Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki PKK/YPG mevzilerine hava harekatı! Hedefler yerli ve milli mühimmat ile vuruldu! İşte 'Nüfuz Edici Bomba'nın özellikleri

Türkiye, çok sayıda savaş uçağı ile Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki PKK/YPG mevzilerine hava harekatı düzenledi. Milli Savunma Bakanlığı harekatı, "Hesap zamanı! Alçaklardan hain saldırının hesabı soruluyor" açıklamasıyla duyurdu. Harekatta yerli ve milli imkanlarla üretilen Nüfuz Edici Bomba kullanıyor. İşte “sığınak delen” olarak bilinen bombanın özellikleri…

Giriş Tarihi 20 Kasım 2022, 02:28 Güncelleme 20 Kasım 2022, 03:02
Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki PKK/YPG mevzilerine hava harekatı! Hedefler yerli ve milli mühimmat ile vuruldu! İşte ’Nüfuz Edici Bomba’nın özellikleri

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde yer alan PKK/PYD/YPG mevzilerine hava harekatı düzenledi.



Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları tarafından, Suriye'de, Ayn Dagne Tel Rıfat Minnig Havalimanı Maranez Derbesiye Malikiye Ayn el-Arab (Kobani) Karaçok Dağı Ayn İsa ve Irak'ta Süleymaniye Kandil Senkeser(Erbil) Sincar Asos'ta teröristlere ait mevziler imha edildi.



Milli Savunma Bakanlığı (MSB), harekatı, sosyal medya hesabından, "Hesap zamanı! Alçaklardan hain saldırının hesabı soruluyor" ifadesiyle duyurdu.



Harekatta, TSK'ya ait savaş uçakları 'Nüfuz Edici Bomba' (NEB) kullandı.


Sığınaklara karşı kullanılan NEB, düşük çarpma hızlarında ve açılarında dahi yüksek delme kabiliyetiyle ortaya çıkıyor ve sığınaklara saklanan terör hedeflerini dahi imha edebiliyor.



NEB, Bayraktar AKINCI TİHA'ya da entegre edilmiş ve AKINCI TİHA, bu mühimmatla 13 saat 24 dakika uçarak rekor kırmıştı.



İşte teröristleri sığınaklarda dahi imha eden Nüfuz Edici Bomba'nın özellikleri;
Yerli imkanlar ve milli teknolojiler kullanılarak 1 yıl gibi kısa sürede kurulan ve geçen yıl faaliyete geçen Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisi'nde, ithal edilen, zaman zaman temininde güçlükler çıkarılan yüksek infilaklı patlayıcılarda (mühimmat), roket başlıklarında ve kompozit roket yakıtlarında ham madde olarak kullanılan RDX, HMX ve CMX gibi kimyasalların üretimine başlandı. Türkiye bu sayede yeni nesil patlayıcı üretim kabiliyetinde önemli adım attı.

Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ), yerli olarak üretilen enerjetik malzemelerle doldurulan nüfuz edici bombaların teslimatına bu ay başladı. Şirket, Hava Kuvvetlerine kısa sürede 100'den fazla teslimat gerçekleştirdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan tesis, 25 milyon dolarlık yatırımla kuruldu ve yıllık 200 ton üretim kapasitesi bulunuyor.



"SIĞINAK DELEN"
Türkiye'de yerli kaynaklarla TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ilk beton delici mühimmat olma özelliği taşıyan "nüfuz edici bomba", MKE AŞ tarafından üretiliyor.

"Sığınak delen" olarak da bilinen nüfuz edici bomba yer üstü ve altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlandı ve ardışık delici harp başlığı teknolojisiyle görev yapıyor.

Nüfuz edici bomba, düşük çarpma hızlarında ve açılarında dahi yüksek delme kabiliyeti, ön delici tasarımda kullanılan önceden şekillendirilmiş parçacıklarıyla ikincil hedeflere karşı yüksek etkinliği, farklı hedef tiplerine karşı kullanılabilme, programlanabilir ateşleme zamanları özellikleriyle farklı güdüm kitleriyle kullanılabiliyor.



Bomba, mühimmat depoları, yer altı petrokimya depoları, sığınaklar, uçak hangarları, komuta kontrol merkezleri, uçak pistleri, barajlar, köprüler, kritik binalar, alan hedefleri, radar antenleri, sabit füze bataryaları, endüstriyel tesisler ve park halindeki uçaklar gibi hedef ve tehditlere karşı etkinlik sağlıyor.

BAŞKAN ERDOĞAN HAREKATIN SİNYALİNİ VERMİŞTİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'daki G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde düzenlediği basın toplantısında İstanbul'daki terör saldırısının ardından sınır ötesi bir operasyonun gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruya şöyle cevap vermişti: "Şu anda sorgulamalar, soruşturmalar devam ediyor. Bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor, bunların araştırılması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN