Dünyanın gözü Astana'da! Başkan Erdoğan Tokayev ile görüştü... Sıra Putin'de...

Son dakika haberi | Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Kazakistan'la ticaret hacmimiz için belirlediğimiz ilk hedef olan 5 milyar dolar seviyesini geçen sene aşmıştık. Orta vade için tespit ettiğimiz 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz." dedi. Başkan Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in huzurunda 6 anlaşma imzalandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Ekim 2022 , 08:50 Güncelleme Tarihi :13 Ekim 2022 , 12:46
Dünyanın gözü Astana’da! Başkan Erdoğan Tokayev ile görüştü... Sıra Putin’de...

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Belarus arasında ortak bir bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda antlaşma sağlandı. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş hızla tırmanırken barış için adres olarak Türkiye gösteriliyor.

Başkan Erdoğan'ın uçağı Astana'ya indi | Video


Savaşın başladığı ilk andan itibaren diplomatik ilişkiler yürüten Türkiye, tahıl koridoru ve esir takası anlaşmaları gibi hayati öneme sahip adımlara imza attı.

Bugün Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlayacak CICA 6. Zirvesinde Başkan Erdoğan, Putin ve Lukaşenko ile görüşecek.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılmak üzere, özel uçak "TC TUR" ile Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi.

Başkan Erdoğan'ı, Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı'nda, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev karşıladı.

Havalimanından Akorda Sarayı'na geçen Başkan Erdoğan burada resmi törenle karşılandı.

Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmede bir konuşma yapan Erdoğan, Tokayev ile mayıs ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği devlet ziyareti ve New York'taki ikili görüşmelerini ardından bu kez Astana'da bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısını gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Erdoğan, yarın da Kazakistan'ın önemli uluslararası girişimlerinden olan Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi'ne katılacaklarını hatırlattı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Liderliğinizde yürütülen reform çalışmalarının kardeş Kazak halkının huzuruna ve refahına katkıda bulunacağına eminim. Bu çabalarınızla sizleri destekliyor ve başarılar diliyorum. 20 Kasım'da düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de isabetle ifade ettiğiniz üzere adil ve yeni Kazakistan için hayırlara vesile olmasını Rabb'imden niyaz ediyorum. Bölgesel ve küresel gelişmeler Türk dünyası olarak yakın eş güdüm içinde bulunmamızı ve dayanışmamızı daha da güçlendirmemizi gerektiriyor.

Geliştirilmiş stratejik ortağımız olan kardeş Kazakistan'ın güvenliğine, istikrarına, toprak bütünlüğüne ve refahına büyük önem atfediyorum. Türkiye ziyaretiniz sırasında imzaladığımız 14 iş birliği belgesi ve ortak bildiri ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracak. Bugün bunları 6 anlaşmayla güçlendiriyoruz. Ata topraklarımızda şahsıma ve heyetime gösterdiğiniz nazik misafirperverlik için bir kez daha teşekkür ediyorum."

6 ANLAŞMA İMZALANDI
Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa görüşmenin ardından Erdoğan ve Tokayev, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı'na başkanlık etti.

Toplantının ardından, Erdoğan ve Tokayev'in huzurunda, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Serik Zhumangarin, "Kazakistan Cumhuriyeti Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Arasında Teknik Düzenlemeler, Standardizasyon, Metroloji, Akreditasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında İşbirliği Tesis Edilmesine Dair Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.

"Kazakistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Tamara Duysenova imza koydu.

"Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında Kültür Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev imza attı.

"Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında Müzeoloji, Anıtların Korunması ve Restorasyonu Alanında İşbirliği Mutabakatı"nı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev imzaladı.

"Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma", Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Sağlık Bakanı Ajar Giniyat tarafından imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Kazakistan Tarım İşleri Bakanı Yerbol Karashokeyev, "Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veterinerlik Hizmeti ve Gıda Güvenliği Politikası Alanında İşbirliği Anlaşması"na imza attı.

