Hükümet düşürdüler

FETÖ tehlikesi hakkında ilk raporu 1999 yılında hazırlayan ekibin lideri Ankara Emniyet eski Müdürü Cevdet Saral konuştu: “Mesut Yılmaz’a Gülenciler’den bahsettim. ‘Onlara dokunursan Ecevit hükümeti yıkar’ dedi. Bir ay sonra Gülenciler Fikri Sağlar’a bir kaset servis etti, hükümet düştü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2016 Güncelleme 13 Ağustos 2016, 02:14
Hükümet düşürdüler

İÇİNDEKİLER

1999 yılında Gülen Cemaati'nin polisteki kadrolaşması üzerine dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral hazırladığı raporda "Belki silahlı bir cemiyetten söz etmek şimdilik mümkün değildir. Ancak, ele geçirmeyi hedeflediği devlet kurumlarından bazıları dikkate alındığında, hedefi top yekûn ele geçirme şeklinde ve bu kurumların yöneticilerinin Işık evlerinde yetişen mensupları tarafından işgal edilmesiyle mümkün olacağı gerçeği, kendi deyimleri ile itiraf edilmiş bir suç olarak karşımızdadır" ifadelerini kullandı. Ancak rapor tamamlanamadan görevden uzaklaştırıldılar. Haklarındaki 'Telekulak' iddialarından beraat etse de Cevdet Saral bir daha emniyette hiçbir koltuğa oturamadı. Gülen hakkında devlet içinde üretilen ilk kapsamlı 'Fetullahçılık' raporunu hazırlayan Saral, FETÖ'yü anlattı:

TÜRKİYE ÇAPINDA ARAŞTIRMAK İSTEDİK:
Arkadaşlarımız gece gündüz çalıştılar. Çalışmanın sonucunda konunun genişliği ve derinliği itibarıyla Türkiye sathına yayılmış bir Cemaat'in sadece Ankara Emniyet Müdürlüğü çalışmalarıyla deşifre edilmesinin mümkün olamayacağı kanaatine vardık. İstihbarat Daire Başkanlığı bünyesinde planlı bir istihbarat operasyonu yapalım istedik.

GÜLENCİLERİN İSMİNİ YAZDIK. 3 GÜN SONRA ABD'YE KAÇIRDILAR:
"Sadece Ankara Emniyet Müdürlüğü bu konu ile çalışma yapacaktır" şeklinde cevap geldi. İlk rapor İstihbarat Daire Başkanlığı'nda sıkıntıya sebep oldu. İkinci bölümü hazırladık, içinde isimlendirmeler vardı. Cemaat'e mensup Emniyet mensuplarından 130 kişinin ismini hem müfettişlere hem de İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderdik. Biz raporun ikinci bölümünü 18 Mart'ta gönderdik, 21 Mart'ta da Fetullah Gülen'i yurtdışına kaçırdılar.

HÜRRİYET OPERASYON YAPTI SADETTİN TANTAN GÜLEN'İ KORUDU:
Mayıs ayı içinde ana medyada "Telekulak Çetesi" başlıklarıyla bombardımana tutulduk. Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin bütün devlet kurumlarını dinlediği şeklinde hazırlanan dosyalar yedi klasör halinde Hürriyet'e verildi. Ben bu kampanyanın, haberlerin doğru olmadığını zamanın İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a anlattım. Bakan Bey, sanki benim anlatımlarımı duymamış gibi "medya mensupları senin arkadaşın olur söyle onlara yazmasınlar" dedi. Bu görüşme 7 Haziran 1999 tarihinde oluyordu. Bakan ile yaptığım bu görüşmeden sonra ben ve ekibim açığa alındık. Bizi görevden alan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan bir hafta sonra da Fetullah Gülen'in ABD'deki korumasının görev süresinin uzatılmasının onayını çıkarttı.

SAHTE DELİL ÜRETTİLER:
Telefon dinleme iddiaları manşete çekildikten sonra büyük bir suç işlenmiş intibaını topluma yerleştirdiler. Tam bir algı operasyonu yaptılar. Hakkımızda sahte deliller ürettiler, bulunduğumuz kata bir Yargıtay başkanının avukatı ile yapmış olduğu telefon görüşmesinin kasetini dahi koydular. Bu kaseti Fetullahçı polisler koymuştu. Bunların hepsi yazdığımız Fetullah Gülen raporlarının doğru olmadığına herkesi ikna etmek ben ve ekibimi kötü imaja mahkum bırakmak içindi.

CEMAATİ ARAŞTIRIRSAN ECEVİT HÜKÜMETİ YIKAR:
Mesut Yılmaz Başbakan iken bir konuyu görüşmek için 1998 yılında ziyaret ettim. Resmi görüşmeyi bitirdikten sonra "Sayın Başbakan bu Cemaat emniyette müthiş bir kadrolaşmaya gitti. Aleyhimizde kampanya yürütüyor. Müsaade ederseniz ben bir Cemaat ile ilgili araştırma yapmak istiyorum" dedim. Yılmaz, "Sakın ha hükümeti yıkarsın. Ecevit bunlara sempatisi olan birisi ve birçok faaliyetinin de destekçisi. Hoşgörü ve diyalog söylemleri üzerinden yürüttükleri çalışmaları çok beğeniyor. Eğer böyle bir çalışma yaptığını duyarsa hükümeti yıkar" dedi.

FİKRİ SAĞLAR'LA KASET ÇIKARTIP HÜKÜMETİ DÜŞÜRDÜLER:
Mesut Yılmaz'la görüşmemden bir ay sonra da Hükümet, Türkbank ihalesi sırasındaki bir ses kaseti nedeniyle düştü. Kasette İşadamı Korkmaz Yiğit ile Alaattin Çakıcı arasında telefon konuşması vardı. Kaseti o dönem açıklayan Fikri Sağlar'dı. Kaset Fikri Sağlar'a Emniyet'ten gitmişti. Veren de bu cemaate yakın bir polis müdürüydü.

FETÖ'NÜN İLK KASET OPERASYONU
FETÖ'nün gerçek yüzünü 1999'da ortaya çıkaran Ankara Emniyet eski Müdürü Cevdet Saral (üstte) ve ekibi, Bakan Sadettin Tantan'a (sağ altta) "Gülenciler bize karşı operasyon yapıyorlar" dedikten hemen sonra görevden alındı.

Mesut Fikri Sağlar Yılmaz'ın, Ecevit için "FETÖ'ye dokunursanız hükümeti yıkar" dediği ortaya çıktı.