Türkiye–Macaristan ortaklığında yeni dönem: Ticarette hedef 10 milyar dolar
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile düzenlediği basın toplantısında ticaret hacmi hedefinin 10 milyar dolara yükseltildiğini, savunma sanayiinde ortak üretim projelerinin değerlendirildiğini ve 2025’in Bilim ve İnovasyon Yılı kapsamında 28 ortak adımın hayata geçirildiğini açıkladı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Başkan Erdoğan'dan Macaristan Başbakanı Orban ile önemli açıklamalarBaşkan Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban'ı kabulü sonrası Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Macaristan arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 7'nci toplantısı vesilesiyle Viktor Orban'ı ve heyetini İstanbul'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Viktor Orban'ın Aralık 2013'te Türkiye'yi ziyareti sırasında tesisine karar verilen konseyin aradan geçen süre zarfında münasebetlerin gelişmesine önemli katkıları olduğunu dile getiren Erdoğan, 2 yıl önce Budapeşte'de düzenlenen 6'ncı konsey toplantısında ilişkilerin geliştirilerek stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldığını anımsattı.
Erdoğan, son yıllarda Orban ile gerek ikili ziyaretler gerek Türk dünyası teşkilatı ve diğer uluslararası platformlarda birçok görüşmeleri olduğunu ifade ederek, "Geçtiğimiz nisan ayında 4'üncü Antalya Diplomasi Forumu'nda ve akabinde Macaristan'ın ev sahipliğinde Budapeşte'de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi marjında Sayın Orban'la bir araya gelmiştim. Dostluk anlaşmasının 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle ilan ettiğimiz kültür yılı kapanış etkinliğini de geçen yıl aralık ayında Cumhurbaşkanı Sayın Sulyok ve Sayın Orban'la birlikte yapmıştık." diye konuştu.
Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkileri gözden geçirmekle kalmayıp enerji, ulaştırma, ticaret, savunma ve kültür gibi alanlarda işbirliğini daha da geliştirme iradesini teyit ettiklerine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
"Havacılıktan güvenliğe, teknolojiden kültür ve eğitime münasebetlerimizin ahdi zemini güçlendirecek muhtelif belgelerin imzasını gerçekleştirdik. Dışişleri ve Savunma Bakanlarımız ile istihbarat ve savunma sanayi başkanlarımız evvelce tesisinde mutabık kaldığımız ortak istişare mekanizmasının ilk toplantısını yaptılar. Bugün ayrıca ikili ve küresel meselelerin çok daha kurumsal bir şekilde ele alınmasına imkan verecek ortak planlama grubunun Dışişleri Bakanlarımızın başkanlığında kurulmasını kararlaştırdık."
Başkan Erdoğan Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi, AA
"SAVUNMA SANAYİ İŞBİRLİĞİMİZİ DAHA DA İLERİ SEVİYELERE TAŞIYACAK ORTAK ÜRETİMİ ÖNGÖREN PROJELERİ DEĞERLENDİRİYORUZ"
Erdoğan, her iki mekanizmayı ilişkilerinin ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından anlamlı bulduğunu, bu istişare formatlarının işbirliğinin güçlendirilmesine ilave katkılarda bulunacağına inandığını dile getirdi.
Siyasi ilişkilerde erişilen bu müstesna düzeyin ekonomi alanına yansımalarını da gördüklerini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:
"Sayın Orban'la belirlediğimiz 6 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize ulaşmak üzereyiz. Aramızdaki güçlü ticaret potansiyeli dikkate alınarak hacim hedefimizi 10 milyar dolar olarak güncellemeyi görüştük. Mevcut ekonomi ve ticaret mekanizmalarının en verimli şekilde işletilmesinde mutabık kaldık. Pek tabii savunma sanayi alanında somut projeler üzerinden ilerlettiğimiz ortaklıklarımızın ticaret ve yatırımlara müspet etkilerini de görüyoruz. Avrupa'da değişen güvenlik koşulları dikkate alındığında savunma sanayi işbirliğimizi daha da ileri seviyelere taşıyacak ortak üretimi de öngören projeleri değerlendiriyoruz."
Erdoğan, stratejik önemde gördükleri enerji ve ulaştırmanın da aralarında öne çıkan konulardan olduğunu kaydetti.
Başkan Erdoğan Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi, AA
Başkan Erdoğan, "Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı olarak ilan ettiğimiz 2025 senesi boyunca araştırma geliştirmeden dijitalleşmeye, yapay zekadan girişimciliğe kadar 28 ortak eylemi hayata geçirdik. Belirlenen müşterek projelere kaynak aktardık. Bugünkü görüşmelerimizde Orta Doğu ve Ukrayna'daki gelişmeler dahil olmak üzere güncel, bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Bu noktada Macaristan'ın Türk dünyası teşkilatımızın çalışmalarına yaptığı katkılardan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.
Başkan Erdoğan, geçen mayıs ayında Macaristan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen gayriresmi zirvenin, Avrupa Birliği sınırları dahilinde yapılan ilk Türk dünyası zirvesi olması nedeniyle tarihi bir toplantı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Stratejik hedefimiz olan Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde Macaristan'ın yapıcı katkılarını ve güçlü desteğini sürdüreceğine eminiz. Ukrayna konusunda Türkiye olarak savaşın en başından bu yana taraflar arasında adil ve kalıcı barışın tesisi için diplomasinin tüm imkanlarını seferber ediyoruz. Bu çerçevedeki gayretlerimiz tüm dünya kamuoyunun malumudur. Bundan sonra da savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz şiarıyla elden gelen gayreti göstereceğiz. Konsey toplantımızın, ilişkilerimizin ve halklarımız arasındaki köklü dostluk bağlarının daha da güçlendirilmesine katkıda bulunacağına samimiyetle inanıyorum."
