Doğalgazı indirin milli paraya geçin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yle görüşüp taleplerini sıraladı: Türkiye en pahalı gazı İran'dan alıyor. Dost ve kardeş iki ülke dayanışma içinde olmazsak kimle dayanışma içinde olacağız. Ticarette artık iki ülkenin parası kullanılsın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2015 Güncelleme 08 Nisan 2015, 05:51
Doğalgazı indirin milli paraya geçin

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı görüşmelerde ve sonrasında basın toplantısında İran'ın Türkiye'ye sattığı doğalgazdaki fiyat pahalılığını eleştirdi. Erdoğan, "En pahalı gazı İran'dan alıyoruz. İran'ın da ihracatının yüzde 90'ını karşılıyoruz. Fiyat düşse alımı artırırız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik resmi ziyaret kapsamında gittiği İran'da resmi tören ile karşılandı. Törenin ardından görüşmeler gerçekleşti. Erdoğan, basın toplantısında şunları söyledi: ;

TÜM ALANLARDA İŞBİRLİĞİ:
Çok anlamlı bir buluşmayı gerçekleştirdik, yüksek düzeyli stratejik konseyin ikinci toplantısını yaptık. Gerek siyasi, gerek ekonomik, gerekse turizm, ulaştırma ve kültürel alanlarda neler yapabileceğimizi değerlendirme fırsatı bulduk.

HACİMDE YAVAŞLAMA VAR :
Ticaret hacmimizde hedefimiz 30 milyar dolardı. Ancak bunu başaramadık. 2013-2014'te düşüş söz konusu. 4 milyar dolar bizim ihracatımız, 10 milyar dolar İran'ın ihracatı söz konusu. Açık İran lehine.

EN PAHALI GAZ İRAN'DAN:
Biz İran'ın doğalgaz ihracatının yüzde 90'ını alıyoruz. Fakat fiyatlar konusunda en pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz. Bu fiyat aşağı çekilmiş olsa biz doğalgazı artırırız. Hem artan sanayide hem de ilçelere, köylere kadar genişleyen şebekesi ile Türkiye'nin ihtiyacı var. Dost ve kardeş iki ülke dayanışma içinde olmazsak kimle dayanışma içinde olacağız. Bunu uygun bir yere getirmemiz lazım. Bizim elektrik enerjisi de İran'dan aldığımız da düşünülürse bu da dayanışmamızı gösterir.

MİLLİ PARALARLA TİCARETTE ADIM ATILAMADI:
Karşılıklı ticarette döviz kuru noktasında biz başka paraların baskısında kalmak istemiyoruz. Alışveriş noktasında iki ülkenin paraları alışverişin parası olsun, ne dolar ne euro baskısında kalalım. Bu konuda hâlâ gereken adım atılamadı.

BÜROKRATİK OLİGARŞİ FELAKET:
Seslendiğimizde duyabileceğimiz bir noktadayız. Aramızdaki medeniyet, inanç kadim gelenek noktasında birlikteliğimizi düşünürsek başarabileceğimiz şeyler var. Ulaşım konusunda mesela. Burada bürokratik oligarşi karşımıza çıkıyor, buna takılmamamız lazım. Bürokratik oligarşi felakettir.

'NÜKLEER MUTABAKAT TİCARETİMİZİ ARTIRACAK'
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefinde sağlanan mutabakattan bahsederken, P5+1 ülkeleri ile yapılan mutabakatın iki ülke ilişkilerine olumlu yansıyacağını söyledi. Görüşmelerde birçok konuda önemli anlaşmalara varıldığını söyleyen Ruhani, şunları kaydetti: "Tercihli ticaret anlaşmasını konuştuk. İki ülke ticaretini 30 milyar dolara ulaştırmak istiyor. Bir sonraki görüşmeye kadar burada yapılan görüşülen konuların takibi ve netice alınması konusunda görüş birliğine vardık."

YEMEN'DE ATEŞKES İÇİN İSTİŞARENİN MERKEZİ TÜRKİYE
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyaretinden Yemen'deki çatışmanın bitirilmesi için istişare mekanizması kurulması kararı çıktı. Türkiye'nin merkezinde yer alacağı mekanizma için Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm ilgili ülkelere çağrı yapılacak. Daha sonra ateşkesin şartlarını ve Yemen'de barışı sağlayacak siyasi mekanizma kurulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ölen de öldüren de Müslüman. Beni ne Şia ilgilendiriyor, ne Sünni. İki ülke bir araya gelerek, istişare ederek, birbiriyle vuruşan tarafları masaya oturtarak bu kana son verelim" diye konuştu. Ruhani ise, "İki ülke olarak, bölgedeki diğer ülkelerle Yemen'deki sorunları aşmayı ve barışa, güvene giden Yemen'e ulaşalım istedik" dedi.

İKİ LİDERDEN SAMİMİ BULUŞMA
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, günübirlik resmi ziyaret kapsamında geldiği İran'da resmi tören ile karşılandı. Tören alanına gelen Erdoğan'ı arabasının kapısında karşılayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Erdoğan'ın elinden tuttu. İki lider uzun süre el ele yürüdü.