ERDOĞAN'A NİŞAN
Daha sonra iki lider basın toplantısına katıldı. Başkan Erdoğan'a dostluk nişanı takdim edildi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
Erdoğan, "Kazakistan'la ticaret hacmimizde 5 milyar dolar seviyesini geçen yıl aştık. Orta vadede 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan, "Orta Koridor'un geliştirilmesi başta olmak üzere ulaştırma ve enerji alanında bağlantılarımızı kuvvetlendirmek için çalışmayı sürdüreceğiz." dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in davetine icabetle ata toprakları Kazakistan'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, Tokayev ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 4'üncü toplantısını başarıyla icra ettiklerini söyledi.

Dost ve kardeş ülkeler Türkiye ve Kazakistan arasında mükemmel düzeyde seyreden ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Malumunuz, kıymetli kardeşimin mayıs ayında Türkiye'ye yaptığı devlet ziyareti sırasında ilişkilerimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine yükseltmiştik. İlişkilerimizin bu yüksek düzeyi elbette halklarımız arasındaki ortak tarih, dil, din ve kültür bağlarından güç almaktadır. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel iş birliği bu gücü daha da artırmaktadır."

Kazakistan'ın bağımsızlığından itibaren başardıklarının, kendileri için iftihar vesilesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Aradan 30 yıl geçti ve Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriyiz. Derin tarihi birikime ve devlet tecrübesine sahip olan kardeş Kazakistan'ın istikrarı, huzuru, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğiz. Dün olduğu gibi bugün de yan yanayız, birlikteyiz. Rabb'im birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'in liderliğinde yürütülen reformları ve Kazakistan'ın geçirdiği dönüşümü takdirle takip ediyorum. Bu vesileyle, kasım ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

"1. DERECE DEVLET DOSTLUK NİŞANI"
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından kendisine tevcih edilen 1. Derece Devlet Dostluk Nişanı ile büyük bir sürprizle karşı karşıya kaldığını ve hangi ifadelerle değerlendireceğini bilemediğini söyleyen Erdoğan, "Bu benim için hakikaten farklı bir sürpriz oldu. Ben de şahsım, ailem, milletim adına kendilerine çok teşekkür ediyorum." dedi.

Tokayev ile iki ülke arasındaki iş birliğinin hem ikili düzeyde hem çok taraflı planda derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içerisinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ticaret, savunma sanayi, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık alanında Kazakistan'la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız. Eğitim, güvenlik ve kültür alanlarındaki münasebetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Sizlerin de huzurunda az önce, iş birliğimizin altyapısını tahkim eden anlaşmalara imza atıldı. Mayıs ayında 14 anlaşmaya imza atılmıştı şimdi de burada artı 6 anlaşma, toplamda 20 anlaşmayı imzalamış olduk. İmzalanan anlaşmaların ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Ticaret hacmimiz için belirlediğimiz ilk hedef olan 5 milyar dolar seviyesini geçen sene aşmıştık. Orta vade için tespit ettiğimiz 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz. Kazakistan'daki en büyük yatırımcılar arasında bulunan Türk firmalarının yatırımlarının tutarı 4 milyar doları geride bıraktı. Orta Koridor'un geliştirilmesi başta olmak üzere, ulaştırma ve enerji alanlarında bağlantılarımızın kuvvetlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Kardeş Azerbaycan'ı da dahil ederek, yakın geçmişte tesis ettiğimiz üçlü mekanizmayı etkin şekilde kullanmak ve somut neticeler almak istiyoruz."

Görüşmelerinde, ayrıca bölgesel ve küresel gelişmelerin Türk dünyasının iki önemli üyesi Türkiye ve Kazakistan'ın dayanışmasını zaruri kıldığı tespitinde bulunduklarını bildiren Erdoğan, "Dolayısıyla, gerek Orta Asya'da gerekse küresel çapta çok taraflı platformlarda müşterek gayretlerimizi sürdüreceğiz." dedi.