Erdoğan, konuşmasını dost ve Macar halkına selamlarını göndererek tamamladı.
Başkan Erdoğan Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi, AA
ORBAN ORTAK BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Başkan Erdoğan dedi ki 'Başka bir dünya olacak ve Türk dünyası çok büyük bir enerji toplayacak.'Büyük bir planı olduğunu gördüm, Türk yüzyılı." dedi.
Son yüzyılda Macaristan'ın Türk dünyasıyla ilişkisinin zayıfladığını aktaran Orban,"2010'dan sonra Sayın Başkan Erdoğan bu tarihi pencereyi açtı ve dedi ki 'Yeni zamanlar başlıyor. Başka bir dünya olacak ve Türk dünyası çok büyük bir enerji toplayacak.' Büyük bir planı olduğunu gördüm, Türk yüzyılı diye adlandırılan." ifadelerini kullandı.
Orban, Başkan Erdoğan'ın Macaristan'ı gözlemci üye olarak Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) davet ettiğini anımsatarak, o zamandan beri Türk-Macar işbirliğini ve Türk dünyasıyla karşılıklı ilişkileri sürekli geliştirdiklerini belirtti.
"Macaristan'ı çevreleyen dünyaya baktığımda gerçekten çabalayan olarak Türk dünyasını görüyorum, öne çıkan ve güçlenen."diyen Orban, bu fırsatı değerlendirmek istediklerini vurguladı.
Başkan Erdoğan Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi, AA
TİCARETTE HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
Orban, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmiş stratejik işbirliği seviyesine yükseldiğine dikkati çekerek, Başkan Erdoğan ile ilk görüştüğünde Türkiye-Macaristan ticaret hacminin 2,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bunun yakında 6 milyar dolara ulaşacağını ve 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda Türkiye ile birlikte barışın safında olmanın kendileri için önemli olduğunun altını çizen Orban, "Biz savaş alanında bunun çözümünün olmadığını düşünüyoruz. Eğer savaş alanında çözümü yoksa o zaman barış yapmak lazım."diye konuştu.
Orban, "(Rusya-Ukrayna) Biz takdirle karşılıyoruz Sayın Başkan'ın (Erdoğan) çabalarını, gayretlerini. Bu konuda tek başarılı aracı o oldu."ifadesini kullanarak, barış konusunda uyumlu hareket etme kararı aldıklarını aktardı
Başkan Erdoğan Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi, AA
16 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı kabulünün ardından iki ülke arasında farklı alanlarda 16 işbirliği anlaşması imzalandı.
Bu kapsamda iki ülke arasındaki "TVF Uluslararası Yatırımlar AŞ ile 4iG Public Limited Company Arasında Stratejik İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı"na Türkiye Varlık Fonu Yönetimi adına Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Salim Arda Ermut ile 4iG Public Limited Company adına 4iG Yönetim Kurulu Başkanı Gellert Zoltan Jaszaı imza attı.
"Türkiye Varlık Fonu ile National Capital Holding Plc Arasında Stratejik İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı"nı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi adına Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Ermut ile National Capital Holding Plc adına Macaristan Milli Ekonomi Bakanı Marton Nagy imzaladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve Macaristan Başbakanı Milli Güvenlik Başdanışmanı Marcell Bıro, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Macaristan Başbakan Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Ofisi Arasında Dezenformasyonla Mücadele Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"na imza attı.
"Türkiye Cumhuriyeti Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ile Macaristan Milli Güvenlik Başdanışmanı Ofisi Arasında Mutabakat Zaptı"nı Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Okay Memiş ve Macaristan Başbakanı Milli Güvenlik Başdanışmanı Marcell Bıro imzaladı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Macaristan Milli Ekonomi Bakanı Marton Nagy, "Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı ile Macaristan Milli Ekonomi Bakanlığı Arasında Çerçeve Anlaşması"na imza attı.
"Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı" ile "Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptının 2025-2028 Yılları için Uygulama Protokolü"nü Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Balazs Hanko imzaladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Hanko, "Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Arasında Bilim, Teknoloji, İnovasyon Alanlarında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Niyet Beyanı" ile "Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Arasında Sınai Mülkiyet Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"na imza attı.
"Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlığı ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında Bilim, Teknoloji, Sanayi, Yenilik ve Yatırım Alanlarında İşbirliği Mutabakat Zaptı"ile "Türkiye Cumhuriyeti TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Budapeşte Başkent Hükümet Ofisi Metroloji ve Teknik Denetim Dairesi Arasında Metroloji Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı", Kacır ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjerto tarafından imzalandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti Arasında Hava Hizmetleri Anlaşması"nı imzaladı.
"Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında İkili Ticari İlişkilerin Geliştirilmesine İlişkin Ortak Açıklama"ya Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto imza attı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto, "Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında 2026- 2028 Yılları için Burs Programı Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.
"Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Macaristan İnşaat ve Ulaştırma Bakanlığı Arasında Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadeleye İlişkin Mutabakat Zaptı", Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto tarafından imzalandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto,"Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında Ortak Planlama Grubu Kurulmasına İlişkin Ortak Bildirisi"ni imzaladı.
Erdoğan Orban’ı resmi törenle karşıladı
RESMİ TÖRENLE KARŞILADI
Başkan Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 7'nci toplantısı için İstanbul'a gelen Macaristan Başbakanı Orban'ı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde resmi törenle karşıladı.
Başkan Erdoğan Orban'ı kabul etti. (AA)
Karşılama sonrası içeri geçmeden önce Başkan Erdoğan, Orban ile kısa süre sohbet etti.
Başkan Erdoğan Orban'ı kabul etti. (AA)
Ardından Başkan rdoğan, Orban'a heyetini takdim ederek görüşmeye geçti. Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.
