IstanbulPark

Her haftasonu belirli noktalarda toplanıyorlar. Favorileri Caddebostan, Merter ve Sütlüce. Kendi kuralları ve ritüelleri var. Ortak noktaları ise hız ve modifiye araçlar. Her kesimden gencin buluştuğu İstanbul'un Formula 1 yarışlarına TAKVİM tanıklık etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2013 Güncelleme 30 Eylül 2013, 00:39
IstanbulPark

İÇİNDEKİLER

İstanbul polisinin 'Formula' ismini verdiği operasyonların hikayesi, Ağustos'ta başladı. İlk operasyonda Merter'den Selimpaşa'ya olan güzergahta 2'si 'Porsche' olmak üzere 26 araca '5 bin 901 lira' ceza kesilirken modifiyeli 26 araç bağlandı.
Formula operasyonları, ihbarların çoğalması üzerine peş peşe sıralandı. Kadıköy-Bostancı, üzerinde yapılan operasyonlarda 203 araç bağlandı ve '47 bin 208 lira' ceza kesildi. 15 alkollü sürücü, ehliyetini kaptırdı.

DAMSIZ GİRİLMEZ
Takvim gazetesi, Cumartesi akşamı Haliç'te halka açık bir alanda 'Drift' adı verilen yarışlara katılarak gençlerin bu tutkusunu yakından inceledi. Yarışlar, farklı mahalleler arasındaki 4'er kişilik gruplar ile organize ediliyor. Bir araçta en az iki, en fazla dört kişi bulunuyor. Misafirler, ancak referansla alana girebiliyor.
Alanda toplanan kişiler birbirlerini tanıyor ve araçlarını biliyor. Kurdukları gruplar var fakat üye olmak o kadar da kolay değil. Her grubun bir sezon içerisinde yarışlara dahil olmak için bayan misafir getirme zorunluluğu bulunuyor. Amaçları ise yarış alanlarını renklendirmek, güven ortamı yaratmak ve coşkuyu artırmak.

19.00: Sütlüce'deki MiniaTürk'ün yanındaki otoparka 12 araç geldi. Değeri 4 bin lira olup 25 bin liraya modifiye yapılan arabalar vardı. Ses sistemi olan araçların kimisinde One Direction, kimisinde Cengiz Kurtoğlu şarkıları çalıyordu. 18 yaşından küçük gençler ise çekirdek çitleyip abilerine karşılama yapıyordu.

ORTALIK TOZ DUMAN
20.00: Araçlar kornaya basarak ve ara gazı vererek alana girdi. Araçların lastikleri sökülerek özel drift tekerlekleri takıldı.
Temizlikler ve son bakımlar yapıldı.
21.00: Alandaki modifiyeli otomobil sayısı 60'a yükseldi. Gençler alandaki izleyicilere çay, çekirdek ve sigara servisi yapıyordu. Start verildi. Rengarenk ışık saçan araçlar, gösteriye başladı ve 30 dakika motorlar susmadı.

GECE KARAKOLDA BİTTİ
22.00: Geceyi polis noktaladı. Sivil ekipler 34 aracı bağladı, 64 modifiyeli otomobile ise ceza kesti. 16 yaşındaki D.D. isimli genç, yolda ilerleyen otomobilin şoför koltuğunda polislere yakalanınca Çocuk Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Alana, bir geceliğine annesinin aracını ödünç alan ağabeyi ile gelmiş, doğum günü olduğu için de sadece benzinliğe kadar direksiyon başına geçmişti. Alkollü 4 kişi ise ehliyeti kaptırdı.

DRİFT NEDİR? NASIL YAPILIR?
Halka açık alanlarda direksiyon başına geçen sürücü, aracı olduğu yerde döndürerek üst üste patinaj çekiyor. Etrafında toplanan kalabalık alkış tutarken ve ıslıkları ile heyecana ortak olurken, otomobilini bulunduğu noktada en fazla döndüren, yarışı kazanıyor.

'GENİŞ YARIŞ ALANLARI İSTİYORUZ'
Erkan C. (24): Toplandığımızda sivil polislerin aramıza karıştıklarını biliyoruz. Bir defasında kendileriyle de konuştuk. Bir alan istediğimizi söyledik. Çünkü bu iş, bizler için bir tutku.
Cihan E. (26): 2012'de İstanbul Park'a gittik. Kapalı alan... 120 lira ödedik fakat bu keyfi alamadık. Yolda yapmadığımızda bir heyecanı olmuyor. Kimseye zararımız olmuyor.
Onur D. (22): Gerekirse ileride yurt dışına gideceğim. İmkanım olsa rallici olurum ama maalesef yok. Bir otomobil alıp süslemek, güzelleştirmek, kadar güzel bir olay daha var mı?
Emniyet: Çevreye rahatsızlık veriyorlar. Sürekli şikayet geliyor. Geçtiğimiz hafta 10 yaşında alkollü bir sürücü yakalandı. Hiç düşünmeden insanların can güvenliğini tehlikeye atıyorlar. Asla taviz veremeyiz.

EMİR SOMER