Kalp sağlığı ihmale gelmiyor! Uzmanlar alınması gereken tedbirleri sıralıyor

Kalp sağlığı ihmale gelmiyor. Uzmanlar, alınması gereken tedbirleri sıralıyor: Balık yiyin. Şekerinize dikkat edin. Fazla kiloları verin! İşte sizler için derlediğimiz 3 Ocak tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ocak 2023 Güncelleme 03 Ocak 2023, 06:57
Kalp sağlığı ihmale gelmiyor! Uzmanlar alınması gereken tedbirleri sıralıyor

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı atan bir kalbin yolu, doğru besinleri tüketmekten ve doğru yaşam tarzına sahip olmaktan geçiyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aytun Çanga, 6 adımda kalp sağlığının şifrelerini açıklıyor.
DOĞRU BESLENMEK: Doymuş yağdan fakir; lif, antioksidan zengin bir diyet, kalp hastalıkları üzerine olumlu etki yapar. Omega-3 yağ asitleri içeren besinler de kanda pıhtı oluşumunu azaltıp damar sertleşmesini engeller. Günlük tuz miktarını 5 gramın altında olması gerekir.
KİLOLARDAN KURTULUN: Fazla kilo, tansiyonu yükseltir. Kronik kalp hastalığına, kalp yetersizliği ve inmeye yol açar. Burada riski bel çevresi gösterir. Öyle ki erkeklerde 94 santimetre ve altı, kadınlarda 80 santimetre ve altı ideal bel ölçüsü olarak kabul edilirdr. İdeal kilonun koruması ve bunun için egzersiz yapılmalıdır.
STRESTEN UZAK DURUN: Stres, öfke ve depresyon, kalp hastalıkları riskini artırır. Bu durumda bazı rahatlama teknikleri ve psikoterapi desteği alınmalıdır.
KAN ŞEKERİNE DİKKAT:
Amerikan Diyabet Derneği'nin araştırmasına göre kalp sağlığı için kan şekeri 120 mg/dl altında olmalıdır.
TANSİYON YÜKSELMESİN: Yüksek tansiyon, kalbin en büyük düşmanıdır. Tansiyon kontrollerinin düzenli yaptırılması, şikayeti azaltır.
KONTROLLERE DİKKAT: Kalp hastalıkları oldukça sinsi ilerler. Bu nedenle düzenli konktrollerin aksatılmaması gerekir.



KABIZLIĞI BİTİREN REÇETE
Yanlış beslenme alışkanlıkları, en çok sindirim sistemine zarar veriyor. Buna bir de hareketsizlik eklendiğinde kabızlık kaçınılmaz oluyor. Günümüzde hemen her yaşta görülen ve neden olduğu karın şişliğiyle yaşam kalitesini düşüren kabızlığın ihmal edilmemesi gerekiyor. Dyt. Elif Serenay Sağıroğlu, kabızlıktan korunmanın ilk yolunun düzgün beslenme olduğunu belirtiyor. "Kabızlık sıvının yetersiz alınması, posanın az tüketilmesi, hareketin az olması sonucu görülür. Mevsim sebzeleri ve meyvelerinin kabuklu tüketilmesi gerekir" diyor. Alınması gereken önlemleri sıralıyor: Bağırsak sağlığı için florayı düzenleyici yararlı bakterilerden oluşan özellikle probiyotik kaynaklarıyla beslenmeye yer verilmelidir. Yoğurt, kefir gibi gıdalar beslenmede önemli yer tutar. Düzgün bir beslenme profili kurmak çok önemli, bu tarz durumlarda tedavi için diyetisyen hekime başvurulmalıdır.

YAŞAM KOÇU AYRAN
Türk mutfağının geleneksel içeceklerinden ayran, sağlıklı bir hayatın kapılarını aralıyor. İçerdiği C ve K vitaminleri sayesinde hastalıklara karşı koruyor. Faydaları sıralanıyor:
Tok tutar. Kilo vermeye yardımcı olur.
Sindirirm sistemini güçlendirir. Hazımsızlığı bitirir.
Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılar. Kemikleri güçlendirir.
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
Kan basıncını ve kolesterolü dengeler.
Mide asidini düzenler. Reflüyü önler.
Cildi temizler ve gençleştirir.

ÖKSÜRÜĞE ÇARE YUMURTAYA BAK SİYAH TURP
Kış aylarının gelmesiyle pazar tezgahlarında yerini alana siyah turp, şifa dağıtıyor. Soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde etkili olan bu sebze, solunum yollarını temizliyor. Böbrek ve safra kesesinde oluşan taşların atılmasına yardımcı oluyor. Tiroit hormonlarını düzenliyor. Lifli içeriği sayesinde bağırsakları temizliyor. Antioksidan etkisi gösteren siyah turp, cilt lekelerini yok ediyor. Düzenli tüketimi, saçları besliyor.

SALEP ZAMANI
Kış dendiğinde akıllara ilk gelen içeceklerden olan salep, ağızları tatlandırıyor. Hem içimizi ısıtıyor hem de vücuda güç veriyor. Uzmanlar, salebin faydalarını sıralıyor:
Kabızlık ve şişkinliği giderir.
Hemoroit şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.
Hafızayı ve zihni güçlendirir.
Öksürük ve bronşiti giderir
Adet düzensizliklerine iyi gelir.
Cinsel gücü artırır. İsteksizliği bitirir.
Yağ yakma hızını artırır.
Vücudun ısınmasına yardımcı olur.
Sindirimi kolaylaştırır.

YUMURTAYA BAK
Avustralyalı bilim adamları, keskin gözlere sahip olmanın sırrını araştırdı. Sonuç, yankı uyandırdı. Yıllardır 'Havuç gözleri güçlendirir' sözü tarihe karıştı. Havuç, yerini yumurtaya kaptırdı. Araştırmaya göre 50 yaşından sonra keskin gözlere sahip olmanın yolu haftada 4 yumurta yemekte saklıydı. Korneayı ve göz damarlarını besleyen yumurtanın yaşa bağlı görme kayıplarından koruduğu saptandı.

AĞRI KESİCİ LAVANTA
Güzel kokulu lavanta, depresyonu önler. Boğaz şişkinliğini alan lavanta, idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir. Saçların dökülmesini durduran lavanta, baş ağrısını hafifletir.

İKİ GÖZÜM MISIR
Karaciğer yağlanmasını engelleyen mısır, kolesterolü düşürür. Kansızlığa iyi gelir. Hazımsızlığı giderir. Katarakt ve sarı nokta hastalığına karşı koruma sağlar.

FESLEĞEN AŞKINA
Güzel kokulu fesleğen, meme ve cilt kanserine karşı korur. Aşk hayatında sorun yaşayanlara da umut olur. Afrodizyak etkisiyle cinsel gücü artırır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN