Vaiz düştü

Merkez faizleri düşürmedi ama ortaklık yapısını açıklayamayan paralel yapının kasası Bank Asya'ya el konulunca vaiz düştü. Cemaat şirketlerine de uzanması beklenen operasyon için özel bir ekip kuruldu ve tüm hareketler takip edildi. Paralel kasaya el konulmasının perde arkasına ise TAKVİM ulaştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Şubat 2015 Güncelleme 05 Şubat 2015, 02:45
Vaiz düştü

İÇİNDEKİLER

Paralel darbe girişimlerinin finans kaynağı Bank Asya'ya kağıt üstünde ortak yapılan emanetçiler durumunu açıklayamadı. Hissedarların isimleri BDDK'ya bildirilirken, 122'sinin ticari faaliyetleri, iflas ve ticaret yasağına yönelik mahkeme kararı, bankacılık yapmaya haiz olup olmadığına yönelik ayrıntıların gizlendiği öğrenildi. Bank Asya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) talep ettiği ortaklık yapısına ilişkin belgeleri sunamadı. Bunun üzerine Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), BDDK kararını uygulayarak Bank Asya'daki yüzde 63'lük hisselere el koydu. Bank Asya'ya'ya el konulmasının perde arkasına ise TAKVİM ulaştı.

6 KİŞİLİK EKİP BANKADA ÇALIŞTI

İddialara göre 2 yıl önce TMSF'ye bağlı 6 kişi Bank Asya'da çalışmaya başladı. Bank Asya'nın içerisine giren ekip 2 yıl boyunca Bank Asya'nın en ufak nakit giriş çıkışlarını kayıt altına aldı. Bank Asya'nın ortaklık yapısını açıklayamaması üzerine düğmeye basıldı. Önceki gece operasyon için belirlenen 10 kişilik TMSF Ekibi'ne nereye gidecekleri söylenmedi. Sadece el konulacağı yerin adresini belirten kapalı zarf verildi. Cep telefonları bıraktırıldı. Ekip, yolda zarfları açarak nereye el koyacaklarını anladılar.

ELEKTRİK VE İNTERNET KESİLDİ

Bank Asya'ya el koyan ekipler içeride bulunan ve çalışıyor görünen 6 kişilik ekip ile buluşarak ortak hareket etti. Daha önceden yerleri belirlenen elektrik bağlantıları ve internet hatları kesildi. Böylece paralel bir değişiklik yapılmasının önüne geçildi. Ve bankanın kozmik bilgilerine ulaşıldı. Bu arada şeffaflık ve açık ortaklık yapısı şartını ihlal ettiği gerekçesiyle yönetimi değişen Bank Asya'ya yönelik süreç de netleşti. BDDK kaynaklarından alınan bilgiye göre, TMSF'nin 2011'de Birleşmiş Milletler kararları kapsamında 8 ay el konulan Arap Türk Bankası süreci işletilecek. Türkiye, Ulusal Geçiş Hükümeti'ne açık destek verirken, Kaddafi'ye yönelik yaptırımlar nedeniyle Fon, Libyan Foreign Bank'ın mülkiyetinde bulunan Arap Türk Bankası'nın yüzde 62.37 hissesine Temmuz 2011'de el koymuştu.

Kaos HürriyetiKaos Hürriyeti

ŞİRKETLERE DE UZANABİLİR

Ayrıca Paralel Yapı'nın kasası olarak görülen şirketlerin para trafiği de yakın takibe alındı. Milli güvenliğe tehdit olarak görülen paralel yapının finansman ayağını kesmek için kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Yurtdışı bağlantıları da bir bir çözülüyor. Yapıya destek veren şirketlerin, kaynağı izah edilemeyen para hareketlerinin izi sürülüyor.

USULSÜZLÜKLER ARAŞTIRILACAK

Bank Asya yönetiminin fona devredilmesinin ardından batık krediler, zarar, bilanço yapısındaki çarpıklarla ilgili daha detaylı bilgiler edinilecek. Özellikle batık kredilerle ilgili incelemelerde tespit edilecek olası usulsüzlükte mali polis düğmeye basacak. Bu noktada banka ortaklarının ifadesine de başvurulabilecek. Çalışmaların ardından Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun da (MASAK) devreye girebileceği kaydedildi.

KARA PARA UZANTISI VAR MI?

