
Sabah Gazetesi ve ekonomi kanalı A Para'nın düzenlediği 'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi' bugün Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleşti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın video mesajı ile katıldığı Zirve'de, 22. Türkiye Başbakanı Tansu Çiller 'Siyasette Kadın' oturumunda ATV Ana Haber Spikeri Nihan Günay Altıntaş'ın konuğu oldu. Turkuvaz medya temsilcileri Görsel Medya İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Grup Başkanı Didem Ural Gücüm ve Sabah & Daily Sabah Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman'ın açılış konuşmalarıyla başlayacan 'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi'nin açılış panelinde, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör'ün sorularını cevapladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, pek çok başarı hikayesinde olduğu gibi Türkiye'nin başarı hikayesinde de kadın emeğinin katkısının büyük olduğunu söyledi. Turkuvaz Medya Grubu'nun amiral gemisi Sabah Gazetesi ve ekonomi kanalı A Para'nın düzenlediği 'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi' 8 Mart 2022, Salı günü (bugün) Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Geniş katılıma sahne olan Zirve'ye, video mesaj ile katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık şunları söyledi: "Yeni Türkiye yüksek ideallerin ülkesi olarak tüm dünyanın gözünü çevirdiği bir ülke. Ülkemiz her geçen gün genişleyen vizyonuyla dünyada daha da etkin bir hale geliyor. Pek çok başarı hikayesinde olduğu gibi bizim başarılarımızda da kadın emeğinin katkısı büyük. Son 20 yılda onların desteği ve güveniyle pek çok konuda önemli gelişmeler kaydettik. Omuz omuza, sırt sırta verdik. Eğitimden sağlığa, istihdamdan ailedeki konumunu güçlendirmeye kadar pek çok başlıkta kadınlar için elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ettik. Ve şunu gördük ki kadın eli değen her şey bereketlendi, çiçek açtı, meyve verdi."
Kadınların hayata kattığı bu değerin görünürlük kazandığı en önemli alanın ise medya olduğunu ifade eden Bakan Yanık, kadın haklarına yönelik farkındalığın gelişmesi açısından da medyaya önemli bir rol düştüğünü söyledi. Medyanın sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket etmesinin, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla ilgili mücadeleyi daha da güçlendirdiğini ifade eden Bakan Yanık, "Topluma sunulan doğru temsiller ve örnek şahsiyetler, kadınların ailede ve toplumda hak ettikleri konuma ulaşmalarında etkili oluyor. Turkuvaz Medya olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bunları yeniden ifade etme imkânı sunduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyor, tüm kadınların Kadınlar Günü'nü tebrik ediyorum" dedi.
"DÜNYANIN 10'UNCU BÜYÜK EKONOMİSİ OLMAK İÇİN KADINLARI YOK SAYAMAYIZ"
'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi'nde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sabah Ekonomi Müdürü Dilek Güngör'ün sorularını yanıtladı.
Her bir kadının hayatında büyük bir başarı hikayesi olduğunu kaydeden Fatma Şahin, "Biz bulunduğumuz yer gereği görünür olduğumuz için dikkat çekiyoruz. Ancak tarladaki kadının da iş hayatındaki kadının da başarı hikayeleri var. Ben üniversiteden mühendis olarak mezun oldum. 80'li yıllarda ihracatın yeni başladığı dönemde kadından mühendis olur mu derlerdi. O erkek dünyasında 150 kişinin içinde bir tane kadın vardı, o da la laboratuvarda çalışıyordu. Böyle bir dönemden geçtik" dedi.
1400 yıl önce kız çocuklarının diri diri gömüldüğünü söyleyen Başkan Şahin, "Ancak bizim dinimize göre kadın ve erkek birbirine emanet edilmiştir. 100 yıl önce cumhuriyeti kurarken de kadınlar ön plana çıkmıştır. Cepheye silah taşıyan da vardı, cephe gerisinde hasta bakıcılık yapan da. Batı dünyası kadın haklarını daha konuşmazken seçme seçilme hakkı verilen bir toplumuz. 20 yıldan bu yana da AK Parti olarak bu yolda yürüyoruz. Ben de eşimle birlikte çorbada tuzumuz olsun diye AK Parti'nin kurucuları arasında yer adlık" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınlara çok büyük destek verdiğinin altını çizen Fatma Şahin, "Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız 'Gaziantep'ten kadın vekil istiyorum' diyor. Ancak geleneksel yapı 'Antep kadını kaldırmaz' diyor. Ancak Cumhurbaşkanımızın liderliği ile bu algı kırılıyor. Bu sayede Gaziantep'in ilk kadın vekili olarak parlamentoya girdim. Mühendis ve kadın bakışıyla orada çalışmalar yaptım. 3 dönem üst üste vekilliğe devam ettim. Sonra MYK'ya girdim ardından genel merkez kadın kurulu başkanı oldum Cumhurbaşkanımız 'kadına karşı ayrımcılık ırkçılıktan beterdir' diyor. Böyle bir lider sayesinde Aile Bakanlığı'nın kurucu bakanı oldum. Burada da çalışmalarımıza devam ettik. 2014'te de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı oldum. Belediye işi, erkek işi olarak görülürdü. Ancak benimle birlikte neredeyse tüm birimlerin başına kadınları getirdik. Bunları da kadın oldukları için değil, işlerinde başarılı oldukları için yaptık. Kadının hem kariyer hem de çocuk yapması için fırsat verilmesi gerekiyor. Belediyecilikte doğru kişilerle iş yapmazsanız bir daha seçilemezsiniz. Biz de işe alırken, işin başına birini getirirken, cinsiyete değil, aldığı eğitime ve uzmanlığına bakıyoruz" diye konuştu.
'ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM SAĞLANMALI'
Kabine ve parlamentoda da daha fazla kadın olması gerektiğinin altını çizen Fatma Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadını kendi alanına hapsetmek kadar kötü bir şey yoktur. Uzmanlık alanlarına göre besleme kanallarının açık olması gerekiyor. Karma komisyonlarda çok daha fazla kadına ihtiyaç var. Örneğin belediye meclisimizde kadınların oranı yüzde 20. Cumhurbaşkanımız da en ez her 4 kişiden biri kadın olacak diyor. Böyle bir irade varken, bu oranın daha da artması gerekiyor. Dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olmak istiyorsak, toplumun yarısını yok sayamayız. Toplumda zihinsel dönüşüm sağlanmalı. Cumhurbaşkanımız cesaret veriyor. Bir kız çocuğu beni görünce 'bakan da olabilirim başkan da olabilirim' diyor. Bu yüzden yapılan işlerle daha fazla örnek olmalı ve cesaret vermeliyiz. Belediye olarak yaptığımız çalışmalarla da bunu sağlamaya çalışıyoruz."
'KADININ EMEĞİ OLMADAN SAĞLIKLI BİR KALKINMA OLMAZ'
'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi'nin bu yıl üçüncü kez düzenlendiğini ve artık geleneksel hale geldiğini söyleyen Turkuvaz Görsel Medya İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Grup Başkanı Didem Gücüm, "Bizler hiç bir ülkenin kadınının emeği ve katkısı olmadan sağlıklı kalkınmasının ve demokratikleşmesinin mümkün olmadığına inanıyoruz. Türkiye'nin en büyük medya grubu olarak kadının toplumda daha iyi temsil edilmesini amaçlıyoruz. Kadının daha güçlü olduğu bir platform oluşturmak görev ve sorumluluklarımız arasında. Türk kadının gücünü gözler önüne sermek istiyoruz" diye konuştu.
'MEDYA GÜCÜMÜZÜN KARANLIKTA KALMIŞ KADINI CESARETLENDİRECEĞİNİ BİLİYORUZ'
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dünyadaki kadınların statüsünün daha yoğun konuşulduğuna dikkat çeken Turkuvaz Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi, Sabah ve Daily Sabah Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman da, "Toplumda yapmış oldukları çalışmalarla başarı kazanmış, hayatlarına ve başka kadınların hayatına değer katan kadınların zihin açıcı ve yol gösterici olduğunu düşünüyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için yaşamın tüm alanlarına kadınların katılmasının büyük önemi olduğuna inanıyoruz. Medya gücümüzün karanlıkta kalmış kadını cesaretlendireceğini biliyoruz. Kadınla gelişecek, kadınla yeşerecek ve meyve verecek dünya, herkesin katılımı ile mümkün olacaktır. Biz de kadınların yeteneklerini sergilemesine imkan sağlıyoruz. Kadının kişiliği ile var olduğu toplum sağlıklıdır" dedi.
'KADINLARA FIRSAT VERİLMELİ'
'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi'nde gerçekleştirilen 'Yüksek Topuklar' panelinde Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı Zehra Öney, NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Halkbank Bireysel Pazarlama Bölümü Daire Başkanı Filiz Avukat, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör'ün sorularını cevapladı.
Yıldız Holding Kadın Platformu ile ilgili bilgi veren Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, kurdukları platformun hem Türkiye'de hem de dünyada bir örneği olmadığını söyledi. Holding olarak 65 bin çalışanları bulunduğunu belirten Mutuş, "Çalışanlarımızın yüzde 40'ını da kadınlar oluşturuyor. Holding olarak bulunduğumuz coğrafyalarda 4 milyar nüfusa etki ediyoruz. En büyük hedeflerimizden biri de fırsat eşitliğini sağlamak. İşte bu yüzden yaptığımız çalışmaların ölçülebilir ve raporlanabilir olmasını istedik. Platformu da bu amaçla kurduk. Dünyanın neresinde olursa olsun kadınların beklentileri, sıkıntıları ve hedefleri birbirine çok benziyor. Tüm çalışanlarımızın katılımıyla onlardan geri bildirimler aldık. Aldığımız geri bildirimlerle bir manifesto oluşturduk. Mevcut karnemizi ortaya koyduk. Nasıl ilerleme sağlarız ona odaklandık. Platformumuz altında tüm şirketlerimiz yer alıyor. Bu sayede şirketlerimiz arasında da tatlı bir rekabet başladı, şirketlerimiz de birbirinden öğrenmeye başladı. Şirketlerimizi analiz ettik. Önce durumun fotoğrafını çektik. Yönetim kurulunda kaç kadın var? Kaç kadın yönetici pozisyonunda? Orta kademede ne kadar kadın çalışan var? Terfilerde durum nedir? gibi sorular çıkardık ve bunlara baktık" ifadelerini kullandı.
Holding çatısı altında bulunan şirketlerde kadın çalışan oranları hakkında bilgi veren Mutuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıldız Holding'te çalışanların yüzde 60' kadın. Godiva'da ise bu oran yüzde 70 seviyelerinde. Şok grubunda kadın çalışan oranımız da yüzde 49 seviyelerinde. Kerevitaş'ta yüzde 45 kadın çalışan bulunurken, Ülker'de yüzde 35 civarında. İşe alımlarda da kadınların oranının arttığını söyleyebiliriz. Yıldız Holding genelinde işe alımda 2020'de yüzde 42'si kadınken bu oran 2021'de yüzde 49'a geldi. Terfi oranları yüzde 34'ken yüzde 45'e çıktı. Kadına fırsat verilmeli, yeni mezunlara fırsat verilmeli."