Ekmek düşmanı

Gülen grubuna yakınlığıyla bilinen Koza Altın'ın, altın madenine çevre raporu almak için yakındaki iki un fabrikasını haritada gizledi. Madende siyanür kullanılması nedeniyle fabrikalar kapanma noktasına geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2014 Güncelleme 27 Ağustos 2014, 09:58
Ekmek düşmanı

İÇİNDEKİLER

Paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Koza Altın İşletmeleri'nin Nevşehir- Kayseri il sınırındaki Himmetdede Mahallesi'nde bulunan altın madenine ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu alabilmek için yakınındaki un fabrikalarını gizlediği ortaya çıktı. Madenin hemen yanında bulunan un fabrikasının sahibi Mustafa Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilen harita ve evraklarda un fabrikasının görülmemesi için çok küçük gösterildiğini belirtti. Erdem şunları anlattı: "Kendi tesislerinin bekçi kulübesini bile haritada gösteren şirket, un fabrikasını o kadar küçük vermiş ki haritayı ancak 250 katı büyüttüğünüzde 'UN fb' gibi bir yazı çıkıyor. Altın üretmek için ekmeği öldürüyorlar. Rapora iptal davası açtık yürütmeyi durdurma bekliyoruz."

HAYVANLAR ÖLMEYE BAŞLADI
Diğer un fabrikasının sahibi Sinan Korkmaz ise doğada yaşayan hayvanları ölü bulmaya başladıklarını, son olarak 2 tilki ve bir tavşanın öldüğünü söyledi. Korkmaz, "Bölgedeki hayvanlardan Anadolu tarla sincabı 'Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nce (IUCN) yakın tehdit altında değerlendirilmektedir. Ancak proje alanı hali hazırda tarım alanı olarak kullanıldığı için popülasyonu oldukça düşük seviyededir. Madende tam üretime geçilirse kullanılan su saatte 126 bin litre olacak. Bu sırada yer altı sularına siyanür karışma riski çok fazla" dedi.


Ali ALTUNDAŞ