Halka açık yüzde 54.05'lik kısmı dışında bankada 185 ortak bulunuyor. Bunun örneği hiçbir bankada yok. İmtiyazlı ortaklık yapısı sürekli değişiyor. Bankalar Kanunu'nun 8'inci maddesinde kurucu ortaklara ilişkin şartlar açıkça belirtiliyor. Ortakların iflas veya konkordoto ilan etmiş olmaması, fona devredilen bankalarda ortaklığının bulunmaması, kaçakçılık suçları, karapara aklama veya devletin güvenliğine karşı suçlarla ilgili hükümlü olmamaları gerekiyor. Detaylı incelemeler sonucunda ortakların kara para trafiği de net olarak ortaya çıkacak. Bankanın resmi bilançosuna göre, batık krediler 2.1 milyar TL. Özkaynaklar ise 2.2 milyar TL. Yani Bank Asya sermayeyi sıfırlamış. ÖZ

KAYNAKLAR SIFIRLANMIŞ

Analistler "Bu bile BDDK'nın bankaya müdahale etmesine bir sebeptir. Banka resmen öz kaynaklarını 'batık krediler' yoluyla sıfırlamış durumda" yorumunu yapıyor. Bank Asya hisselerinin yönetiminin TMSF'ye devrinin ardından gözaltı pazarında hisseleri günü 06.3 TL'den kapattı. Bankanın 2023 vadeli dolar tahvilleri ise son 4.5 ayın en yükseğine çıktı.

KARANLIK BİR GRUP HİSSE VAR

BAŞBAKAN Davutoğlu, Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine ilişkin, "Hukuki bir karardır, hiçbir siyasi tarafı yoktur" dedi. Bankanın Bankacılık Kanunu'nu ihlal ettiğini söyleyen Davutoğlu, "BDDK ana kurucuların bilgilerini istiyor. O süre içinde sadece 185 imtiyaz ortağından 63'ünün ismi veriliyor. Yani karanlık gölge altında bir grup hisse var" ifadelerini kullandı.

'ANTİKA' BİR TEPKİ

Bank Asya kararı bazı bankacıların tepkisini çekti! Yahudi kökenli İngiliz Rothschild ailesinin bankası olan HSBC'nin 17 yıl CEO'luğunu yapan Piraye Antika, Bank Asya'ya yapılan operasyonu Twitter üzerinden eleştirdi. Antika tepkisinde ise oldukça dikkat çeken bir ifade kullandı. Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "#JeSuisBankAsya demenin zamanı. Tüm meslektaşlara tavsiye ederim." Antika, Charlie Hebdo sloganı ile tüm dünyaya "Hepimiz Bank Asya'yız" mesajı verince dış basın harekete geçti. Derin lobi Antika'nın kampanyasına destek verdi!

PARA ÇEKMEYE DEĞİL SELFİE ÇEKMEYE GELDİK

İslam'a yapılan hiç bir saldırıya yıllardır ses çıkarmayan Gülen müritleri bu kez bir banka için sokağa döküldü. 'Para çekmeye değil selfie çekmeye geldik' sloganıyla Bank Asya şubelerine para yatırmaya gidenlerin yanı sıra müritlerin banka kapısında dua etmesi de dikkat çekti.

ALTIN VURUŞ

Bank Asya hisselerinin yönetiminin TMSF'ye devrinin ardından Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen işadamı Akın İpek'in şirketi Koza Altın'ın hisseleri de büyük düşüş yaşadı. Bu düşüşü 'Bank Asya ile ilgili olarak psikolojik etki' şeklinde değerlendirildi. Bu arada Kayserili işadamı Memduh Boydak, Bank Asya yönetimine TMSF tarafından el konulmasının ardından Twitter'den açıklama yaptı. Boydak, "Bankada param var. Yarın da imkanlarımla destek olacağım" yazdı.

CHP YİNE SAHNEDE

Cemaatin
avukatlığına soyunan CHP yine sahneye çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, TMSF tarafından Bank Asya'nın çoğunluk hisselerine el konulmasına tepki gösterdi. "Bank Asya kararı siyasi bir karardır" dedi. Paralelin vekili olan CHP'li Mahmut Tanal da el koyduğu Bank Asya'nın Şanlıurfa şubesine giderek hesap açtırdı ve şubeye para yatırdı. Gülen Örgütü'nün hararetli savuncusu Tanal, fotoğrafını da sosyal medyada yayınladı.

Mevlüt YÜKSEL