Sürpriz buluşma

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, dün Ankara'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşen Barzani IŞİD ile ilgili son istihbaratları getirdi, konsolosluk çalışanlarının durumunun iyi olduğunu da belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2014 Güncelleme 15 Temmuz 2014, 01:01
Sürpriz buluşma

İÇİNDEKİLER

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Ankara'ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Barzani, IŞİD tehdidi altındaki bölgenin son durumu başta olmak üzere Ankara'ya önemli bilgiler getirdi. Önce Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabul ettiği Barzani'nin ikinci durağı Resmi Konut oldu. Çankaya Köşkü'ndeki basına kapalı kabulü yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu. Mesut Barzani ardından akşam iftar yemeğini Davutoğlu ile beraber yaparken diplomatik temaslarını da sürdürdü. Akşam saatlerinde Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen Barzani, sıcak günlerin yaşandığı Irak'taki son durum hakkında bilgiler aktardı.

IŞİD İLE İLGİLİ SON İSTİHBARATLAR
Edinilen bilgilere göre, Barzani'nin Ankara ziyaretinin öncelikli gündem maddesini IŞİD oluşturdu. Bölgedeki dengeleri alt üst eden IŞİD'in Bağdat yönüne doğru ilerleyişi ve Türkmen şehri Kerkük'e yönelik saldırıları hakkında, Gül ve Erdoğan'a birinci ağızdan bilgi aktarıldı. Türkmenler'in durumu ve Peşmerge ile IŞİD'in Türk sınırına yakın yaptığı çatışmalar konusunda gelişmeler aktarıldı. Barzani ayrıca Musul'da kaçırılan Türk konsolosluk çalışanlarının son durumu hakkında elindeki istihbarat bilgilerini Ankara ile paylaştı. Edinilen bilgiye göre Barzani, konsolosluk ekibinin durumunun iyi olduğunu belirtti.

BARZANİ'NİN BÖLÜNME İSTEĞİ
Mesut Barzani, kısa süre önce yaptığı açıklamalarda Kürdistan olarak Irak'ın kuzeyinde bağımsızlık ilan edebileceklerini dile getirmiş ve İsrail tarafından da destek bulmuştu. Ankara'nın ise Barzani'nin Irak'ın bütünlüğünü bozacak şekilde adım atmasına soğuk baktığı bilinirken, bölünme kararının bölge istikrarı açısından yol açabileceği riskler değerlendirildi.

IRAK PETROLÜNDEKİ SON DURUM
Gündemdeki bir diğer önemli konu da Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa'ya pazarlanması oldu. Kısa süre önce Irak'ın kuzeyinden gelen petrol, Türkiye'ye ulaşmıştı. Petrolün sevkiyatıyla ilgili son durum masaya yatırılarak, bundan sonra atılacak adımlar görüşüldü. Ayrıca Irak'ta yapılan seçimler sonrası bir mutabakat hükümeti kurulması Türkiye tarafından önerilmişti. Son görüşmelerde Irak'taki Sünniler'i de kucaklayacak bir mutabakat hükümetinin kurulabilme ihtimali de detaylı şekilde ele alındı.

HEDEF KALICI ANLAŞMA
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız dün Türkiye'ye gelen Kuzey Irak heyetinin Halkbank'ta biriken bakiyenin Kuzey Irak'a ait kısmının tahsilatı için geldiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Yıldız "Geçici olan hesapların kalıcı olan hesaplar haline getirilmesi ve yetkililerle beraber bu hesapların açılması için geldiler. Bunun (petrol sevkiyatına aracılık etmenin) sürdürülebilir bir iş olması için gayret ediyoruz..." diye konuştu.