Son dakika: Amerikan tilkisi FOX TSK ve Mehmetçik'i hedef aldı! Kahramanmaraş depremindeki kurtarma çalışmalarında Mehmetçik yok yalanı!

Türkiye Kahramanmaraş'taki 7,7'lik depremle yasa boğulurken CHP yandaşı yazılı basının ardından Amerikan FOX da algı operasyon yapmaktan çekinmedi. Depremin ilk anından itibaren devlet seferber olurken FOX TV, TSK'nın bölgede olmadığını iddia etti. Amerikan tilkisi FOX'un kirli siyaseti sırasında TSK yardım koridorunu çoktan deprem bölgesine iletmiş, Mehmetçik enkaz altındakileri arama kurtarma çalışmalarında yer almıştı. Hatta MSB'den yapılan açıklamada TSK'ya ait İHA'lar ile deprem bölgesinde hasar ve zaiyatın tespiti ile arama kurtarma çalışmalarının koordinasyonu için çalışmalara devam edildiği bilgisini aktarıldı.

Giriş Tarihi 06 Şubat 2023, 16:43 Güncelleme 06 Şubat 2023, 21:02
Son dakika: Amerikan tilkisi FOX TSK ve Mehmetçik’i hedef aldı! Kahramanmaraş depremindeki kurtarma çalışmalarında Mehmetçik yok yalanı!

İÇİNDEKİLER

Kahramanmaraş'ta 7.7'lik 10 ili etkileyen deprem Türkiye'yi yasa boğdu. Yüzyılın en yıkıcı felaketinde yüzlerce kişi hayatını kaybederken binlerce kişi yaralandı. Başkan Erdoğan'ın talimatıyla devlet tüm imkanlarıyla teyakkuza geçti.

Devletin tüm kurumları ve yerel yönetimlerin yanında sivil kurtarma ekipleri, jandarma, polis ve mehmetçik kurtarma çalışmalarına koştu.

10 ilde büyük bir özveri ile çalışmalar devam ederken muhalif yayın mecralarında ise yersiz eleştirilerle karalama kampanyası vardı.

'NEDEN ASKER SAHADA DEĞİL' İSYANI

Amerikan sermayesi FOX TV'de de yapılan canlı yayında depreme ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Burak Birsen'in yayınındaki konuğu Nasuh Mahruki'ydi.

İkili, depremden sonra yaşananlara ilişkin eleştirilerini sıraladı.

ELEŞTİRİRKEN YAYINA ASKERLER YANSIDI

Mahruki, geçmiş depremlerde askerin sahaya indiğini ve mücadeleye katıldığını belirterek bu depremde neden hala askerin sahaya sürülmediğine isyan etti.

O sırada ikilinin arkasında akan yayında ise Malatya'dan gelen görüntülerde askerlerin depremzedelere yardım ettiği anlar ekranlara yansıdı.

MEHMETÇİK ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA MİNİK BİR KIZ ÇOCUĞUNU BÖYLE KURTARDI
Amerikan FOX'da TSK hedef alınırken kahraman Mehmetçik o sırada arama kurtarma çalışmalarında seferber olmuştu.

MSB, Gaziantep Nurdağı'nda küçük bir kız çocuğunun Mehmetçik tarafından enkaz altından çıkarıldığı anları böyle paylaştı.


"GÖRMEZLİKTEN GELEN BAZI GÖZLER BAZI DUYMAYAN KULAKLAR VAR"
Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alanlara sert tepki gösteren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bazı yayınların yapıldığını duyduk, görüyoruz. Maalesef burada Mehmetçikin görmezlikten gelen bazı gözler bazı duymayan kulaklar var. Onların da bu gerçekleri gördükten sonra özür dilemesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İHA'LAR BİLE GÖREVDE
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetlerine ait insansız hava araçlarının (İHA) deprem bölgesi üzerinde çalışmalarına devam ettiğini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.
MSB sosyal medya hesabı üzerinden, TSK'ye ait İHA'ların, deprem bölgesindeki hasar ve zayiatın tespiti ile arama-kurtarma çalışmalarının koordinasyonu için deprem bölgesinde olduğunu duyurdu.

3 BİNİN ÜZERİNDE MEHMETÇİK ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA
Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmalarına şu an itibarıyla 3 binin üzerinde Mehmetçik katkı sağlıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Doğal Afet Kurtarma Taburları Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş'a gönderilirken, komandolar da çalışmalara destek olmak için deprem bölgesine sevk edildi.

Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ili etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Mehmetçik de deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına yoğun katkı sağlıyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde arama kurtarma çalışmaları için Doğal Afet Kurtarma Taburları görevlendirildi.

Bunların yanı sıra Malatya'da arama kurtarma çalışmalarına 2 binin üzerinde personelle destek sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, kentte çadır kurma çalışmalarına başladı. Yeteri kadar komando da arama kurtarma çalışmaları için Malatya ve Kahramanmaraş'a gönderilirken Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da Mehmetçik tarafından halka sıcak yemek, su ve kumanya dağıtılıyor.

Öte yandan KKTC'de görevli Doğal Afet Yardım Takımı da Gaziantep'teki arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için yola çıktı. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına şu an itibarıyla AFAD'tan gelen talepler doğrultusunda 3 binden fazla Mehmetçik katkı sağlıyor.

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına komando taburları dahil toplam 3 bin 500 personelin katıldığını belirterek, "A400m nakliye uçakları dahil 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara'dan Gaziantep ve Adana'ya sürekli yardım uçuşları gerçekleştiriliyor." dedi.

Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay'da deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Akar, 8'inci Komando Tugayı'ndaki incelemelerinin ardından Hatay'daki arama kurtarma çalışmalarının koordine edildiği AFAD Koordinasyon Merkezi'ne geçti.

Gazetecilerin çalışmalara ilişkin sorusu üzerine Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 85 milyon vatandaşın güvenliği ve huzuru için var olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremin ardından Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Masası oluşturduklarını ve hemen çalışmalara başlandıklarını ifade eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle Hava Kuvvetlerimize bağlı uçaklarımızla 'hava yardım koridoru' oluşturuldu. A400m nakliye uçakları dahil 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara'dan Gaziantep ve Adana'ya sürekli yardım uçuşları gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar 73 sorti destek uçuşu gerçekleştirildi. Ayrıca afet bölgelerindeki çalışmaların koordinasyonu için 2 Akıncı TİHA görevlendirildi. Hatay, Malatya, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarına 8 doğal afet kurtarma timi, arama kurtarma köpekleriyle katılıyor. Bununla birlikte Kıbrıs'tan da Doğal Afet Yardım Takımı Gaziantep'e intikal etti."

"25 SEYYAR SAHRA MUTFAĞI, 15'ER BANYO VE TUVALET KONTEYNERİ İLK AŞAMADA SEVK EDİLDİ"
Doğrudan Milli Savunma Bakanlığı ile irtibata geçen yabancı ülkelerin yardımlarına yönelik taleplerin AFAD Hava Koordinasyon Merkezi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile koordine edilerek uygun havaalanlarına yönlendirildiğini açıklayan Akar, şunları söyledi:

"Bunun yanında 25 seyyar sahra mutfağı, 15'er banyo ve tuvalet konteyneri deprem bölgelerine ilk aşamada sevk edildi. Depremden etkilenen tüm bölgelerde çadır kurma faaliyetlerine de devam ediyoruz. Şu ana kadar depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına komando taburlarımız dahil toplam 3 bin 500 personel katılıyor. Bir kısım personelimizin de arama kurtarma alanlarına intikalleri devam ediyor. Şimdiye kadar 14 ülkenin savunma bakanı arayarak hem geçmiş olsun dileklerini hem de yardıma hazır oldukları mesajını iletmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman olduğu gibi bu zor günde de asil milletinin emrinde, görevinin başındadır. Buradan depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Omuz omuza çalışarak inşallah sıkıntıların üstesinden geleceğiz."

DEPREM BÖLGESİNE YARDIM KORİDORU
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından "hava yardım koridoru" oluşturuldu.

11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında çalışmaları denetleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Sağlık ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Gerekli ulaştırma hizmetini vermek için uçaklarımızın hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardık." dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı da deprem bölgesine arama-kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için harekete geçti. TSK'ya bağlı A400m nakliye uçakları dahil çok sayıda nakliye uçağı bölgeye arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarını sevk etmeye başladı. Ambulans uçaklar da kurulan "hava yardım koridoru"nda görev alıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile deprem bölgesine hareketinden önce 11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığındaki çalışmaları inceledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Doğal Afetlerde Arama Kurtarma Taburu'na talimatlar veren Akar, AA muhabirinin çalışmalara ilişkin sorularını yanıtladı.

Depremin zararını azaltmak, yaraları sarmak, enkaz altındaki vatandaşlara ulaşmak için devletin seferber olduğunu ifade eden Akar, depremin hemen ardından başlayan çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü vurguladı. Milli Savunma Bakanlığında Afet Acil Durum Kriz Merkezi kurulduğunu ifade eden Akar, şunları söyledi:

"Kriz merkezimiz yoğun şekilde çalışıyor. İlgili bakanlık ve kurumlarla temaslarımız sürüyor. Depremin meydana geldiği bölgelerde arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç söz konusu. Biz de arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlaması için İnsani Yardım Tugayımızı ve timlerimizi bölgeye görevlendirdik. Sağlık ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. A400M dahil diğer nakliye uçaklarımız da gerekli ulaştırma hizmetini vermek için hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardı."

Hava şartlarının zorluğunun yanı sıra deprem bölgesindeki bazı havaalanlarının pistlerinde çatlaklar oluştuğunu aktaran Akar, "En erken zamanda personel ve malzemeyi deprem bölgesine ulaştırmak için gayretlerimizi sürdürüyoruz." dedi.

"DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİRLİKLERDE YOKLAMA ALIYORUZ"

Akar, TSK'ya bağlı birliklerde hasarın olup olmadığına yönelik soru üzerine de şu açıklamalarda bulundu:

"Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz var. Yaralılarımız var. Şehitlerimiz ve yaralılarımızla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz. Ulaşılamayan personelin olduğuna ilişkin bilgiler de var, onları teyit etmeye çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız en önemli konu enkaz altındaki personelimize ulaşabilmek. Diğer taraftan da bölgelerde valilerle gerekli koordinasyon sağlandı, gelen talepleri de karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Dost ve müttefik bazı ülkelerin savunma bakanlarının telefonla arayarak hem geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini hem de yardım göndermeye hazır olduklarını ifade ettiklerini belirten Akar, şöyle konuştu:

"Bu konudaki çalışmalarımız da sürüyor. Önemli olan binlerce yıllık tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi değerlerimiz çerçevesinde kederde ve kıvançta bir olmanın örneğini göstermek. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün bakanlıkları, kurum ve kuruluşları arazide ve sahada. Bu sıkıntılara çare bulmak, zayiatımızı en az düzeye indirmek için omuz omuza çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradan vatandaşlarımıza, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Omuz omuza çalışarak inşallah bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz."