432 emanet

İhmal, vicdansızlıkla birleşti, Soma'daki madeni yerle bir etti! 301 madenci yaşamını yitirirken facianın acı bir sayısı daha netleşti. Zira 432 yavrucak, kahramanını kaybetmişti! Onlardan biri de annesi tarafından terk edilen ve madenci babası tarafından büyütülen Mehmet Ali'ydi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2014 Güncelleme 23 Mayıs 2014, 01:42
432 emanet

İÇİNDEKİLER

Şair Can Yücel'in dediği gibi "Ben hayatta en çok babamı sevdim..." 301 kahramanın çocukları da her gün babalarını madene uğurlarken "Babacım seni çok seviyorum" diyordu... Ancak ölüm ocağı, hem madencileri hem de evlatlarını yaktı... Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın dün yaptığı açıklama 301'lik acıya yeni bir rakam kattı.

YAŞ ORTALAMASI 10 ...
Bakan İslam, facia sonrasında 432 çocuğun yetim kaldığını söyledi. Ardından şöyle devam etti: "255 kadın dul, 432 çocuk babasız kaldı. Bu çocukların yaş ortalaması ise 10. Şehitlerimizin yakınları ile ilgili sosyal güvenlik konuları, emekli maaşları ile ilgili çalışmalar da yürüyor. Geride kalanlar için kayıpları geri getiremeyiz ama hayatlarını daha iyi sürdürmeleri yönünde katkımız olur sadece."

ALP GÜRKAN DA YARGILANSIN
Öte yandan ölüm madeninin sahibi olan Alp Gürkan sırra kadem basarken Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'dan önemli bir hamle geldi. Balkız, Alp Gürkan'ın ceza soruşturmasına dâhil edilmesi talebinde bulundu. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı da faciadan sağ kurtulan işçilerin tanık sıfatıyla ifadelerini almaya başladı. Soruşturmada bugüne kadar 36 şüpheliden 8'i tutuklanmış, 9'u hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 11'i savcılıkça, 8'i ise mahkemece serbest bırakılmıştı.

İLİKLERİMİZE İŞLEDİ
Önce acı sonra umut geldi. Soma Madeni'nde çalışan İbrahim Salgın'ın (37) oğlu İsmet (13), lösemi hastasıydı. İyileşmesi için ilik nakli şarttı. Bunun için İsmet Salgın'ın arkadaşları devreye girdi. 150 madenci küçük yavru için kan verdi. Ancak Soma'daki facia, iyi kalpli bu 150 madenci ile İsmet'in babasını da öldürdü. İsmet babasını son yolculuğuna uğurlarken umut dolu haber Almanya'dan geldi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsmet'e Almanya'dan donör bulunduğunu belirtti. İsmet ise "Çok mutluyum. Fenerbahçe'den Baroni'nin aramasını çok istiyorum" dedi.

AKLIMIZI KAÇIRIYORUZ
Facianın ardından yakınlarını kaybedenler için oluşturulan psikolojik destek ekibi, önceki gün Soma'da göreve başladı. Ortaya çıkan manzara ise içler acısıydı. Eşini, evladını, babasını abisini kaybeden aileler "Aklımızı kaybediyoruz" deyip psikologların kapısını çaldı. Uzmanlar ise acının seyrini şöyle anlattı: "Ölümü kabullenmek en az 3 ay sürer. Biz burada 6 aylık bir terapi uygulayacağız."

TÜM YARDIM AFAD'DA...
Faciadan sonra Türkiye tek yürek olup madencilere koştu. Hem maddi hem de manevi olarak gönüller coştu. Ancak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yardımların sağlıklı bir şekilde yerine ulaşması için önemli bir açıklama yaptı. Atalay, yardımların Başbakanlık'a bağlı Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) bünyesinde toplanacağını belirtti. "Bu paralar kuruşu kuruşuna yerine ulaşacak."

ÇOCUKLARINA YEMEK PİŞİRİP MADENE GİTTİ
Kömür karası acı, tam 432 emanet bıraktı... Her birinin hikayesi, yürekleri dağladı. Yetim kalan yavrulardan biri de babası Yüksel Cangül'ü kaybeden 16 yaşındaki Mehmet Ali Cangül'dü. Soma Holding'e ait madende çalışan Yüksel Cangül'ün eşi, 6 yıl önce ailesini bırakıp gitti. Fedakar baba, iki oğluna hem analık hem de babalık etti. 13 Mayıs günü de evlatlarına yemek pişirip madene gitti. Ancak talihsiz adam bir daha geri dönmedi. 300 arkadaşıyla birlikte faciada can verdi.

'TEK İSTEĞİM OKUMAK'
Cangül son yolculuğuna uğurlanırken geride iki emanet bıraktı. Mehmet Ali ile Emir Can hayatta artık tek başına kalmıştı. İki kardeş yaslarını tutarken, Türk Kızılayı ekipleri kapılarını çaldı. Çocukların yanında onlara yardıma gelmiş birkaç komşu ve akraba vardı. Yüksel Cura'nın teyzesi Ayşe Cura'nın anlattıkları ise yürekleri dağladı. Acılı kadın, "Yüksel de küçük yaşta annesi ve babasını kaybetmişti. Eşi evi terk edince çocuklarına bakmaya başladı. Yeğenim hem madende çalışıp eve bakıyor, bulaşık yıkayıp yemek yapıyordu" dedi. Babasını kaybeden Mehmet Ali'nin hayata dair sözleri ise ders niteliğindeydi: "Faciadan önce maden mühendisi olmayı istiyordum. Ancak o kara ocakta babamı kaybedince kararımdan vazgeçtim. Şimdi tek isteğim üniversite okuyup bir meslek sahibi olmak."

Burcu ÇALIK