Hürriyet düşmanı

Basın özgürlüğü isteyen Aydın Doğan, aleyhinde yazı yazan gazetecilere milyonlarca liralık tazminat davası açtı; hapse atılmalarını istedi. Bu davranışıyla ikiyüzlülüğünü belgeledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2015 Güncelleme 09 Ekim 2015, 02:13
Hürriyet düşmanı

İÇİNDEKİLER

Her fırsatta, "Türkiye'de basın özgürlüğü yok" yaygarası koparan Aydın Doğan ve Doğan Grubu medya organları, başta Sabah Gazetesi olmak üzere aralarında Yeni Şafak, Akşam, Star, Yeni Akit gibi birçok gazete ve çalışanına sadece işlerini yaptığı için çok sayıda tazminat ve ceza davası açtı. Doğan'ın şikayetiyle açılan davalarda birçok yazar ve gazete yöneticisinin yıllarca hapis yatması istendi. Bu şekilde gazetecileri baskı altına almaya çalışan Doğan'ın tavrı, "Bu nasıl basın özgürlüğü anlayışı" dedirtti.

DAVA YAĞMURU

Aydın Doğan'ın hedef aldığı medya kuruluşlarının başında Sabah Gazetesi'nin de bünyesinde bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu geliyor. Doğan, 2014-2015 yıllarında Turkuvaz Medya Grubu şirketlerine ve çalışanları aleyhinde 20'nin üzerinde milyonlarca liralık tazminat davası açtı. Bu davalardan bazıları reddedilirken, bir kısmı devam ediyor. Akşam ve Güneş gazetelerinin içinde yer aldığı Türkmedya Grubu da Doğan'ın davalarından nasibini aldı. Bu gazetelere son aylarda toplam 11 dava açıldı. Bu davalardan 9'u hukuk, 2'si ise ceza davası. Aydın Doğan, Yeni Akit Gazetesi'ne ise son 1.5 ay içinde 2'si tazminat, 5'i ceza olmak üzere 7 dava açtı. Yazarlara yönelik çeşitli suçlar (iftira, hakaret vs.) isnat edilerek açılan davalarda gazetecilere 1 yıldan 6.5 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi.

TAVIRLARI ÇOK KOMİK
Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu:
Doğan Grubu'nun basın özgürlüğü söylemine inanmıyorum. Basını susturmak için, dava üstüne dava açıyorlar.
Aslında bu tavır, basın özgürlüğüne saygısızlığın doruk noktasıdır. Basın mensuplarını mahkemeye verenler, hapse girmelerini isteyenler, basın özgürlüğüne inanmayanlardır. Kendileri gazetecilere dava açarken, siyasi iktidarı 'basın özgürlüğüne saygı gösterilmiyor' diye eleştirmeleri, komik bir tavırdır.

SAMİMİ DEĞİLLER
Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler:
Aydın Doğan son olarak çeşitli suçlardan toplamda 12 buçuk yıl hapisle cezalandırmamı isteyen bir dava açtı.
İş kendilerine gelince bas bas bağırıp 'basın özgürlüğü' diyorlar. Kendileri ise konu biz olunca dünya kadar dava açıyorlar. Aydın Doğan'ın hiçbir samimiyeti yok. Kendi grubu 'teröre destek' suçundan yargılandığı davaları bile basın özgürlüğü parantezinde değerlendiriyor.

ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR
Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç:
Adıma açılan ve hala devam eden 7 davam var. Hepsi de soruşturma aşamasında. Aydın Doğan geçmişte de hakkımda çok sayıda dava açtı. Sadece bizim gazetemize açtığı yüzlerce dava var. Ve açılan davaların çoğu da köşe yazarlarına. Aydın Doğan'ın basın özgürlüğündeki bu tutumu çifte standarttır ve ayıplıyorum. Özellikle insanların algısıyla oynadığını düşünüyorum.

SİSTEMATİK YILDIRMA ÇALIŞMASI
Sabah Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan:
Son olarak Hürriyet, attığım 2 tweet dolayısıyla hakkımda 15 bin liralık tazminat davası açtı. Bu gayet sistematik bir yıldırma çalışması. Attığım tweetlerde kesinlikle bir hakaret ve tehdit yok. Kendileri hakkında en küçük bir eleştiri yapılınca dava açıyorlar.

FERYADIN SEBEBİ GAZETECİLİK DEĞİL
Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş:
Doğan Grubu'nun mantalitesi şöyle. 'Ben gazetecilik yapmıyorum, dükkan işletiyorum' diyor. Dükkan işleten kişi menfaatine uygun olmayan yazı yazıldığında ona baskı uygular. Basın özgürlüğünden bahsediyorlar. Ama menfaatlerine dokunan bir durumda mahkemelere koşuyorlar.
Seçim öncesi Turkuvaz Medya Grubu'na ve diğer kanallara açılan yüzlerle ifade edilen davalar var. Ama onların karşılaştığı muamelelerin sayısı iki elin parmağı kadar yok. Medya özgürlüğüyle ilgili sorun varsa eğer, Doğan medyası ve paralel medya grubu dışındaki milli medya gruplarına yönelik ciddi bir sıkıntı var.

AYDINLIK DEĞİL KARANLIK
Aydın Doğan ve Doğan Grubu'nun onlarca yıl ceza istemiyle dava açtığı bazı gazeteciler şöyle:

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Hasan Karakaya: 'HSYK kağıt yolsuzluğu dosyasına baksın' ve 'Camdan evi olanlar başkasının penceresine taş atmamalı' başlıklı köşe yazılarına Aydın Doğan tarafından 'hakaret' suçlamasıyla 2.5 yıla kadar hapis isteniyor. "Genç kız cinayetlerinde Aydın Doğan ve HDP'nin rolü" başlıklı yazı nedeniyle de 6.5 yıla kadar hapis talep ediliyor.

Yeni Akit Yazarı Ali Karahasanoğlu: İki ayrı yazısı nedeniyle Aydın Doğan'ın şikayetçi olduğu davada, 6.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ahmet Hakan Coşkun'un açtığı ayrı bir davada da 2.5 yıla kadar hapis talep ediliyor.

Yeni Akit Yazarı Hacı Yakışıklı: Ahmet Hakan'ın şikayetçi olduğu davada 2.5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Güneş Gazetesi Yazarı Mustafa Dolu: Gazetenin 22.07.2015 tarihli sayısında "Yine Türkiye'yi Karıştırıyor", 23.07.2015 tarihli sayısında "Eş Provakatörler" ve "Doğan ve Demirtaş'ın Kaos İşbirliği" başlıklarıyla yayımlanan haberlerle ilgili olarak, Aydın Doğan'ın açtığı davada 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Güneş Gazetesi'nin 03.04.2015 tarihli sayısında "Fena Yakalandınız", 04.04.2015 tarihli sayısında "Yalan Dolan Aydın Doğan" başlıklarıyla yayımlanan haberlerden dolayı yine Mustafa Dolu hakkında 4 yıl hapis isteniyor.

Uğur YILDIRIM - Ahmet ALTINDİŞ