Erdoğan, 1990'ların başından itibaren Kazakistan'la çok emek verilen sürecin geçen yıl Türk Devletleri Teşkilatının kurulmasıyla taçlanmasından memnuniyet duyduğun ifade ederek, şunları kaydetti:

"Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda attığımız bu adımla birlikte süreci devam ettiriyoruz ve inşallah yakında Semerkant'ta yapacağımız ikinci toplantı ile bunu daha da tırmandıracağız. Önümüzdeki ay Teşkilatı'mızın Özbekistan'daki müteakip zirvesi aramızdaki dayanışmayı çok daha güçlendirecektir. Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız. Astana'daki temaslarıma yarın Kazakistan'ın bir uluslararası diplomasi başarısı olarak gördüğümüz Asya'da İstikrar ve Güven Artıcı Önlemler Konferansı 6'ncı Zirvesi'ne katılarak devam edeceğim.

Bu yapının kurumsallaşarak dönüşümü özellikle gerek Kazakistan gerekse Türk devletleri için önemli bir adım olacak. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik ve 1. Derece Devlet Dostluk Nişanı'ndan dolayı başta Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev başta olmak üzere tüm Kazak kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ben de bu Nişanı milletim adına övünçle kabul ediyorum. Konsey toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum."

DİPLOMATİK İLİŞKİLERDE 30 YIL GERİDE KALDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12-13 Ekim'de Kazakistan'a yapacağı resmi ziyarette iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin genişletilmesi için somut adımların atılması bekleniyor. Türkiye ve Kazakistan, bu yıl diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 30. yılını kutluyor. Eski Sovyetler Birliği'nin yaklaşık 70 yıl parçası olan ve birliğin dağılmasıyla egemenliğini kazanan Kazakistan'ın bağımsızlık ilanını tanıyan ilk ülke Türkiye oldu.

Başkan Erdoğan ile Putin arasında "stratejik" temas

STRATEJİK İLİŞKİLERİN GENİŞLETİLMESİ İÇİN SOMUT ADIMLAR ATILACAK
Astana'da düzenlenecek Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na da (CICA) katılacak Başkan Erdoğan'ın Kazakistan ziyaretinin, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler açısından da önemli olacağı belirtildi.

Başkan Erdoğan'ın 2017'deki son ziyaretinden bu yana Kazakistan'da iktidar değişikliğiyle gelen yeni siyasi ve sosyoekonomik süreç yaşanıyor.

Ayrıca, Başkan Erdoğan'ın söz konusu ziyaretiyle, göreve geldikten sonra mayıs ayında ilk kez Ankara'da resmi temaslarda bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile ikili ilişkilerin yeni dönemini simgeleyen "genişletilmiş stratejik ortaklık" anlaşması için somut adımların atılması bekleniyor.



YÜKSEK DÜZEYLİ İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI
En kalabalık ikinci heyetle Astana'ya gelecek olan Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'da resmi törenle karşılanacak ve Cumhurbaşkanı Tokayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunacak. Bunun yanı sıra iki ülke arasında siyasi ve ekonomik konulardan askeri ve savunma sanayine, kültürel ve beşeri alanlara kadar iş birliğinin değerlendirileceği Kazakistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin (YDSK) 4. Toplantısı'na katılacak.

TÜRKİYE KAZAKİSTAN'IN EN BÜYÜK 5. BÜYÜK TİCARET ORTAĞI
Kazakistan ile Türkiye, halihazırdaki 3 milyar 527 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Türkiye, şu anda Kazakistan'ın Rusya, Çin, İtalya, Güney Kore'den sonra en çok dış ticaret yaptığı 5. ülke konumunda yer alıyor. Ayrıca Türkiye, son yıllarda Kazakistan'da ABD ve İsviçre'den sonra yatırımlarını en fazla artıran üçüncü ülke olarak biliniyor.

Resmi verilere göre, ülkede 3 bine yakın Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Kazakistan ile Türkiye arasında hava yolu bağlantısı da güçleniyor. Şu anda Kazakistan'ın başkenti Astana dahil Almatı, Çimkent, Türkistan ve Aktau'dan Türkiye'nin İstanbul ve Antalya gibi şehirlerine haftada karşılıklı olarak 80'e yakın tarifeli uçak seferi yapılıyor. Yakında, Türk Hava Yolları tarafından Ankara'dan Kazakistan'a doğrudan uçak seferlerinin başlatılması planlanıyor.



