Uzmanı uyardı: Şok diyet kalp krizine davetiye çıkarıyor

Obezite sorunu yaşayan kişiler, hızlı kilo vermek istiyor. Bunun için de şok diyete başvuruyor. Ancak bu beslenme tarzı kalp krizlerine bile neden olabiliyor. Uzmanlar, kalbi korumanın yollarını anlatıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2023 Güncelleme 18 Ağustos 2023, 07:03
Uzmanı uyardı: Şok diyet kalp krizine davetiye çıkarıyor

İÇİNDEKİLER

Fazla kilo, sağlığı olumsuz etkiliyor. Günümüzde artık çok yaygın olarak görünen obezite, diyabetten kalp damar hastalıklarına kadar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenip, egzersizle desteklenen bir yaşam biçimi benimsenerek fazla kilodan kurtulmak gerekiyor. Ancak pek çok kişi kilodan kurtulmak için hızlı yöntemlere yöneliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, "Fazla kilonun zararı olduğu kadar kilo verirken tercih edilen yöntemin de zararı olabilmektedir" diyor. Önemli bilgiler veriyor:

BOL SU İÇMELİSİNİZ
Hızlı kilo verdiren şok diyetler, kalp sağlığını tehdit ediyor. Hızlı kilo verme sırasında vücutta ortaya bazı metabolik maddeler çıkıyor. Bunların başında yağlar ve yağ asitleri geliyor. Bu maddelerin de kalp üzerinde olumsuz etkileri vardır. Damar endoteli bozulunca da hızlı bir şekilde pıhtılaşmaya neden olmaktadır. Bu nedenle kilo verilirken fazla miktarda su içilerek vücuttan toksiklerin ve yağların atılması sağlanmalıdır. Aksi halde aşırı açlıkla verilen kilo kan şekerinde ve kan basıncında ani düşmelere neden olur.

YORGUNLUK GETİRİR
Hızlı kilo veriminde vücut kasları kadar kalp kasları da zayıflar. Kas kaybı ile birlikte vücutta yağlanma da artar. Böylece kişi kendini hem yorgun hem de daha kilolu hissedebilir. Ayrıca hızlı kilo kaybı aritmi, kalpte ritim bozukluğuna sebep olabilir. Birden bire hızlıca kilo vermek vücut metabolizmasını etkiler. Kan şekerinin, tansiyonun dengesi bozulur. Hızlı kilo verimi bu anlamda ani olarak kalp krizlerini de tetikleyebilir.

AYDA 3-5 KİLOYU GEÇMEYİN
Kilo verirken ayda 3-5 kiloyu geçmemelidir. Sadece proteinden zengin ya da sadece yağdan zengin tek tip beslenme modelleri vücut için toksiktir. Tek tip beslenerek kilo vermek kalbi tehlikeye sokmaktadır. En doğrusu alınan kalori ve harcanan kalorinin dengelenmesi, bir miktar protein bir miktar karbonhidrat ve bir miktar yağdan oluşan öğünlerin planlanması olur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN