrılanların dahi dönmeye başladığını, oyun artacağını söylüyor.
CHP Aydın İl Başkanı Hulusi Şahinci ise Aydın genelinde 72 bin DP oyunun yarıdan fazlasının CHP'ye geleceğini öne sürüyor ve "Bu seçimde hedefimiz yüzde 40. Merkezde açık ara öndeyiz. Belde ve köylerde ise AKP ile çekişiyoruz" diyor.

SAYILARIN DiLi
Aydın'da
2007 yılında AK Parti 3, MHP 3, CHP 2 milletvekili çıkarmıştı. Ancak yaşanan göç nedeniyle bu seçimde Aydın'ın çıkaracağı milletvekili sayısı 8'den 7'ye düşürüldü. 12 Haziran'da 722 bin. seçmen, 7 milletvekilini 3 parti arasında bölüştürecek.

TAHMiNLER
* AK Parti Merkez İlçe Başkanı Şuayip Yeğen, en kötü şartta bile AK Parti'nin 3, MHP ve CHP'nin 2'şer vekil çıkaracaklarını söylüyor.
* CHP İl Başkanı Şahinci "2009 oylarını korusak bile 3 milletvekili garanti" diyor.
* MHP İl Başkanı Hasan Muti ise parti ismi belirtmeden gerçeğe en yakın tahmini yapıyor: "1. parti 3 vekil çıkarır, diğer iki parti 2'şer milletvekili."