Uzmanından böbrek taşlarıyla ilgili önemli bilgiler

Böbrek taşı, atık maddelerin vücuttan atılmaması sonucu oluşuyor. Hayat kalitesini düşürüyor. Uzmanlar, aşırı C vitamini ve proteinin böbrek taşına yol açtığını söylüyor. Önerilerde bulunuyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2023 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 06:59
Uzmanından böbrek taşlarıyla ilgili önemli bilgiler

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde her 10 kişiden birinde böbrek taşı hastalığı görülüyor. Bu oran dünya ortalamasının üstünde seyrediyor. Hastalığa yatkın kişilerde çocukluktan itibaren başlayabiliyor. Örneğin; takviye olsun diye bilinçsizce alınan C vitamini ve protein tozları bile böbrek taşına yol açabiliyor. Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Tuğrul Eren, böbrek taşlarıyla ilgili önemli bilgiler veriyor:



SİTRAT TETİKLİYOR
Böbrekten 50'ye yakın madde idrarda çözünerek atılmaktadır. Ancak bu maddeler içerisinde 7-8 tanesi fazla miktarda atılırsa idrarda çözünemez ve kristalleşebilirler. İşte böbrek taşı oluşmasının ana nedeni idrarda az çözünebilen bu maddelerin idrara fazla atılmasıdır. Bu maddelerden en sık görüleni kalsiyum ve oksalat olarak kabul ediliyor; bunun dışında ürik asit, sistin gibi daha az sıklıkta görülen maddeler de idrara fazla atılıp böbrek taşı oluşturabiliyor. Ayrıca, bu kristalleşmeyi engelleyen sitrat gibi bazı moleküllerin de idrarda az bulunmaları böbrek taşı oluşumunu tetikleyebiliyor.



GENETİK ÇOK ÖNEMLİ
Böbrek taşlarının başlıca oluşma nedeni genetik olsa da beslenme gibi çevresel koşullar da etkili olabiliyor. Genetik yatkınlığı bulunan hastaların diyetlerine ve yaşam tarzlarına dikkat etmeleri tavsiye ediliyor. Dolayısıyla metabolik sendrom gibi bazı bozuklukların genetik yatkınlığı bulunan hastalarda taş oluşumun da artığına dair bilimsel kanıtlar bulunuyor.

10 BESLENME TAVSİYESİ
Dr. Öğr. Üyesi Murat Tuğrul Eren, böbrek taşı oluşumundan korunmak için faydası kanıtlanmış temel önlemleri şu 10 maddeyle sıralıyor:
- Metabolik sendromdan kendinizi koruyun.
- Akdeniz diyetiyle sağlıklı beslenin.
- Ek vitamini doktor önerisiyle alın.
- Fazla protein tüketmeyin.
- Bol miktarda su için.
- Gazlı içeceklerden uzak durun.
- Günlük tuz tüketiminde bir çay kaşığını geçmeyin.
- Ispanak, pırasa, çilek gibi oksalat içeren gıdalardan kaçının.
- Günlük en az 9 bin adımlık yürüyüşler yapın.
- Gece 23.00 gibi uykuya geçin. 7-8 saat uyuyun.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN