Hesap ver Zek

HSYK tarafından soruşturulan Zekeriya Öz için rapor hazırlandı. Raporda Dubai tatili parasının Savcı Öz tarafından ödenmediği belirtilirken, olay savcının son üç yıl içinde kaynağı belirlenemeyen 290 bin lira gelir elde ettiği ortaya çıktı. Rapor sonucuna göre Öz, meslekten ihraç edilebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2014 Güncelleme 07 Mayıs 2014, 18:30
Hesap ver Zek

İÇİNDEKİLER

HSYK 3. Dairesi'ne savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında soruşturma açılmasına karar verdiren müfettiş raporu detaylarına TAKVİM ulaştı. HSYK müfettişleri hazırladıkları inceleme raporunda, özellikle Savcı Öz'le ilgili üç kritik tespit yaptı, incelemenin soruşturmaya dönüştürülmesini talep etti. Müfettişler, Savcı Zekeriya Öz'ün 2009- 2012 yılları arasındaki 3 yıllık gelir-gider dengesinde 290 bin TL'lik açıklanamayan bir fark oluştuğuna dikkat çekti. HSYK müfettişlerinin hazırladığı inceleme raporunda öne çıkan detaylar şöyle:

AÇIKLANAMAYAN 290 BİN TL
Raporda Savcı Zekeriya Öz'ün maddi gelirleri üzerinde durulduğu öğrenildi. Buna göre Savcı Öz'ün kazanç ve harcamalarını inceleyen HSYK müfettişleri, 2009-2012 döneminde, 3 yıl içerisinde gelir-gider dengesinde 290 bin TL'lik açıklanamayan bir fark oluştuğunu saptadı. Savcı Öz'ün memur maaşıyla bu 290 bin TL'yi nasıl kazandığı kafalarda soru işareti doğurdu. Bu kazançla ilgili herhangi bir açıklamanın yapılamadığı öğrenildi. Bu yüzden müfettişler bu gelirgider farkının soruşturulmasını istedi.



DUBAİ TATİLİNİ O ÖDEMEDİ
Savcı Öz'le ilgili incelemenin soruşturmaya dönüşmesinin ikinci sebebi TAKVİM'in manşeti oldu. TAKVİM, Öz'ün Dubai tatilinin faturasını Ali Ağaoğlu'nun ödediğini belgeleriyle ortaya koymuştu. Savcı Öz, tatil giderlerini kendi cebinden ödediğini ileri sürerken, karşı açıklama işadamı Ali Ağaoğlu'ndan gelmiş ve "masrafları biz karşıladık" demişti. Müfettişler Öz'ün kıyak tatilini işadamlarına ödettiği konusundaki güçlü bulgular üzerine incelemenin soruşturmaya dönüştürülmesini istedi. Müfettiş raporuna Savcı Öz'ün 17 Aralık sürecinde İstanbul Emniyeti'ne giderek polislere baskı yaptığı iddiası da yansıdı. Müfettişler Öz'ün 19 Aralık sabahı İstanbul Emniyeti'ne giderek polislere baskı kurduğu iddiasının soruşturulması gerektiğini vurguladı. HSYK soruşturmasından çıkacak sonuca göre Savcı Öz'ün meslekten ihracı ardından da Yargıtay'da yargılanmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor.



DİĞER SAVCILAR DA YANDI
Raporda diğer savcılar Muammer Akkaş, Celal Kara ile hakim Süleyman Karaçöl hakkında da soruşturma açılması talep edildi. Raporda 17 Aralık soruşturmasının UYAP'a usulüne uygun girilmediği ve sistemden gizlenmeye çalışıldığı iddialarının da incelenmesi istendi. Rapor sonucuna gören Zekeriya Öz'ün meslekten atılabileceği iddia edildi. Öz, hakkındaki iddiaların ardından İstanbul Başsavcıvekilliği görevinden önce Bakırköy'e ardından da Bolu'ya düz savcı olarak atanmıştı.



5 AY OLDU FATURA YOK
Zekeriya Öz'ün, beleş tatilini ilk olarak TAKVİM duyurmuştu. Belgeleriyle kanıtlanan tatil için Öz, 80 bin lirayı bulan ve Dubai'deki Palmiye Adası'nda bulunan ultra lüks Jumeirah Zabeel otelindeki tatilin masraflarını kendi cebinden karşıladığını iddia etmişti. Ancak geçen beş ay içinde savcı bir tane bile fatura gösteremezken, TAKVİM tüm tatilin Ali Ağaoğlu'na ait Akdeniz İnşaat isimli şirket tarafından ödendiğini belgeleriyle ortaya koydu. Daha sonra Öz'e yakın bazı isimlerin Ağaoğlu'nun ofisine giderek tatil faturası talep ettiği iddiasını içeren görüntüler ortaya çıkmıştı. Savcı Öz'ün, HSYK müfettişlerinin talep etmesine rağmen Dubai tatilini kendi ödediğine ilişkin bir doküman ya da belge sunamadığı raporda da yer aldı.

İşin Öz'ü ortaya çıktı!

KİRASINI ÖDEYEMİYORDU
Üç yıl içinde 290 bin liralık gelir farkı olduğu tespit edilen Zekeriya Öz'ün kısa süre öncesine kadar ev kirasını bile ödeyemediği iddia edilmişti. 2011'in Ocak ayında bir röportaj veren dönemin HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, "Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kapandığı dönemde, Zekeriya Öz tek maaşlı olduğu için özel yetkili mahkemelerde görev almak istediğini bize söyledi. 'Eşim çalışmıyor, lojmanda oturmak için özel yetkili mahkemede görev almak istiyorum' diye talebi vardı. Çünkü, özel yetkili mahkemelerde görev alanlara lojman tahsisi sıralamasında öncelik tanınıyordu" demişti. Öz'ün bu kadar kısa süre içinde maaş geliri dışında 290 bin lirayı nasıl kazandığı akıllarda soru işaretleri bıraktı.

YAHYA BOSTAN