Tarihin şifresi: Neşeli ol hayatını yaşa

Antakya’da yürütülen arkeolojik kazılarda benzersiz bir mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Antik Roma dönemine ait olan eserin üzerinde ise tam anlamıyla bir hayat felsefesi ortaya çıktı: Neşeli ol hayatını yaşa

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Nisan 2016 Güncelleme 23 Nisan 2016, 02:14
Tarihin şifresi: Neşeli ol hayatını yaşa

İÇİNDEKİLER

Hatay'ın Antakya ilçesinde 2012 yılında teleferik projesinin yapımına başlandı. Gerçekleştirilen kazılarda tarihi kalıntılar bulundu. Bunun üzerine İplik Pazarı mevkisinde başlatılan kurtarma kazısında, yeni kalıntılar tespit edildi. Hatay Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Demet Kara, şu an kazı yapılan alanın Roma döneminde Antiocheia olarak adlandırılan antik kentin bir mahallesinde bulunduğunu ifade etti. Bölgenin Orta Çağ'dan Roma Helenistik döneme kadar inen bir katmana sahip olduğunu kaydetti. 'üçüncü büyük şehir' Antiocheia'nın Roma döneminde dünyanın üçüncü büyük şehri olduğuna dikkati çeken Kara, şöyle konuştu: "Antiocheia, çok önemli zengin bir şehirdir. O dönemde kentte mozaik okulları ve Antiocheia'ya özgü darphaneler var." 'bir benzeri yok' Dünyada eşi olmayan mozaiklerden birinin Hatay'da bulunduğunu ve üzerinde Grekçe, "Neşeli ol hayatını yaşa" yazdığını ifade eden Kara, şu bilgileri verdi: Mozaik üzerinde yapılan çalışma sonucunda, milattan önce 3'üncü yüzyılda bir evin yemek salonuna ait olduğu tespit edildi. Türkiye'de eşi olmayan bir mozaik. İtalya'da buna benzer bir mozaik var. Ama bu daha geniş kapsamlı. Bu sahne üzerinde tek olması açısından önemli.



Mozaik üzerinde üç sahne bulunuyor. İlki, hamamın önemini anlatıyor. İkincisi ise akşam yemeğine yetişmek isteyen bir genci simgeliyor. Üçüncüsünde ise ehli keyif bir iskelet yer alıyor.