Tatlı çıkış

Ekmek, şeker ve 'Kesinlikle yemeyin' denilen birçok ürün için 'Yiyebilirsiniz' diyen bir doktor çıktı. Onkoloji uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, mangalı da akladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2016 Güncelleme 08 Ocak 2016, 00:29
Tatlı çıkış

İÇİNDEKİLER

Tıp dünyası ve vatandaşlar son yıllarda doktorların ezberbozan açıklamalarıyla şoke oldu! Prof. Dr. Canan Karatay'ın ve daha birçok uzmanın yasaklar listesine aldığı gıdaları ünlü onkolog Dr. Yavuz Dizdar serbest bıraktı. Dr. Dizdar ekmek ve şeker gibi ürünlerin yenilmesinde bir sorun olmayacağını duyurdu. Ancak Dr. Dizdar, önemli uyarılarda da bulundu. Gerçek ekmeğin sert ve lezzetli olduğunu söyleyen Dr. Yavuz Dizdar, "Pamuk gibi beyaz ekmek doyurmadığı gibi kan şekerinin de kontrolsüz yükselmesine neden oluyor" dedi. Ekmeğin kanser yapmadığını vurgulayan Dr. Yavuz Dizdar, tatlı düşkünlerini sevindiren şeker gibi açıklamalarını şöyle sürdürdü:

'AŞIRIYA KAÇMAMALI'

"Şeker aslında enerjinin depolanma biçimidir, ama tek işlevi de bu değildir. Bu nedenle vücudun belli miktarda şeker alması gerekli görünmektedir. Mesele aşırıya kaçılmamasıdır. Önemli olan şekerin doğal yollardan alınabilmesidir. Bunun en saflaştırılmış biçimi ise toz şekerdir. Ama uygulamaya bakınca zaten hiç kimse şekeri saf haliyle yemez, tatlıların içinde kullanılır, o nedenle saf kalmaz. Son yıllarda kullanımı aşırı artan mısır şurubu için aynı şeyi söylemek mümkün değildir."

'MANGALDAN KORKMA'
Mangal tutkunlarını da rahatlatacak açıklamalar yapan Dr. Dizdar, mangalda pişen gıdaların sağlıksız olmadığını vurguladı. Dr. Dizdar, "Burada dikkat edilmesi gereken konu, kömürün kor haline gelmesi. Gıdalar kor ateşte pişirildiği müddetçe herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz" diye konuştu.

MISIR ŞURUBUNDAN UZAK DURUN
"Mısır şurubu meşrubatlar başta olmak üzere çok fazla yerde kullanılıyor. Hamburger köftelerine ve sosislere bile mısır şurubu konması elbette nedensiz değildir; raf ömrünü uzatır. Şekeri az tüketirsek sorun olmaz ama çok yer, bir de uzun raf ömürlü gıdaların yanında alırsak, bu kez kaynak eksiği karşılanamaz."

KENDİNİZİ DOKTORA KURCALATMAYIN
Ünlü onkolog Yavuz Dizdar sürekli doktora giderek check-up yaptıranların hata ettiğini, bunun bir para kaybı olduğunu söyledi. Dr. Dizdar, "Gidip kendinizi doktora kurcalatmayın, kesin bir şey bulunur" uyarısı yaptı.

BAL-PEKMEZDEN ZARAR GELMEZ
Makul ölçülerde tüketildiğinde bal, meyve ya da pekmezden alınan şekerden zarar gelmeyeceğini belirten Dr. Yavuz Dizdar, "O nedenle 'şekerden tamamen uzak durulmalıdır' diye bir düşünce tartışmalıdır. Balı kahvaltıda tüketirseniz sorun yok, ama kaşık kaşık yerseniz durum değişir" diye konuştu.

KIZARTMA SERBEST
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan kızartmaları da Prof. Dr. Yavuz Dizdar serbest bıraktı: "Kızartmanın değil, yağın yanmasının zararı var. Kötü yağ insanı hasta eder."

KARATAY YASAKLARI
Her sözü olay olan Prof. Dr. Canan Karatay, ekmeği, şekeri hatta meyveleri bile yasaklıyor. Şekeri 'en tatlı zehir' olarak nitelendiren Prof. Dr. Karatay, karpuz, kavun, üzüm ve birçok meyveden uzak durulmasını istiyor. Prof. Dr. Karatay, günde en fazla bir elma ya da portakalı, şekersiz meyvelerden erik ve kirazı öneriyor. Yine taze sıkılmış meyve sularından da uzak durulmasını içeren Prof. Dr. Karatay, "Kırmızı etten korkma, karaciğeri yağlandıran şekerler ve meyvelerden kork. Sakatattan kaçma" diyor. Aykırı görüşleri yüzünden tıp dünyasıyla ters düşen Prof. Dr. Karatay, en son zeytinin faydalarını anlatmak için katıldığı bir etkinlikte 71 zeytin birden yiyerek hayret uyandırmıştı.

BİR KONUŞURSAM KIYAMET KOPAR
Ünlü Prof. Dr. Canan Karatay, hakkında yapılan bazı haberlere tepki gösterdi. Özel bir hastanede kendisinin meslekten men edildiğine yönelik poster asıldığını söyleyen Prof. Dr. Karatay, "Kimse beni meslekten men edemez, men edilmedim" diyerek iddiaları yalanladı. Prof. Dr. Karatay, şöyle konuştu: "Yeğenim, rutin kontrol için İstanbul'un saygın bir hastanesinde gidiyor. Kadın doğum kliniğinde benim koca bir fotoğrafım, altında meslekten men edildi yazıyor. İsmi önemli değil, söylersek kıyamet kopar. Onlar yaparken kıyamet kopmuyor, ama ben söylersem kıyamet kopuyor biliyorsunuz. Bunu medyaya servis yapmışlar. Anti Karataycılar da çok güzel kullandı, hala da devam ediyorlar."