50'YE YAKIN HEYET YER ALACAK
Asya kıtasının yaklaşık yüzde 90'ını temsil eden CICA'nın söz konusu zirvesinde, 27 üye ülkeden 50'ye yakın heyet yer alacak. Zirvede, Asya kıtasındaki siyasi, ekonomik, çevre ve insani alanlarda işbirliği ile yeni zorluklar ve tehditlere karşı mücadele ve güven artırıcı tedbirler ele alınacak.


TÜRKİYE-KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİNİN TESİSİNİN 30'UNCU YILI DOLAYISIYLA ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in, Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin tesisinin 30'uncu yılı dolayısıyla yayımladığı ortak bildiride, ikili ticaretten savunma sanayisine, terörle mücadeleden lojistik, eğitim, tarım ve ormancılık alanlarına kadar çeşitli alanlarda iş birliği vurgusu yapıldı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Başkan Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev başkanlığında dün yapılan görüşmelerin ardından Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin tesisinin 30'uncu yılı dolayısıyla ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, 12-13 Ekim 2022 tarihlerinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in davetiyle, Başkan Erdoğan'ın Kazakistan'a bir devlet ziyareti gerçekleştirdiği, bu kapsamda düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısının, ülkeler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinde önemli bir adım olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanlarının, söz konusu ziyaretin, iki ülke arasındaki Geliştirilmiş Stratejik Ortaklığın daha da pekiştirilmesine katkıda bulunacağına inançlarını ifade ettikleri, devletler arasındaki siyasi diyaloğun, çeşitli düzeylerdeki karşılıklı ziyaretler ve görüşmelerle devam ettirilmesinin öneminin vurgulandığı aktarılan bildiride, görüşmelerin karşılıklı dostluk ve anlayış havasında gerçekleştirildiği ifade edildi.

Görüşmeler kapsamında tarafların, ikili iş birliğini daha da güçlendirme imkanlarını ele aldıkları, bölgesel ve uluslararası güncel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundukları belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Taraflar, 2 Mart 2022 tarihinde Türkiye ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünün kutlandığına dikkat çekerek, 30 yıl içerisinde ortak tarih, dil ve kültüre dayalı dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin, yakın siyasi diyaloğun ve çok boyutlu iş birliğinin gelişme hızından duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir. 17 Ekim 1994 tarihli Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ile 22 Ekim 2009 tarihli Türkiye Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın iki ülke arasındaki kapsamlı etkileşimi güçlendirme ve geliştirmede önemli rol oynadıklarını teyit etmişlerdir. İlaveten, Türkiye ve Kazakistan arasındaki devletlerarası iş birliğinin tüm alanlarını düzenleyen belgelerin kapsamlı bir ahdi zemin oluşturduğunu vurgulamışlardır."

İKİLİ TİCARET
Türkiye'nin, 2021 yılında Kazakistan'ın en büyük beşinci ticari ortağı olduğuna işaretle, ikili ticaret hacminin istikrarlı bir şekilde artıyor olmasından memnuniyet duyulduğu dile getirilen bildiride, "Cumhurbaşkanları, önümüzdeki yıllarda ticaret hacmini dengeli şekilde 10 milyar dolara çıkarmak için ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etmişlerdir. Cumhurbaşkanları, Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu 12. Dönem Toplantısı'nın 4 Mart 2022 tarihinde Astana'da gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti ifade etmişler ve söz konusu toplantı sonunda imzalanan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesinin önemine değinmişlerdir." açıklaması yer aldı.

Cumhurbaşkanlarının, Trans-Hazar Doğu-Batı Orta Koridor üzerinden yük taşımacılığının arttırılmasını desteklediği, ulaştırma ve lojistik alanındaki iş birliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldığı aktarılan bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanları, Trans-Hazar güzergahını ve Bakü-Tiflis-Kars rotasını verimli kullanmak için ilgili kurumlar arasında eş güdüm çalışmalarının yoğunlaştırılmasının önemine dikkat çekmişlerdir. İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemli bir boyutu olan karşılıklı dostluk ve kardeşliğe dayalı insani ve kültürel ilişkilerin de hızla gelişmekte olmasından ötürü memnuniyetlerini ifade etmişlerdir.

Taraflar, savunma sanayisi alanındaki iş birliğini güçlendirme ve bu doğrultuda ortak işletme konusu başta olmak üzere çeşitli iş birliği imkanlarını değerlendirme ve hayata geçirme konusunda anlaşmışlardır. Terör ve aşırıcılığın her türüne karşı kararlılıkla mücadele etme, iki ülkenin milli güvenliğine tehdit yaratan tüm yapılara karşı mücadeleyi güçlendirme, savunma ve güvenlik alanlarındaki diyalog mekanizmalarıyla iş birliğini derinleştirme konusunda mutabık kalmışlardır."

EĞİTİM ALANINDA İŞ BİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ
"Cumhurbaşkanları, eğitim alanında iş birliğinin geliştirilmesi hedefiyle Türkiye Maarif Vakfı'nın Kazakistan'da faaliyetlerine başlaması için gereken desteğin sağlanmasının önem taşıdığını vurgulamışlardır"
ifadesinin yer aldığı bildiride, cumhurbaşkanlarının, çevre ve ormancılık alanlarında ikili iş birliğini sürdürmeye istekli olduklarını ifade ettikleri belirtildi.

Gerek ikili gerek Türk dünyası bağlamında medya ve enformasyon alanında iş birliğini ve eş güdümü derinleştirme hususunda mutabık kalındığı aktarılan bildiride, Türk Haber Ajansları Birliği'nin kurulacak olmasının memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.


Küresel ve bölgesel istikrar, barış ve refah hedefleri doğrultusunda beraber hareket etme, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası teşkilatlar çerçevesinde, ayrıca çok taraflı platformlarda eş güdüm sağlama, mümkün olan tüm durumlarda uluslararası teşkilatlar içerisinde önerilen kararları, girişimleri ve adaylıklarını karşılıklı destekleme konusunda anlaşıldığına yer verilen bildiride, şunlar paylaşıldı:

"Cumhurbaşkanları, karşılıklı önem taşıyan küresel meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunmuşlar, uluslararası gündemdeki güncel hususlar üzerinde tutumlarının benzer olduğunu teyit etmişlerdir. BM, AGİT, CICA, EİT, İİT ve TDT gibi uluslararası ve bölgesel teşkilatlar çerçevesinde karşılıklı verimli iş birliğini sürdürme konusunda fikir birliğine varmışlardır. TDT, TÜRKSOY, TürkPA ve Türk Akademisi kurulduğundan beri iki ülke arasında elde edilen başarıları memnuniyetle kaydetmişler, Türk dünyasında ortaklaşa ve eş güdüm içinde hareket etme ve Türk dünyasının değerleri ile çıkarlarını bölgesel ve uluslararası alanda daha fazla korumaya yönelik bağlılıklarını vurgulamışlardır.

Cumhurbaşkanları, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nı (CICA) tam teşekküllü teşkilata dönüştürmeye yönelik Kazakistan Dönem Başkanlığının girişimini, aşamalı bir şekilde gerçekleştirme, ayrıca bu teşkilatın potansiyelini beraber geliştirmeye dair niyetlerini bildirmişlerdir. Gençlerin ve kamu çalışanlarının kariyer gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla insan kaynakları alanında ortak projeler gerçekleştirerek iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kalmışlardır. Türkiye ile Kazakistan arasındaki Geliştirilmiş Stratejik İşbirliğini daha da verimli bir şekilde artırmaya devam etme, bölgedeki barış ve istikrara katkı sağlayacak iş birliğini derinleştirmeye yönelik niyetlerini teyit etmişlerdir."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN