Uzmanı kas ve iskelet sistemi ağrıları için önerilerde bulundu

Kas ve iskelet sistemi ağrıları, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Prof. Dr. Figen Ayhan, bu ağrıların en çok ofis çalışanlarında görüldüğünü belirterek, önerilerde bulundu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2023 Güncelleme 21 Ağustos 2023, 06:59
Uzmanı kas ve iskelet sistemi ağrıları için önerilerde bulundu

İÇİNDEKİLER

Kas-İskelet kaynaklı ağrılar yaşa, cinsiyete ve hastanın geçmişteki ve mevcut özelliklerine göre değişiyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı ve Ağrı Tıbbı (Algoloji) Uzmanı Prof. Dr. Figen Ayhan, kas ve iskelet sistemi ağrılarının en çok ofis çalışanlarında görüldüğünü ifade ediyor, şu bilgileri aktarıyor:

AĞRILARA YOL AÇAN ÇOK NEDEN VAR
Boyun fıtığında ağrı sırta veya kola inebiliyor. Ellerde uyuşma, keçelenme, karıncalanma gibi nöropatik ağrı semptomlarına yol açabiliyor. Dikkatli bir fizik muayene ve gerekli tetkiklerle altta yatan neden tespit edilebiliyor. Sırt ağrısı boyun ağrısından bağımsız olarak da oluşabilir. Özellikle gençlerde skolyoz önemli bir sırt ağrısı nedeni olarak muayenede mutlaka yer almalı. Sırt bölgesine akciğer, safra kesesi, karaciğer ve mide gibi iç organlardan yansıyan ağrılar da görebiliyoruz. Çeşitli rahatsızlıklar da ağrıya neden olabiliyor. Bel ağrısı, en sık görülen omurga ağrıları arasında yer alıyor. Sıklıkla beden gücüyle çalışanlar ve uzun süre oturan yöneticilerde görülüyor. İş gücü kaybı nedenlerini oluşturuyor. Bel fıtığı, travma öyküsü, enfeksiyon, kanser ve romatizma gibi durumlarda da bel ağrıları görülüyor. Bu durumlarda mutlaka ileri görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerine başvurulması gerekiyor.

NAZİK EGZERSİZLER YAPIN
Prof. Dr. Figen Ayhan, ağrının azalması için önerileri sıralıyor: Nazik egzersizler yapın. Doğru nefes alın ve nefese odaklanın. Ağrı tecrübesini paylaşın. Hobiler geliştirerek sosyal aktivitelere katılın. İyi bir uyku kalitesi yakalayın. Zararlı alışkanlıklardan vazgeçin. Aşırı çalışmayın, akıllı çalışın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN