Menemen faciası

Kadriye Belhan domates konservesinden menemen yaptı. Zehirlenen aynı aileden 4 kişi, teker teker hayatını kaybetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Nisan 2017 Güncelleme 21 Nisan 2017, 00:00
Menemen faciası

İÇİNDEKİLER

Adana'nın Yüreğir İlçesi'nde 60 yaşındaki Kadriye Belhan, yazın hazırladığı domates konservesinden 26 Şubat'ta menemen yaptı. Yemeği eşi Mustafa (66), oğlu Mehmet (37) ve kız kardeşi Nebahat Dulsak ile birlikte yedi. Bir süre sonra fenalaşan 4 kişi, hastaneye kaldırıldı. Doktorların gıda zehirlenmesi teşhisi koyduğu hastalardan Nebahat Dulsak 7 Mart'ta hayatını kaybetti. Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Hastanesi'nde tedavi altına alınan Mustafa Belhan 19 Mart'ta, oğlu Mehmet Belhan ise 26 Mart'ta öldü. Aynı hastanede yaklaşık 2 aydır tedavi gören Kadriye Belhan da önceki gün can verdi.

OTOPSİYİ BEKLİYORLAR
Hastane yetkilileri "Hastalara gıda zehirlenmesi teşhisi konuldu. Asıl ölüm nedenleri otopsiden sonra netlik kazanacak" dedi. Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi de şu bilgileri verdi: "Hijyen olmayan ve kapağı iyi kapatılmayan konserveler, ölüm riski yüksek besin zehirlenmesine yol açıyor. Kavanoz ve kapaklar 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmeli. Hasta zehirlendiğinde 12 ila 72 saat sonra bulantı ile kusma meydana geliyor. Solunum yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor."

KAVANOZU KAYNATIN
Domates konservesi yapılırken, domateslerin yaklaşık 30 ila 45 dakika pişirilmesi, ayrı bir tencerede ise kavanoz ve kapakların iyice kaynatılması gerekiyor. Domatesler kavanozlara doldurulup, ters çevirilmeli. Soğuyan kavanozların, güneş görmeyen bir yerde saklanması, açıldıktan sonra hemen tüketilmesi gerekiyor.

Murat KARAMAN